Hava Durumu

HİSAR’LI ZEKİ MÜREN

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2021 15:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 15:34

Sevgili kardeşim, gönül insanı Aydın Kondu, Facebook’ta bana mesaj atmış; Zeki Müren’in ölüm yıldönümünü anımsatıp, bir yazı yazmamı rica ediyor.

Başım üstüne Aydıncım.

25 yıl olmuş Zeki Müren’i kaybedeli.

On yedi yaşındayken bestelediği acemkürdi "Zehretme hayatı bana cânânım" şarkısıyla başlıyorum; ardından plağa ilk okuduğu klarnet sanatçısı Şükrü Tunar’a ait "Muhabbet Kuşu"nu çalıyorum; “Manolyam" , “Şimdi Uzaklardasın’’; “Bir Demet Yasemen’’, “Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin’’,  ‘’Bir yaz yağmuru gibi geçiverdi aşkımız’’, “Elbet Bir Gün Buluşacağız" ile devam ediyorum.

Zeki Müren bestelerini onun yüreğimi dağlayan sesiyle dinleyip, dinledikçe hatıralara dalıp, gözlerimin nemini sile sile yazımı yazmaya çalışıyorum.

BİR EKOL VE BİR ÖNCÜ

Farkındayım; şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu, desinatör, şair eşsiz Zeki Müren için kurduğum her cümle yetersiz kalacak.

Sanat müziği gözümde Zeki Müren için yaratılmış gibidir.

Şarkılara kalpten okuyarak hayat verişi; dile olan hakimiyeti; üslubu, edası, sahnesi; besteciliği;  sazendelerle uyumu; repertuar seçimlerindeki mükemmellik; radyo, plak ve gazino programlarındaki insanı alıp götüren musiki estetiği; genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyişi; saz heyetine tek tip kıyafet giydirmesi; T podyum kullanmak gibi yenilikler yapışı; 1954'te “Beklenen Şarkı’’ filmiyle sinema oyunculuğuna başlayışı; şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği 18 filmde daha oynayışı, 1965'te Arena Tiyatrosu'nca sahneye koyulan “Çay ve Sempati’’ adlı oyunda baş rolü alışı; 1965 yılında 100'e yakın şiirinin yer aldığı “Bıldırcın Yağmuru’’ adlı şiir kitabını çıkarışı; 600'ü aşkın plak ve kaset dolduruşu, 300 civarında bestesi..

Böylesine üretken, böylesine yaratıcı olan Zeki Müren, bir ekol, bir öncü, bir yenilikçiydi.

HİSAR’LI MÜREN

Annem, babam, dedem; anneannem; ailecek hayrandık, gurur duyardık mahallelimiz, (Bursa'nın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesi'ndeki 30 numaralı ahşap evde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya gelmişti) hemşerimiz Zeki Müren’le.

Neredeyse her plağı vardı bizde, sık sık çalınırdı; radyo programları kaçırılmazdı; filmleri izlenirdi; Bursa’da sahneye çıkmışsa gidilir mutlaka dinlenirdi. Anneciğim onun “Bıldırcın Yağmuru’’ kitabındaki şiirlerini zevkle bana okurdu.

***********************

Hatırlıyorum…

Ulu Cami’den Emir Sultan’a; sevgi seli içinde son yolculuğunda ona eşlik eden devasa kalabalığın içindeydim.

Kederden, sarsak adımlarla boşlukta yürüyor gibiydim; gözlerim yaşla dolu. Yüreğim kanıyordu. İnanamıyordum öldüğüne; öksüz kalmış şarkılarla sağırlaşacak mıydım.

Beni çok sarsan ölümlerdendir.

Gün aşırı mutlaka en az bir Zeki Müren şarkısı dinlerim. Arada bir Zeki Müren filmi izlerim.

Zeki Müren hiç mübalağasız dünyanın en iyi seslerindendi.

Yazım bitsin, Raci Dikici’nin yazdığı, “Aşkın kavurduğu güneş Zeki Müren’’ kitabını alacağım elime; bir daha okuyacağım.

***************************

Ruhunuz şad olsun Sanat Güneşimiz, komşumuz Zeki Müren.

Ömrüm oldukça besteleriniz, güfteleriniz, sesiniz gönlümde yankılanacak. Bana yaşattığınız harikulade musiki güzellikleri için sonsuz minnettarlıkla, saygıyla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.