Hava Durumu

EKO-TURİZMİN TAM ZAMANIDIR ŞİMDİ!..

Yazının Giriş Tarihi: 23.06.2021 17:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.06.2021 17:08

Son 2 yılda yaz tatili yaptınız mı?..

Siz de benim gibi hiçbir yere gidemeyenlerden misiniz yoksa?..

Yazın bu kavurucu sıcaklarında; Bursa’dan çıkarak tatil amaçlı bir tatil mekânına gidemedim son 2 yılda… 2019 yılında iş yoğunluğu nedeniyle bir tatil programı oluşturamamıştım. Pandemi herkesin olduğu gibi benimde 2020 yaz tatili hevesimi kursağımda bırakmıştı geçen yaz sezonunda… Bu yıl için hiçbir şey diyemiyorum henüz ama kısa da olsa bir tatil planı yapmak için aşıların çoğalmasını ve güncel koronavirüs tablosunun biraz daha düzelmesini bekliyorum.

Yaz mevsiminin ikinci ayı olan Temmuz’a 6 gün kaldı. Ve ben bu yaz farklı bir format belirledim tatil için… Sanırım 10 gün içinde; biraz dinlenmeye çekileceğim. İnanın buna çok da ihtiyacım var herkes gibi… Çok yorulduk son 16 aylık pandemi süreci boyunca…

Dedim ya; tatilimin yönünü, biraz farklı bir konseptte belirledim ama… Ben yıllardır bir organik tarım savunucusuyum. İngiltere’de bir bölüm eğitimini de aldığım bu sıra dışı tarım alanında tatil yapmayı planladım bu kez… Deniz-güneş-kum üçgeninden biraz uzaklaşarak, tam 38 yıldır ateşli bir savunucusu olduğum bir idealimin gölgesinde tatil yapmaya karar verdim bu yıl…

Yani bu yıl eko-turizm seçeneğini kullanarak; TATUTA sistemi ile (Tatil-Turizm-Takas) 6 günlük küçük bir tatil yapacağım. Belki biraz çalışarak dinleneceğim, doğa ile baş başa kalarak da kendimi yenileyeceğim.

Oldukça zorlu geçeceğine inandığım sonbahar ve kış mevsimleri öncesinde; moral-motivasyon kazanma açısından da kendime zaman ayıracağım. Bir kent bezgini olarak; nice zamandır okumak için ayırdığım 3 başucu kitabını da baştan-aşağı okuyacağım. Baskıya geçmeyi planladığım 2 şiir-makale kitabımın kapak ve önsöz-sonsöz hazırlıklarını da yapacağım.

                                TATUTA TATİLİ NEDİR, NE DEĞİLDİR!..

Evet dedim ya; bu yıl “başka türlü” bir tatile gideceğim. Şimdi o organizasyonu anlatmak istiyorum sizlere…

TATUTA/WWOOF Turkey organizasyonu; ekolojik çiftliklerde tarım turizmi ile gönüllü bilgi ve tecrübe takası olarak gerçekleştirilen yeni ve ekolojik bir tatil yöntemi olarak adlandırılıyor.

Klasik tatil anlayışının çok uzağında olan bu yeni trend, çoğunlukla doğaya gönül verenler tarafından tercih ediliyor. Kent yaşamından, plastik ilişkilerden ve trafikten-kargaşadan sıkılanlara alternatif bir tatil anlayışı getiren bu yeni sistemde; doğal yaşamın gerekliliği öğretilerek, doğa ile dost bir yaşam ve tatil sunuluyor.

Ülkemizde BUĞDAY Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2004 yılından bu yana uygulanan bu yeni tatil sistemi ile; ülkemizin 4 bir yanındaki 78 çiftlikte “çalışarak veya doğa ile uğraşarak” tatil yapılabiliyor. Böylece; Artvin’den- Çanakkale’ye, Datça’dan- Samsun’a dek Türkiye’nin birçok ilinde belirlenen eko-çiftliklerde yapılan TATUTA tatilleri ile yaşama farklı bir bakış gerçekleştirilebiliyor.

TATUTA tatil programlarında; misafir ve gönüllü olarak iki ayrı seçenek ile belirleniyor. Eğer gönüllü olarak TATUTA’yı seçmiş iseniz; belirlenen çiftliklerde toprak çapalamak, süt sağmak, meyve-sebze toplamak, turşu kurmak, hayvan otlatmak ve salça yapmak gibi çiftlik işlerini yapmak zorundasınız. Çiftlik sahibinin belirlediği iş ve çalışma programına göre hizmet eden gönüllüler, yaptıkları bu iş karşılığında bedava konaklama ve yeme-içme hakkı kazanıyor.

Eğer bu işlerden uzak kalmak ve sadece benim gibi dinlenmek amacıyla TATUTA’yı seçmiş iseniz; misafir statüsünde değerlendiriliyorsunuz ve yeme-içme ve konaklama ücreti olarak günlük 80-120 TL arasında ödeme yapıyorsunuz. Gönüllü olabilmek için en az 1 hafta çalışmak, misafir olmak için ise minimum bir gün kalmak zorundasınız.

                                      78 EKO-TURİZM TATİL ÇİFTLİĞİ…

Yabancı turistler tarafından da ilgi ile karşılanan TATUTA/WWOOF projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programlarından GEF ve SGP tarafından da destekleniyor. Yani bu anlamda; bu alternatif tatil programının yurtdışı ayakları da var. Ekolojik yani doğal hayatı bir yaşam felsefesi haline getiren birçok yabancı da, bu tatil programının katılımcısı olabiliyor.1971 yılında İngiltere’de doğan bu sıra dışı organizasyonunun şu anda 132 ülkede oldukça aktif bir çalışma alanı var.

Şehir hayatından biraz olsun uzaklaşmak, domates ve biberi dalından kopartıp yemek, ekolojik yaşamı tanımak, insan ilişkilerinde doğallığı yakalamak ve de toprak çapalayarak tarımı öğrenmek isteyenlerin doğal adresi olan TATUTA çiftlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da eko-turizm tatilcilerini bekliyor.

Benim gibi 2 yıldır tatil yapmamış olan doğa tutkunlarını da!..

TATUTA çiftliklerinin bulunduğu yerler konusunda da sizleri aydınlatmak istiyorum. Yurdumuzun 7 coğrafi bölgesindeki 78 TATUTA çiftliğinden bazılarının faaliyet alanı ve bulunduğu kentler şöyle: 50 Dönüm Eko-Tarım Çiftliği (Bayramiç-ÇANAKKALE), Kırsal Turizm İşletmesi (FETHİYE), Karma Yapılı Çiftlik (Sugören Köyü-Yalova), Eğitim Merkezi Aile Çiftliği (Kandıra-İZMİT), Ekolojik Aile Çiftliği (KAŞ), Eko-Turizm İşletmesi (MENGEN),  200 Dönüm Aile Çiftliği (KARACABEY), 200 Dönüm Eğitim Merkezi (Osmangazi-BURSA)

Eko-turizm programına ulaşmak isteyenler için de organizasyonun www.tatuta.org adresini önerebilirim.

Pandeminin etkilerinin azalmaya ve alınan katı önlemlerin de gevşemeye başladığı bu süreçte; biraz nefes almak ve “işte hayat buymuş” demek için bir fırsat var. Ben de bu fırsatı değerlendirmek amacındayım.

 

ÖZLÜ SÖZLER: Unutma; sen gelecek planları yaparken, hayat da kendi planlarını yapıyor. (Harun KOLÇAK)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

                       

                       

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.