Hava Durumu

DUT YAPRAĞI, KOZA VE DİŞLİ’NİN ANLAMLI BİRLİKTELİĞİ..!

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2023 15:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 15:02

43.Olağan Genel Kurul sonrasında görevi Ocak-2022 tarihinde devralan BUSİAD’ın yeni yönetim kurulu, son 15 ayda yaptığı başarılı çalışmalarla iz bırakıyor.

Önce bu gerçeğin altını çizmem gerek…

Genç,dinamik ve enerjik BUSİAD Yönetimi, kente ve kent ekonomisine katkı anlamında çok başarılı projelere imza atıyor. Gerçek bir STK’ya yakıştığı gibi..!

Kentimizin en önemli ve en büyük STK’larından biri olan Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği, tam 45 yıldır bu kent için projeler oluşturup,sanayi ile ticaretin yaşadığı çıkmazlarda alternatif çözüm yolları bulma çabası içinde görülüyor. Bu bağlamda birçok etkinlik planlanıyor ve hayata geçiriliyor dolayısıyla…

Ben BUSİAD’a; “Bu kentin zengin insanlarının/sanayicilerinin oluşturduğu bir patronlar kulübü” olarak asla bakmadım/bakmıyorum.Tam tersine bu kent için birşeyler üretme gibi kutsal bir amaçla da çalıştığını söyleyebilirim.

Zaten yeni yönetimin ilk çalışma proğramında belirlenen 11 etkinlik alanının içinde “Çevre, kültür ve sanat,eğitim, toplumsal sorumluluk, teknoloji ve kurumsal gelişim” gibi komitelerin oluşturulması ve bunların etkin bir çalışma içinde olması, birçok sanayi ve ticaret STK’sının düşünemeyeceği kadar önemli bir nokta…

Demek ki bu planlamalar ise yaramış olacak ki;BUSİAD dün yaptığı bir basın toplantısı ile “Bursa vizyonu” gibi çok önemli bir açıklamaya imza attı.

Böylesine  dolu-dolu bir proje dosyasına imza koyan tüm BUSİAD Yönetim Kurulu üyelerini ve komite yöneticilerini içtenlikle kutluyorum.

Özellikle doğanın ve su kaynaklarının korunması konusundaki sürdürülebilir çevre ayrıntıları için…Sanayicilerin de çevreci olabileceğini kamuoyuna gösterdikleri için…

                           “BURSA MURABAKATINI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Şimdi Podyum Davet’te düzenlenen bu basın toplantısının ayrıntılarına girerken,Bursa’nın yaşanılabilir bir kent olması için oluşturulacak uzlaşı ortamına katkıda bulunmayı amaç edinen BUSİAD’ın diğer kurum ve kuruluşlar ile yapmayı amaçladığı mutabakatı da önemsediğimi belirtmek istiyorum.

Yaşanabilir bir Bursa için;tüm Bursalıların paydaş olduğu bir mutabakatın oluşturulmasındaki LİDER tavır çok önemli tabii ki…Küresel ısınmanın etkilerinin daha da azaltılması için Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda yapıldığı gibi,Bursa’da da bu konuda yeni bir bakış geliştirilebilirse,bunun BUSİAD’ın başarı hanesine yazılmış yeni bir artı olacağını düşünüyorum.Umarım bu oluşum gerçekleşir ve Bursa Mutabakatı ile kentin ekolojik geleceği de kurtulur.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar; “BUSİAD’ın 45.,Türkiye Cumhuriyeti’nin ise 100.kuruluş yıldönümlerinde kente bir borcumuzu ödemek yola çıktık.Bizler Bursa sevdalılarıyız.Burada üretmek,buraya yatırım yapmak ve burada yaşamak istiyoruz.Yaşanabilir bir kent yaratmak en büyük arzumuzdur.Dut yaprağı,ipekböceği kozası ve sanayi dişlisi logomuzdur ve bunlar sürdürülebilirliğin sembolüdür.’Başka Bursa,başka Marmara,başka Türkiye ve başka Dünya yok’ derken artık kent için yeni bir bakış açısı geliştirmenin şart olduğunun bilincindeyiz”derken uzlaşı ortamının doğması için ilk ışığı yaktı.

Açıklanan Bursa vizyonu ile kent mutabakatı oluşturmak istediklerini ve bunu çok önemsediklerini belirten Başkan Küçükayalar,köklü bir sanayicilik ve iş insanlığı potansiyeline sahip ilimizin “örnek bir kent” olması gerektiğine olan inancını da dile getirdi.

                        TÜRKİYE’NİN PİLOT KENTİ BURSA OLABİLİR Mİ..?

Basın toplantısının en önemli bölümlerinden biri de Türkiye’deki ilk OSB’nin Bursa’da kurulduğunun anıldığı noktaydı.62 Yıl önce ilk kazması vurulan Bursa OSB’nin, Pilot Sanayi olarak tanındığını belirten Başkan Küçükayalar:”Pilot Sanayi Bölgesi kuran Bursa,şimdi de Türkiye’nin pilotu olabilir.Sanayi-tarım ve turizmi bir arada ve uyumlu biçimde yürüterek,Türkiye sanayiinin ve ekonomisinin öncü ve örnek kentini yaratabiliriz.Katma değeri yüksek ürünleri üretmek için yeni teknolojilerin benimsenmesi,digital dönüşümün başarılması,yeşil dönüşümün hayata geçirilmesi,özgür düşünce-fırsat eşitliği ve girişimcilik odaklı politikalar uygulanması ile toplumsal dönüşüm sağlanabilir” derken Bursa için bu hedefler doğrultusunda elele verilmesi gerektiğini de açıkladı.

Yani BUSİAD:kentin sağlıklı ve güvenli geleceği için taşın altına elini koydu.Şimdi de paydaş kurum ve kuruluşlar ile kent halkının bu mutabakata katılmasını bekliyor.

Haklı olarak..!                          

ÖZLÜ SÖZLER:Asla birilerinin umudunu kırma.Belki de sahip oldukları tek şey odur.(H.Jackson Brown)            

                        BUSİAD’IN SANAYİ,TARIM VE

                  TURİZM GELİŞİM VİZYONU..!

Açıklanan Bursa Vizyonu çalışmasında; Bursa’nın sanayi,tarım ve turizm haritası çıkarılarak kapsamlı ayrıntılara ulaşılmış.Bunu BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın açıklamalarında net olarak görüyoruz.BUSİAD Çalışma ve Uzmanlık Gurupları ile komitelerin yorum ve önerileri ile zenginleştirilen bu çalışmada temel nokta; Bursa’nın sanayi-tarım-turizm üçlemesinde var. Bu 3 önemli sektörün birbirlerinin alanlarına dokunmadan,birbirlerine sorun yaratmnadan ve birbirlerine destek olarak gelişimi sağlamak olarak  temel çıkış noktası olarak belirlenmiş.

Sanayi,tarım ve turizmin birlikteliği ile gelişmiş Bursa’nın yaratılabileceğini anlatan Başkan Küçükayalar bu 3 temel sektörün durumunu da şöyle anlatıyor.

SANAYİ:Bursa’da tarım ve orman alanlarına hiç dokunmadan, ek sanayi ve ticaret alanlarına sahip olunabileceği görülmektedir.Öncelikle 9.440 hektar olarak açıklanan sanayi ve üretim alanı verileri kesinleştirilmelidir.Nilüfer ilçesinde yeni bir sanayi yapılaşmasına asla gidilmemeli,kentteki düzensiz sanayi yapılar ya yerinde ıslah edilmeli ya da belirlenecek bölgeye taşınmalıdır.Mevcut OSB’leri içinde yer alan yüzde 29’luk kullanılmamış sanayi parselinin de kullanılması sağlanmalıdır.Bursalı sanayici ve iş insanları yatırımlarını yaparken,tarım ve orman alanlarının korunmasına özen göstermelidir.

TARIM:Orman ve tarım alanlarına kesinlikle dokunulmamalıdır.Doğal çevre korunmalı ve su kaynakları doğru yönetilmelidir.Tarım özendirilmeli,çiftçilik mesleğine itibar kazandırılmalıdır.Tarımda genç girişimcilere destek sağlanmalıdır.Kooperatifçilik yapılanması,Bursa ve ülke çapında oluşturulmalı ve desteklenmelidir.Bursa’da tarım alanı olup da tarım için kullanılmayan yüzde 6,79’luk alan kesinlikle tarım amaçlı kullanıma açılmalıdır.Türkiye’nin 2030 AB Yeşil Mutabakatı ve 2053 Karbon Nötr hedefleri doğrultusunda,tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması için organik tarım uygulamaları desteklenmeli,bu konuda etkin çalışmalar yapılmalıdır.

TURİZM:Bursa’’nın “Yeşil kent” nitelemesi korunarak,kültür turizmi anlamında projeler geliştirilmelidir.Ternal turizmde kamu-özel sektör işbirliği geliştirilmelidir.İnanç turizmi içinde bir kültür politikası oluşturulmalı ve hayata geçirilmelidir.Tematik festivaller ile kente farklı bir turizm havası katılabilir.Uludağ’în her mevsim yararlanabilecek bir platforma kavuşturulması da önemlidir.Ayrıca Bursa’ya büyük bir kent müzesi yapılmalıdır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.