Hava Durumu

DOĞANKÖY’DEKİ SABIKALI YOL

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2021 17:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2021 17:01

Şehir hastanesine giderken çevreyolu hariç bağlantı yolunun bir alternatifi olarak kullanılan yolun iki aracın yan yana zor geçtiği yolda illa can kaybının olması mı gerekir?

Yerel medyalarının hemen hemen hepsinde haber olurken büyük şehrin bir tek çalışma yapmamasını ve hala neyi beklediklerine bir türlü anlam veremiyorum. Son kazanın bizzat şahidi olduğumu belirtmek isterim.

Büyükşehir belediyemizin acil olarak sabıkalı yola çare bulmasını temenni ederim.

Trafik levhaları ile acilen bölgede çalışmalar yapılması gerekir.

Özelikle yağış ve yağmur görüş mesafesini azaltıyor, yol yüzeyini kayganlaştırıyor

Yağmur yağmaya başladığında yol yüzeyinde bulunan toz parçacıkları ıslanarak buz gibi kayganlaşır. Bu toz tabakası ıslanıp çamur haline geldiğinde lastiklerin dişleri arasına girer ve bu yüzden tekerleğin yol ile arasındaki sürtünme kuvveti azalır. Yağmurun devam etmesi durumunda biriken su tabakası kalınlaşarak tekerlekle yol arasında bir su kayması olayı gerçekleşir. Bu durumda fren mesafesi uzar ve direksiyon hâkimiyeti azalır. Yağışlı havalarda görüş mesafesi azalır ve sürüş güvenliği için riskler ortaya çıkar.

Karayolu üzerindeki hız ortalamasının düşürülmesiyle ortaya çıkan şu sonuçlar sayesinde kaza, ölü ve yaralı sayısında hedeflenen azalmalar sağlanabilmektedir:
• Tehlikeli durumları fark etmek için sürücüye daha çok zaman tanır,

• Tehlikeli duruma tepki verilirken aracın kat ettiği mesafe azalmış olur,
• Frene bastıktan sonra durmak için ihtiyaç duyulan mesafe azalmış olur,
• Çarpma öncesinde diğer yol kullanıcılarının, aracın hızını tahmin edebilme imkânı artar,
• Diğer yol kullanıcılarının bir çarpışmadan kaçınmak için daha fazla şansı olur,
• Sürücünün, aracın kontrolünü kaybetme ihtimali azalır.

Trafik kazaları yol ve çevre özelliklerine göre değerlendirildiğinde; kazalar aydınlatması, yol şerit çizgisi, yaya kaldırımı olan ancak trafik lambası, banketi, trafik işaret levhası, trafik görevlisi, yolda çalışma durumu ve görüşe engel bir cismin olmadığı yollarda daha çok olmaktadır. Trafik lambasının, işaret levhalarının ve trafik görevlisinin olup olmaması; hem kaza oluşumunda hem de ölüm ve yaralanmalarda etkiliyken, yolda çalışma olması, görüşe engel cisim olması ve yol şerit çizgisi kaza, ölüm ve yaralanmada diğer etmenler kadar etkili görülmemektedir. Yolun geometrik özellikleri açısından kazalar en çok düz, eğimsiz, kavşak ve geçidi olmayan yollarda meydana gelmektedir. Kaza'nın olduğu yolun yüzeyine bakıldığında, ölümlü ve yaralanmalı kazaların en çok kuru yüzeylerde, daha sonra ıslak yüzeylerde meydana geldiği görülmektedir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.