Hava Durumu

GÜÇLERİN BİRLEŞMESİNDE BURSA'NIN GÜCÜ GURURLANDIRDI

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2022 17:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 17:00

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Uluslararası Hometex Ev Tekstili Fuarı iki yıl aradan sonra sektörün yoğun katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde yeniden kapılarını açtı.
Küresel salgın nedeniyle iki yıldır düzenlenemeyen fuarın bu yıl yeniden gerçekleştirilmesine BTSO'nun misafiri olarak bizlerde tanık olduk.
Hatta fuar gezerken o kadar çok Bursalı iş insanıyla karşılaştık ki, sanki fuar İstanbul'da değil de kentimizde yapılıyormuş hissini yaşadık.
Öyle ya, bu yıl 26'ncısı düzenlenen fuar Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iştiraki Fuarcılık Şirketi A.Ş.'nin organize ediyor olmasıdır her halde bizleri ev sahibi gibi hissettirmesi...
Sanayiden tarıma, turizmden tekstile tüm üretim ve yatırım alanlarında planlar değişti, stratejiler yeniden belirlendi.
Buna sebep, pandemiyle birlikte yeni bir dünya düzeni kurulurken ekonomik ve ticari hayatta kartlar yeniden karıldı.
Bu dönemde dünyanın en büyük organizasyon ve fuarları gerçekleştirilemedi, maddi kayıplar trilyon dolarlara ulaştı.
Tam salgından kurtuluyoruz derken bu kez Rusya-Ukrayna savaşı hem maddi hem de manivi kayıpları beraberinde getirdi.
Savaş, Rusya-Ukrayna savaşı olmaktan çıkarken piyasalarında ateşini iyice yükseltti.
Başta enerji, emtia, lojistik ve navlun fiyatlarında büyük artışlar yaşandı.
İşte böyle bir ortam da tekstil sektörü salgın nedeniyle iki yıldır düzenleyemediği ve ülke ekonomisine ciddi döviz girdisi sağlayan dünyanın en büyük iki ev tekstili fuarlarından biri olan Uluslararası Hometex Ev Tekstili Fuarı'nda yeniden dünya tekstil sektörünü İstanbul'da buluşturdu.
195 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 Milyar Dolar'lık ihracat gerçekleştiren Türk ev tekstel sektörü, KG başı ihracat değerlerini 8 Dolar'ın üzerine çıkararak ülkemize en fazla katma değer sağlayan yerli ve milli sektör hayine gelmiştir.
Nitekim Türkiye Çin, Hindistan ve Pakistan ile birlikte dünyanın en büyük ev testili tedarikçilerinden biri konumundadır.
Bu alanda Avrupa'nın en büyüğü olan Türkiye dünyanın en büyük ve en güçlü brode makina parkına da sahip olduğunu öğreniyoruz.
Şunu gururla söyleyebiliriz ki, dünyanın pek çok ülkesinde Türk ev tekstili ürünleri Turkish Home Tekstil adıyla aranan bir marka haline geldiğini yurt dışı siyahatlerimiz de görebiliyoruz.
Zira Turkish Home Tekstil dünyada bulunan Türkiye'nin en güçlü sektör markalarından biri olmuş.
Fuar da sektörün ileri gelenlerinin aktardıkları bilgilerden öğrendiğimiz kadarıyla 2021 yılında 195 ülkeye önceki yıla oranla yüzde 25.5'lik bir artışla 3 milyar 125 milyon Dolar'lık ev tekstili ihracatı gerçekleştirilmiş.
Geçtiğimiz yıl da en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında 515 milyon Dolar'la Almanya birinci, 413 milyon Dolar'la ABD ikinci, 161 milyon Dolar ile de İngiltere üçüncü sırada yer almış.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ev sahipliğinde, kentimiz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki gururumuz Küresel Fuarcılık A.Ş,'nin (KFA) organizasyonu, İstanbul Ticaret Odası'nın destekleriyle güçleri birleştiren Hometex, hiç şüphe yok ki krizlerin fırsata çevrildiği bir fuar olacaktır.
11 holl, 160 bin metrekarelik alanı kapsayan fuarı gezerken gördük ki, Avrupa'dan Ortadoğu'ya, Orta Asya'dan Türkiye Cumhuriyetleri'ne, Kuzey Afrika'dan ABD'ye kadar yüzlerce ülkeden binlerce markayı seçme fırsatı sunuyor.
Yaklaşık 200 bin ziyaretçinin gelmesi beklenen fuar da dünyanın en yeni koleksiyonlarını, son teknoloji ile üretilmiş çevreci ürünlerini, yeni renk, trend ve tasarımlarını görmek imkanı tanıyor.
Hepsinden önemlisi de burada kurulacak yeni bağlantılarla Hometex'in Türk ev tekstili ihracatına yüzde 25 ila 30 oranında bir katkı sağlaması beklentisi hakim.
Dolayısıyla bu da yaklaşık 1 Milyar Dolar demektir.
Fuarın en büyük özelliğinin sektörel anlamda birlik ve beraberlik içinde olduklarını söyleyen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İstanbul, Ankara, Denizli, Bursa, Adana, Gaziantep başta olmak üzere sektörün tüm aktörleri bir araya gelerek bu fuarı gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi. "Üretmek tek başına yetmiyor" diyen Burkay, "Bunu pazarlamak lazım. Fuarlar da bu anlamda çok önemli" dedi.
Geçen yıl en yüksek ihracatının gerçekleştirildiğini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle de, tekstil ve hazır giyim sektörün payının 30 milyar dolar olduğunu bunun içinde yüzde 10'u ev tekstil sektörüne ait vurgusunu yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.