Hava Durumu

ELDEKİ SERMAYEYİ DE KEDİYE YÜKLEMEMEK İÇİN..!

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2022 17:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2022 17:14

Ne yaparsak yapalım. Ekonomide iki yakamız bir araya gelmiyor bir türlü…

Pandemi ile birlikte başlayan ve dünyadaki birçok firmanın satın alma, üretim, satış ve pazarlama gibi alanlarında ciddi hasarlar yaratan küresel kriz, ne yazık ki Rusya-Ukrayna savaşı ile etkisini daha da artırıyor.

Bunun yanı sıra ülkemize has bazı ekonomik kararlar ve tedbirler de var tabii ki şu anda birçok KOBİ’yi güçsüz ve etkisiz bırakan…Ve sonunda görünen köyün kılavuz istemediği gibi; reel sektöründe sorunları giderek katlanıyor.

Şu anda…Ülkemizdeki ve kentimizdeki tüm sektörlerde adı konulmamış ama ciddi bir sıkıntı var, pek fazla dile getirilmek istenmese de…Piyasaların hem tahsilat anlamında, hem de satış performansı açısından sorunu büyük…Maliyetler artmış,Nakit paranın dönmediği birçok işyerinde, işverenler çarkı çevirmek için farklı sektörlerde bile arayış ve yenilikler peşindeler…

Amaç: bu  zor dönemde de rahat nefes almak..!

Yaratıcı yeniliklerle kendilerine “nefes alacak” yollar açmak isteyen firmaların, artık Avrupa’daki fikir danışmanı firmalara da başvurarak, sorunlarına çözüm aradıkları biliniyor.

Piyasaları yakından takip eden, sık sık firma ziyaretleri yapan bir yazar olarak; Bursa ve ülke piyasalarındaki bu gelişmeleri zaman-zaman  bu sütunlar aracılığı ile sizlerle paylaşıyorum.

Reel sektörün nabzını tutarken, ekonominin can sıkan sorunlarına da bazı parantezler açıyorum ve hayatın içinden gelen bilgilendirmeler yapıyorum bu köşede genellikle…

                            NİŞ PAZARLAMA NEDİR, NE DEĞİLDİR..?

Bugün sizlere bazı somut örneklemeler de yaparak,  yepyeni bir pazar alanını  ve oldukça farklı bir pazarlama yöntemini anlatmak istiyorum.

Gereksinimleri tam olarak karşılanamayan küçük ama seçkin bir müşteri gurubunun bu isteklerini daha iyi olarak karşılayabilmek için oluşturulan yeni bir satış metodu olan: niş pazarlama, bugünlerde ülkemizdeki bazı işletmeler için çıkış yolu olarak görülüyor.

Yaratıcı güçlerini, bilgi birikimlerini, deneyimlerini ve iş zekalarını en iyi şekilde kullanarak paralı müşterilerinin gereksinimlerine yanıt vermeye çalışan NİŞ üreticileri ve pazarlamacıları, ülkemiz için yepyeni bir piyasanın  doğmasına yol açıyor.

Şimdi niş pazar ve pazarlamanın tanımını yapmak gerek galiba: herkesi tatmin edecek standart ürünler yerine, az sayıda  tüketicinin gereksinimlerine yanıt verecek ürünler üreten ve sunan firmaların oluşturduğu niş pazarlar, “yüksek müşteri memnuniyeti ile maksimum kazançlar yaratan” bir piyasa özelliğini taşıyor.

Niş pazarlamanın özünde; dar alanda küçük bir müşteri kitlesi hedef alınarak, yüksek satış fiyatları ile onların müşteri memnuniyetleri maksimum düzeye çıkarmak yatmaktadır.

                       SATIŞ BELKİ AZ AMA KARLILIK ÇOK FAZLA

Rekabetin yüksek olduğu tıkanmış pazarlarda kapıları zorlamak yerine, ”zeka ve yaratıcılık “ silahlarını kullanarak dev işletmelerin göremediği veya görmezden geldiği kitlelere ulaşmayı hedefleyen niş pazarlamacıları, “az satış, çok tatmin” ilkesiyle belki küçük ama sağlam pazarlar yaratma çabasını taşırlar.

Görüldüğü gibi NİŞ pazarların müşteri portföyü az gibi görünse de, kazancı oldukça fazladır. O yüzden ülkemizde ve yaşadığımız kentte yeni iş arayışında olan girişimciler için yeni bir çıkış yolu olarak görülebilir.

Hatta; bir anahtardır zor günlerden çıkışta kullanılacak…

Ama bu yeni pazara ulaşmak için de bol araştırma, iyi tahlil ve doğru yatırım kararı gerekiyor.

Mevcut sermayeyi kediye yüklememek için; pazar NİŞ de olsa, para kazanmak temel ilke olmalıdır.

Öyleyse araştırma şart…

Gündemi takip etmek ve ekonominin yaşamsal sorunlarına entegre olmak da gerekiyor. İşte niş pazar bulmanın yolu bu…Dünya piyasalarını dakikası-dakikasına izleyerek, yeni satış alanları bulabiliyor niş pazarlamacılar…

Adeta; “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” diyerek…

Sağlam ve zengin müşteriler bularak, özel ürünlerini çok özel fiyatlara satabiliyorlar bu küresel kriz döneminde bile…

Özellikle yapı ve dekorasyon sektöründe, yaşamı kolaylaştıracak aksesuar kategorisinde ve sağlıklı yaşam alanında her geçen gün NİŞ ürün portföyü çoğalıyor. Yeni üretilen konutlarda; alçıpan malzemeden çok estetik ve fonksiyonel dekorlar yapılabiliyor.

Yani…Hayatlar niş ürünlerle daha da anlamlı/hoş hale gelebiliyor.

Parası çok olanlara ama..!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Eğer bir gün sizden sokakları süpürmeniz istenirse; Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’ın beste yaptığı ve Shakespeare’nin şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki; gökteki ve yerdeki herkes durupBurada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuşdesin. (Martin Luther KİNG)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.