Hava Durumu

GESİAD’IN 30.YIL KONUĞU; ORHAN TURAN..!

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2021 17:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2021 17:26

Bursa’nın etkin SİAD’ları arasında olan ve SİADLAR Ligi’nde her zaman ilk 10’a girmeyi hak eden GESİAD, 30.YIL Kutlama Programı çerçevesinde; sosyal medyada da izlenebilecek söyleşilerde önemli konukları ağırlıyor.

1991 Yılında kurulan ve şu anda 175 aktif üye sayısı ile, pandemiye rağmen başarılı çalışmalar yapan GESİAD’ın Başkanı Murat Kaya; dernek üyelerinin toplam 12 bin kişiyi istihdam ettiğini belirterek: ”Bu zorlu dönemde üye ziyaretlerimiz ve on-line konuklarımız ile iyi bir çalışma süreci sürdürüyoruz. Üyelerimizin nabzını tutmak için organize ettiğimiz 2 anket ile onların beklentilerini ilgililere ilettik. 30.Yılını kutlayan GESİAD; yeni dönemde de kapsamlı çalışmalar yapacaktır” dedi.

İşte bu yeni konsepte uygun programlar belirleyen Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği’nin 30.Yıl Söyleşileri’ndeki konuğu bu kez TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan oldu.

                              HAMMADDE VE KONTEYNER SIKINTISI

GESİAD üyesi Göktuğ Konukoğulları’nın moderatörlüğünde gerçekleşen on-line söyleşinin konuğu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu(TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, bu programda doğrusu bu ya günümüz iş dünyasına yönelik cesur ve gerçekçi tespitler yaptı.

Öncelikle pandemiye dair yorumlar yapan TÜRKONFED Başkanı Turan; insanlık tarihinde kitap ayracı gibi bir dönem başlatan pandeminin dünyayı ve ülkemizi hazırlıksız yakaladığını belirterek, zor bir yılın geride kaldığını ve önümüzdeki 6 ay boyunca rehavete kapılma lüksünün olmadığını söyledi.

Pandemi ile birlikte uluslararası ticarette güçlü fırsatlar ve riskler ortaya çıktığını belirten Orhan Turan: ”Küresel tedarik zincirinde çok merkezli modeller öne çıkıyor. Artık Almanya’nın doğusu ile Çin’in batısı arasında kalan geniş bölgede üretim ve tedarik alanlarında Türkiye ile rekabet edecek ülke yoktur. Ülkemizin stratejik olarak AB ve Ortadoğu pazarlarına yakınlığı, tedarik merkezi olarak öne çıkmasında oldukça avantajlı bir konum yaratıyor. Şu anda iş dünyasında büyük tedarik sorunları yaşanıyor. Hammadde tedarikinde ciddi anlamda aksamalar yaşanıyor. Hammadde giriş fiyatlarındaki artışa ek olarak küresel düzeyde yaşanan konteyner sıkıntısı da ithalatta navlun maliyetlerini 5-6 kat artırdı. Bu sıkıntının daha da derinleşeceğini sanıyorum” diyerek üretim ve dış ticaretteki riskli alanı işaret etti.

Görüldüğü gibi; önemli şeyler söyledi TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan; GESİAD 30.YIL söyleşisinde…Çoğunun altı çizilmesi gereken görüşlerini sundu GESİAD üyelerine…

                             “ÖNCE KÜÇÜĞÜ DÜŞÜN” FELSEFESİ

Aynı zamanda yüzde 100 yerli sermayeli ODE Yalıtım Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı da olan ve reel sektörün tam göbeğinde yaşayan Orhan Turan’ın ülkemizdeki KOBİ türü mikro, küçük ve orta ölçekli firmaların sorunları ile ilgili görüşleri de oldukça sıra dışıydı.

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan’ın KOBİ’ler ile ilgili gerçekçi görüşlerini; dikkat çekmesi için ayrı parantezler haline getirerek sunmak istiyorum sizlere…

-Ekonomik kriz, doğal afet ve KOVİD-19 gibi belirsizlikler KOBİ’leri fazlasıyla etkilemektedir. Finansmana erişim, nakit akışı ve vergi-SGK ödemeleri ile çok yoğun şekilde mücadele veren KOBİ işletmelerin sorunlarına, doğru ve etkin destek mekanizmaları ile çözüm üretilmelidir.

-Ekonominin çarklarının dönmesini sağlayan KOBİ’lerin kırılganlıklarının derinleşmemesi için finansmana erişimden-ödeme sorunlarına dek ACİL ek önlemler alınmalıdır. Bu noktada ülkemizin demokratik reform paketinin yanı sıra HİBE paketine de ihtiyacı vardır. İşletmelere bu dönemde CAN SUYU olarak bir HİBE paketi sunulmalıdır. Karşılıksız ve geri ödemesiz bu desteğin devreye alınması gerekiyor. Bu nedenlerle; “Önce küçüğü düşün” ilkesi ekonomideki önceliklerimiz arasında olmalıdır.

-Ülkemizin içinde düştüğü enflasyon-faiz-kur sarmalından kurtulması, çift haneli işsizlik rakamlarını aşağıya çekmesi, özellikle genç işsizler ile kadınların işgücüne katılımı ve acilen üretimi artıracak ek politikaların uygulanması gerekiyor. Nitelikli bir eğitim sistemi ve güçlü üretim ekonomisi elimizde bulunan en güçlü aşıdır.

                          TÜRKONFED’İN VİZYON VE MİSYONU

Başkan Orhan Turan bu söyleşide TÜRKONFED’a dair de bazı bilgilendirmeler yaptı. Konfederasyona bağlı 30 federasyon, 267 STK kuruluşu ve 40 bin şirket olduğunu da belirten Başkan Orhan Turan, konfederasyona bağlı şirketlerin 75 milyar dolarlık ihracat yaptığını ve 7 milyon kişiye istihdam yarattığını da söyledi.

İşte bu rakamlardan da görüleceği gibi; TÜRKONFED; gerçekten büyük ve güçlü bir ekonomik STK ve ülkemizin geleceğinin yaratılması için önemli çalışmalar yapıyor.

Başkan Turan’ın özellikle KOBİ türü mikro, küçük ve orta boy işletmeler için yaptığı tespitlerin ülke yöneticileri için iyi bir kaynak olacağını sanıyorum.

Yaklaşık olarak; 2 milyon 979 bin mikro,208 bin küçük ve 34 bin orta ölçekli işletmesi olan Türkiye ekonomisinin; bu küresel kriz-pandemi ortamından sağlam bir çıkış yapabilmesi için bu tür KOBİ’lere her zamankinden daha fazla sahip çıkması şart…

KOBİ’lerin sorunlarını çözerek, bu sağlam çıkış sağlanabilir.

Belki de bir KOBİ Bakanlığı kurularak…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: İyi bir oyunun son söze ihtiyacı yoktur.(William Shakespeare)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.