Hava Durumu

DÖNERİN BAŞKENTİ BURSA, DÖNERİN ZİRVESİ ANTALYA..!

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2022 15:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2022 15:34

Bu dünyadaki herkes çok iyi biliyor ki; döner kebap bir Bursa ürünüdür. Hatta daha da ileri gidersek; dönerin çok önemli bir Bursa markası olduğunun altını çizmemiz gerekir. 1867’de Bursa Kayhan Çarşı’sında başlayan bu evrensel lezzet yolculuğu, artık 155 yılını tamamlamıştır.

Ama tüm ülkede olduğu kadar dünyanın birçok ülkesinde de; bir Bursa ürünü olarak bilinen/tanınan döner kebaba gerekli ilgi ve desteği göstermediğimiz içindir ki, giderek doğduğu topraklardan uzaklaşıyor.

Bu uzaklaşmaya bir vefasızlık mı desek..?

Yoksa bir fırsat kaçırma deneyimi olarak mı yorumlasak bilmiyorum ama; 12 yıldan beri Dünya Döner Zirvesi,Bursa dışındaki kentlerde yapılıyor.

Yani dönerin başkenti Bursa; kendi ürününe sahip çıkmadığı için, Dünya Döner Zirvesi adı altında bu yıl 9.kez gerçekleştirilmesi planlanan ürün tanıtım organizasyonu, Bursa yerine Antalya’da yapılıyor.

Dönerin başkenti;Bursa…Ama Döner Zirvesi’nin mekanı;Antalya…

Bu tam da; “biz yemedik, al sen ye” örneği…

Bakıyoruz Bursa Döneri’nin tanıtımının yapıldığı organizasyon notlarına…Daha önce 8 kez yapılan Dünya Döner Zirvesi’nin 4’ünün mekanı Antalya olmuş.2 Kez İstanbul’da yapılmış Dünya Döner Zirvesi…Birer kez de Üsküp ve Belgrat mekan olmuş bu organizasyona…

Aralarında Bursa hiç olmamış, döner zirvesi kentlerinin…                          

Yaşadığımız bu güzel kent; ne yazık ki değerlerine yeterince sahip çıkamıyor.Hem ekonomik anlamdaki varlıklarına…Hem de sanatsal ve sportif değerlerine…

İşte bu yüzden Bursa’nın en ünlü gıda maddesi olan döner kebap da, bu vefasızlığın kurbanı olarak başka kentlerde tanıtımı yapılan bir ekonomik değerimiz oluyor ne yazık ki…

                  NEDEN BURSA’DA YAPILMASIN DÖNER ZİRVESİ..?

Şimdi döner kebabın tanıtımının yapılacağı zirveye dönmek istiyorum yeniden, bu vefasızlık panoramasından sonra…

18-20 Mart tarihlerinde Antalya’da yapılması planlanan 9.Dünya Döner Zirvesi için geri sayım başladı. Bu zirvenin organizatörleri “Dünyaya açılmak ve yurt dışındaki müşteriler ile tanışmak için burada olmalısınız” mesajı ile dünyadaki tüm döner üreticileri ile tedarikçilerini zirveye davet ediyorlar. Dünyanın en fazla tüketilen fast-food ürününü yakından tanımak ve bu alana yatırım yapmak için birçok ülkeden işadamları Antalya’ya gelecekler.

Dünya Döner Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı İrfan Söyler; geleneksel hale gelen bu buluşmalarda, döner sektörüne hizmet veren tedarikçi firmaların tanıtım standı kurarak katılım sağlayabileceklerini belirtti ve 500 EURO karşılığında herşey dahil bir fiyat belirlendiğini söyledi.Bu zirveye Bursa ve İstanbul’dan önemli endüstriyel mutfak firmalarının da katıldığını öğrendik böylece…

Dünya döner liderlerinin neden Bursa yerine Antalya’ya geldiğini, bir Bursalı olarak anlamamız çok zor…Bu tanıtım ve pazarlama organizasyonunun neden dönerin ilk üretim merkezi olan Bursa’da yapılmadığını anlamak kadar hem de…

Demek ki biz; yeterince kentimizin değerlerine sahip çıkmıyoruz.

Han, hamam ve eski binaları restore ediyoruz ama ardından oturduğumuz yerde turist falan bekliyoruz” armut piş, ağzıma düş” diyerek…

İşin özeti bu galiba…Acı ve gerçek olan özeti…

Sahipsizlik ve vefasızlık..!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                   

ÖZLÜ SÖZLER: Kaliteli hizmet; yukarıdan aşağı doğru gelişen bir olgudur. Ya yukarıda başlar, ya da hiç başlamaz…(Albracht ve ZEMKE)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                     AVRUPA’da günde 600 ton döner tüketimi..!

1867 Yılında Bursa’dan başlayarak önce ülkemizi daha sonra da Avrupa ve diğer ülkeleri fetih eden dünyanın en lezzetli yemeği döner kebap, Avrupa’ya 1968 yılında ulaştı. Almanya’ya iş bulmak için giden Bursalı bir işçinin Berlin’de küçük bir büfe açarak başladığı döner kebap macerası, bugün 4 milyar euro tutarındaki yıllık bütçesi ile Avrupa kıtasının en çok tercih edilen pazar moduna ulaştı.

İlk başta Almanların burun kıvırarak baktığı döner, 49 yılda dev bir sektör haline geldi. Şu anda başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde; toplam 40 binin üzerinde dönerci dükkanı bulunuyor. Yıllık cironun 4 milyar euroya ulaştığı Avrupa’da; günde 600 ton döner tüketiliyor.

Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği Başkanı Atasever Şir’in geçtiğimiz yıl yaptığı yaptığı bir açıklamadaki rakamlarla hamburgercilerin tahtını sallayan dönerin hikayesini sonlandırmak istiyorum şimdi: ” Ünlü fast-food ve hamburger firmaları, döner yüzünden restaurantlarını kapatıyor. Almanya’daki döner restaurantlarının ve imalathanelerinin yüzde 90’ı Türklerin elinde…Sektörün Almanya cirosu 2,5 milyar euro civarında ve 180 bin kişiye istihdam sağlıyor. Her yıl büyüyen sektörümüzde 350 civarında imalatçı firma bulunuyor. Almanya’daki döner üretiminin yarısı frigofirik araçlarla Fransa, Belçika, İngiltere, Hollanda, İsviçre ve İspanya’ya gönderiliyor. Avrupa’da serbest meslek sahibi olan Türklerin yüzde 25,7’si gıda işi ile uğraşıyor. Bunun içinde yüzde 21 ile dönercilik ilk sırada geliyor”.

Dünya Döner Zirvesi’nin birgün Bursa’da yapılması, işte bu nedenlerle de çok önemli…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.