Hava Durumu

HASAN ÖZGÖÇEN… ŞİİRSİZ HAYAT… BURSA’NIN DEĞERLERİ SÖYLEŞİSİ… MMO ETKİNLİĞİ

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2021 17:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2021 17:32

Çarşamba öğleden sonra buluşup sohbet ettiğimiz; tanıdığım en değerli aydınlardan olan; elinden kitap düşürmeyen kadim dostum; köşe yazmaya başladığım ilk günden beri bana hep moral veren sevgili Hasan Özgöçen; şiir konusunda öneride bulundu; “Can, daha çok şiire yer vermelisin yazılarında’’ dedi.

***************************

Hasan’cım haklı. Öyleyse yazıma Behçet Necatigil’in, “Gizli Sevda’’ şiiriyle başlayayım:

“Hani bir sevgilin vardı/ Yedi sekiz sene önce,/ Dün yolda rastladım/ Sevindi beni görünce. /Sokakta ayaküstü/ Konuştuk ordan burdan,/ Evlenmiş, çocukları olmuş/ Bir kız, bir oğlan. / Seni sordu/ Hiç değişmedi, dedim/ Bildiğin gibi…/ Anlıyordu. / Mesutmuş, kocasını seviyormuş,/Kendilerininmiş evleri…/Bir suçlu gibi ezik, / Sana selam söyledi.’’

*******************************

Bana şiiri sevdiren anneciğim Müzeyyen’imdir.

Küçükken o ipeksi o güzel sesiyle bana şiirler okurdu. Okurdu demeyeyim; Müzeyyen mimikleriyle, jestleriyle, duygularının sesine sinen tınısıyla şiiri yaşardı. Güzel şiir okumak da yazmak gibi bir sanattır.

Bir gün şöyle demişti; “Can’cım; sana ne vakit şiir okusam yüzüne pembe bir ışık vurur, gözlerin canlanır, gülüşün genişler, parlardı.’’

Belli etmezdim ona ama büyük bir şair olma hayalleri kurardım.

*******************************

Kütüphanemde şiir kitapları önemli yer tutar. Her gün en az bir şiir okumaya özen gösteririm. Şiir kitapları okumak; köşe yazılarımda, politikada yaptığım konuşmalarda, televizyon programlarımda bana daima faydalı oldu. Genç meslektaşlarıma, üslubunuz gelişsin isterseniz, şiir okuyun derim.

Şiirsiz hayatlar ışıksız hayatlardır.

Behçet Necatigil’in kendi seçtiği şiirlerden oluşan “Sevgilerde’’ kitabını çok severim; okurlarıma öneririm.

GRAZ’da SOLUN BAŞARISI

“Kapitalizm dünyayı bitirmeden biz onu bitirmeliyiz’’ diye düşündüğümden yazar Haldun Çubukçu’nun Facebook sayfasında gördüğüm şu paylaşımına çok sevindim:

“AVUSTURYA'NIN 2. BÜYÜK KENTİ GRAZ BELEDİYESİNİ KOMÜNİST PARTİSİ (ÖKP) KAZANDI

Oyların yüzde 29'unu alarak belediye başkanlığını kazanan Avusturya Komünist Partisi (ÖKP - OKP), sağcı Halk Partisi'nin Graz'daki 18 yıllık iktidarına son verdi.’’

Arada güzel şeyler olmasa nasıl dönsün şu yaşlı mavi küre.

BURSA’NIN DEĞERLERİ

Nilüfer Kütüphane tarafından düzenlenen “Bursa’nın Değerleri’’ söyleşisi 12 Ekim’de, Saat: 19.00’da Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleşecek.

Konuklar: Ali Arabacı, Ertuğrul Yalçınbayır, Yahya Şimşek.

**********************************************

Dostluklarıyla onurlandığım Ali Abi, Ertuğrul Abi, Yahya Abi; kişilik bakımından da, hukukçu ve siyasetçi olarak da anıt insanlardır ve sadece Bursa’mızın değil ülkemizin de büyük değerleridirler.

Söyleşiye; geçen hafta sonu tekrar Bursa Baro Başkanı seçilen Bursa’mızın bir başka değeri Gürkan Altun katkı yapacak.

MMO ETKİNLİĞİ

TMMOB MMO Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi 9 Ekim Cumartesi günü BAOB Yerleşkesinde Kaynaklı İmalat İçin Tahribatsız Muayenenin Önemi; Tahribatsız Muayene Teknolojik Gelişmeler; Tahribatsız Muayene Sektöründe Belgelendirmenin Önemi; konularında etkinlik düzenliyor.

Etkinlik Saat 10.00’da başlayacak

 

KIRMIZI KESTANE YAPRAKLARI

Şiirle başladım şiirle bitireyim.

Nâzım Hikmet’in Bursa’da yazdığı Piraye’ye Şiirler’den 12 Kasım 1945 şiiri:

“Damardan boşanan kan gibi ılık ve uğultulu son lodoslar esmeye başladı./Havayı dinliyorum: nabız yavaşladı./ Uludağ’da, zirvede kar ve Kirezli-yaylada şahane ve şipşirin yatmış uykudadır kırmızı kestane yapraklarının üstünde ayılar./  Ovada kavaklar soyunuyor. /İpekböceği tohumları kışlaklarına gitti gidecek, sonbahar bitti bitecek/ nerdeyse girecek gebe-uykularına toprak./ Ve biz yine bir kış daha geçireceğiz büyük öfkemizin içinde ve mukaddes ümidimizin ateşinde ısınarak...’’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.