Hava Durumu

DR. ÖZLEM TÜRECİ VE PROF. DR. UĞUR ŞAHİN’E YILDIZLI LİYAKAT NİŞANI… BİLİM TOPLUMU

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2021 17:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2021 17:08

Bursa hapishanesinde on bir yıl yatan Nazım Hikmet’in, “Kerem Gibi’’ şiirinde zihnimden hiç çıkmayan bir dize vardır:

“Hava kurşun gibi ağır’’

Türkiye’nin siyasal, ekonomik gündemi de ağır.

******************************

Öyleyse, bugün moral veren, insanın içini ısıtan, umut tazeleyen bir konuyu yazayım.

KORONA virüse karşı ilk aşıyı geliştiren bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e Almanya'nın en üst düzey devlet madalyası olan Yıldızlı Liyakat Nişanı Bellevue Sarayı’nda düzenlenen törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-WalterSteinmeier tarafından takdim edildi. Törende Başbakan Dr. Angela Merkel’de hazır bulundu.

**************************

Bilime değer verme, akıl emeğine gösterilen saygı ne güzel. Angela Merkel’in iki bilim insanının arkasından yürüyerek salona girişi de ne kadar anlamlıydı.

Ödül; Almanya’nın bilim toplumu oluşunun açık bir ifadesi.

 

BİLİM TOPLUMU

Almanya, ikinci dünya savaşının ağır yenilgisini, devasa kayıplarını kısa zamanda atlatmış; dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olarak küllerinden yeniden doğmuşsa; bunu, bilime verdiği öneme, başta üniversiteler olmak üzere, bilimsel araştırma kurumlarına; eğitimin laik içeriğine, bilime felsefeye dayalı oluşuna ve devlette çalışmanın liyakate bağlanmasına borçlu.

*****************

Dr. Özlem Türeci ile Prof. Dr. Uğur Şahin ile gurur duyarken aklımızın bir köşesinde bulunsun; her ikisi de Alman eğitim sisteminin ürünü.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-WalterSteinmeier törende demiş ki:

‘’İrlandalı yazar Oscar Wilde, "Gelecek, mümkünü görünür hale gelmeden önce fark edenlerindir" dedi. Sizi hiç tanımamış olsa da Oscar Wilde bu cümleyi kurduğunda sizi düşünmüş olmalı.

Çin'in Wuhan kentindeki virüs salgınından bir pandemi oluşacağını erkenden görmekle kalmadınız. İleri görüşlülüğünüzü, bilgi ve keşif ruhu ile birleştirerek on yıllardır sürdürdüğünüz araştırmanın deneysel yönünün bir aşıya dönüşebileceğini gördünüz.

Henüz Avrupa'ya ulaşmadan virüsün önünü kesecek ve hayat kurtaracak bir aşı geliştirmek için Işık Hızı adlı projeyi hayata geçirdiniz. Yol açıcı keşfiniz insan hayatı kurtarıyor, yaşamları kurtarıyor, toplumsal, ekonomik, kültürel olarak hayatta kalmamızı güvence altına alıyor. Aşılanan her bir insanla gündelik hayata, özlemini çektiğimiz yaşama, sevdiğimiz insanlara geri dönme yönünde adım atıyoruz.’’

Almanya Cumhurbaşkanı bilime emek vermeye, çalışkanlığa; bilgi ve keşif ruhuna vurgu yapmış haklı olarak.

HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT BİLİMDİR

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin ödül sonrası Berlin Büyükelçiliğimizde Atatürk büstünün yanında çektirdikleri fotoğrafa bakıyorum.

Yazımda kullandığım bu fotoğraf; her iki bilim insanının, “Hayatta en hakiki mürşit bilimdir’’ diyen ve laiklik devrimiyle, Cumhuriyetle bir bilim toplumu oluşturmayı başlatan Atatürk’e gösterdikleri saygının somut göstergesi.

Laiklik, bilim ve liyakat Türkiye’nin aydınlık yarınları için ön koşuldur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.