Hava Durumu

GERÇEK PROFESYONELLİĞİN PÜF NOKTALARI..!

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2023 15:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2023 15:20

Dünya ekonomisinde oldukça sıkıntılı rüzgarların esmekte olduğu bulutlu ve karanlık günler yaşıyoruz. Bir tarafta Ukrayna-Rusya savaşı sürüyor aylardır…Öte yanda; tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan bir iklim değişikliği ve kuraklık tehlikesi…Buna yakın geçmişe dek “su şehri” denilen Bursa’da bile yaşanan bir susuzluk riski…Doğalgaz sorunları da etkiliyor insanları…Hem yüksek fiyatları, hem de temini açısından…Bu olumsuz görüntülere yaşanan siyasi gerginlikler ve ekonomik sorunları da eklediğimiz zaman, işin içinden çıkılmaz durumlar doğuyor bir anda…

Soğuk geçmeye aday bir Şubat ayı öncesindeki son durum; işte bu bulutlu havayı gösteriyor.

Böyle zorlu durumlarda; sorunlara akılcı çözümler bulacak profesyonellere ihtiyaç oluyor her alanda…Sanayi ve ticarette de, bürokraside de… Yani artık; yönetimsel anlamda yaşanan sorunlara panzehir olabilecek, soruna kısa sürede çözüm getirecek kapı gibi adamlara ihtiyaç vardır reel sektör başta olmak üzere tüm sektörlerde…

Güneşli hava kadar, bulutlu havayı da sevecek profesyoneller aranıyor artık…Her yerde…Ama ne yazık ki ortada yok, böyle çözüm yaratan insanlar..!                                    

İşte bu doğrular etrafında yapılan araştırmalarda; çağdaş yöneticilerinin ve profesyonellerinin kimlikleri ve özellikleri net bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu konuda yapılmış iyi bir değerlendirmenin yer aldığı ve Yönetim Danışmanı Ulaş Bıçakçı’nın hazırladığı bir metni sizlere sunmak istiyorum.

Sayın Ulaş Bıçakçı; yaşadığımız yüzyıla imzasını atacak gerçek profesyonellerin yapmaları gereken şeyleri aşağıdaki listede özetlerken, profesyonel olamayanları da krite ederek, kamuoyuna karşılaştırmalı ama gerçekçi bir mesaj vermiş.

Anlayanlara tabii ki…

                            PROFESYONEL BULUTLU HAVAYI DA SEVER..!

*Profesyonel sorunların üzerine gider. Profesyonel olmayan ise sorunların etrafında dolaşır ve hiçbir zaman hedefe varamaz.

*Profesyonel yapabileceği işleri “Ben bu işi yaparım” diye üstlenir. Profesyonel olmayan ise elindeki işleri “Valla kardeşim. Ben profesyonelim. İstediğim şartlar sağlanmazsa çeker giderim” diyerek koşullandırır.

*Profesyonel: “Bu işi yapmanın daha iyi bir yolu olmalı” derken, profesyonel olmayan kişi: “Biz bunları eskiden böyle yapardık” diye kendini kandırır.

*Profesyonel mesai saatlerini aşsa da işlerini sonuca ulaştırır. Profesyonel olmayan yönetici ise, “Sabah 8, akşam 6 sendromuna tutulmuştur” ve mesainin bitiminde gidişini hesaplar.

*Profesyonel işine sarılır. Profesyonel olmayan ise elinin ucu ile tutar.

*Profesyonel söz verir. Profesyonel olmayan vaat verir.

*Profesyonel, bulutlu havayı da sever. Profesyonel olmayan yönetici ise bahardan başka mevsim tanımaz.

*Profesyonel dinler. Profesyonel olmayan ise, konuşma sırasının kendisine gelmesini bekler.

*Profesyonel yönetici; “Araştırıp bulalım” derken profesyonel olmayan, “Valla, kimsenin bir şey bildiği yok.” der.

*Profesyonel tüm kısıtlama ve engelleri aşmaya çalışır. Yapıcı ve yaratıcıdır. Profesyonel olmayan ise, mızmızdır ve “bu kurum/kuruluş adam olmaz” diyerek hep dert yanar.

*Profesyonel yöneticilik özelliklerini taşıyan kişi, işlerini sürdürmek için gerekli yetkiyi ne yapıp eder, elde eder. Profesyonel olmayan ise; “Sorumluluk çok, yetkim yok.” diye sızlanır.

*Profesyonel yönetici, gerektiğinde üstlerini de yönetmesini becerebilir. Profesyonellikle ilgisi olmayan kişi ise, “Adam her işime karışıyor. Ne yapabilirim ki” diyerek dert yanar ve dedikodu yapar.

*Profesyonel; belirli bir yaşam felsefesi olan, iş ahlakı normlarına uyan, piyasa değeri olan, kaliteye önem veren, gerektiğinde –hayır- demesini de bilen kişidir. Profesyonel olmayan yönetici ise, bu kuralların çoğunu bilmeyen kişidir.

                                2023 YILI HEP BULUTLU MU GEÇECEK YOKSA…?

Yukarıdaki açıklanan kurallarda da görüldüğü gibi; profesyonel olmak hiç de kolay bir şey değildir. Yönetim biliminin en önemli göstergelerinden biri olan gerçek bir profesyonel olabilmek için yukarıda sayılan kuralların çoğuna uymak gerekiyor. Ama maalesef ülkemizde – profesyonellik- kavramı henüz yerli yerine oturmuş değildir.

Bir kurum yönetiminden, şirket yönetimine kadar birçok platformda, gerçek profesyonellere sahip olunamadığı içindir ki; sorunlar gittikçe artmaktadır. Yönetim stratejileri iyi olan, gerçek profesyonel kadrolara sahiplenen, kaliteye önem veren ve geleceği gören kurum ve kuruluşların kısa bir sürede iyi bir yere gelmesinin ardında yatan tek gerçek budur.

Görüyoruz ki; 2023 yılında hava hep bulutlu geçecek.

Yaz aylarında bile..!

Bu nedenle ücretlere zam döneminin yaşandığı bu Ocak günlerinde; akıllı firmalar umarım ellerindeki gerçek profesyonelleri işyerlerinde tutmak için gerekeni yaparlar.

Çünkü; reel sektörde iyi profesyonel sayısı giderek azalıyor.

Yeni kuşak çalışanların çoğu ne yazık ki “sabah 09.00, akşam 18.00 sendromuna” tutulmuş durumdalar…Kafalarına estiği anda işe gelmemek, izin almayı alışkanlık haline getirmek de asla gerçek bir profesyonel olamayacaklarını gösteriyor birçok yeni işletmeci adayının…

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Kafasını kuma gömüp saklayan devekuşu, aynı zamanda kimliğinin en değerli parçasının kafası olduğunu anlatır. (C.MANSFİELD)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.