Hava Durumu

“CORONA HABERLERİ İZLEMEYİN KAFAYI YİRSİNİZ, CORONA OLMAYACAKSANIZ DA OLURSUNUZ’’

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2020 16:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2020 16:51

‘‘İmagine’’den bir bölümü yazayım: “Hayal et bütün insanların hayatı barış içinde yaşadığını/ Mülkiyetin olmadığını hayal et/ Yapabilir misin merak ediyorum/ Hırsa ve açgözlülüğe gerek yok/ Hayat et bütün insanların tüm dünyayı paylaştığını.’’

*********************

Yazımı yazarken şarkıyı dinliyorum, aklımda şu sorularla:

Korana tüm dünyayı bu doğrultuda değiştirecek bir bilinç yaratabilir mi?

İnsanlar mülkiyetsiz bir dünyaya hazır mı?

Parasız sağlık parasız eğitim mümkün mü?

*********************

İngiltere’nin Liverpool kentinde kurulmuş olan 60’ların popüler müzik topluluğu Beatles’in  müzisyenlerinden olan John Lennon, “Hayat siz geleceğe dair planlar yaparken başınıza gelenlerdir’’ demişti.

Başımıza koronayla gelen tam da bu.

Geleceğe ilişkin hayaller bir yana sahipolduğumuz en basit özgürlüklerimiz, alışkanlıklarımız uçtu gitti; bir yerde oturup çay içemez, el bile sıkışamaz olduk dostlarla.

KAAN ARSLANOĞLU UYARIYOR

Sevgili dostum yazar, düşünür, psikiyatrist Kaan Arslanoğlu, sağlık çalışanlarının haber adresi medikritik.com’da “Salgının Psikolojisi’’ başlıklı yazısında diyor ki:

“(…) Bu savaşta en önemlisi moralleri yüksek tutmaktır(…) Halkın moralini yüksek tutmak hastalığa karşı ilk silahlarımızdandır. Depresyon, panik, çaresizlik hissi bağışıklık sistemimizi çökertir. Kuyruğu dik tutmalıyız.

Olağanüstü bir bilgi kirliliği, kara propaganda, kem söz bombardımanı altındayız. Bunlar halkın moralini bozuyor, direnci düşürebilir. Soğukkanlılıkla herkesi olumlu düşünmeye, düşmanlıkları birkaç ay ertelemeye çağıralım.

Yoğun olumsuz haber akışı, başta yaşlılar ve kronik hastalar olmak üzere büyük bir kesimi depresyona sürüklemekte, panik havası yaratmakta. Bu koşullar altında bağışıklık sisteminin zarar görmemesi mümkün değil. Bir de buna artan geçim sıkıntısını ekleyin. İntiharlar, başka hastalıklar, kanser patlayabilir.

Herkesi bilgi paylaşımında sağduyuya çağırın, karamsarlığa karşı mücadele edin. Medyanın, sosyal medyanın üstümüze kapladığı kara bulutları dağıtın.’’

*********************

Kaan Arslanoğlu en güvendiğim psikiyatristtir.

Uyarısını hemen ciddiye aldım ve moralimi takviye etmeye, olumlu düşünmeye, yazılarımda da okurlarıma moral aşılamaya çalışıyorum.

*********************

Sevgili Kaan’dan bir alıntı daha yapayım:

“CORONA HABERLERİNİ İZLEMEYİN.. Uzmanından uyarı... Kafayı yirsiniz... Corona olmayacaksanız da olursunuz... Müzik dinleyin, komedi seyredin…’’

*********************

Sevindim bunları okuyunca.

Charlie Chaplin (Şarlo) filmleri izlemeyi önermiştim sizlere; doğru yoldaymışım.

Kemal Sunal, Sadri Alışık, Hababam Sınıfı, Ferhan Şensoy, Levent Kırca, Ata Demirel, Cem Yılmaz

Onları da yardıma çağıralım.

*********************

Korona günlerinde en iyi iki dostumuz moralimiz ve bağışıklık sistemimiz.

İkisine de özen gösterelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.