Hava Durumu

İHRACATÇILARIN VİZE ÇİLESİ NE ZAMAN BİTER..?

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2023 15:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2023 15:36

Maalesef Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, özellikle de dış ticarete soyunan sanayici ve iş insanlarının son yıllardaki en önemli sorunlarından biri de; AB ülkeleri tarafından uygulanan Schengen vize çilesidir.

Tabii ki Diplomatik ve Yeşil pasaport sahiplerini çok fazla ilgilendirmiyor bu sorun…Onlar ellerini-kollarını sallayarak giriyorlar AB ülkelerine…Ama  ne yazık ki normal pasaporta sahip işadamlarımız ve vatandaşlarımız, çileli yolculuklar çekiyorlar AB yolunda…

Çünkü AB ülkelerine seyahat etmek isteyen Türk işadamları için, ticari vize almak adeta bir işkence olmaktadır. İş insanlarımıza özellikle birçok AB ülkesi konsolosluklarında deveye hendek atlatabilecek bazı uygulamalar yapılmaktadır. Zaman- zaman yüz kızartıcı noktalara da ulaşan bu istekler, ne yazıktır ki Dışişleri Bakanlığı yetkililerini pek ilgilendirmiyor galiba…Konu ile sadece Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ilgilenmişti ve bu sorunu her platformda dillendirmişti. Ama sonuç alınmamıştı yine o zamanlar… 

Sanayici ve iş insanlarımız özellikle Fransa, Belçika, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine giderken, oldukça zorlu bir vize çilesi çekiyor. Bu ülkelerin konsoloslukları; vize isteyen işadamından standart şirket evrakları haricinde banka mevduat cüzdanı, tapu fotokopisi, otomobil ruhsatı gibi kişiye özel varlıkların belgelerini de isteyerek vize verme işlemini zorlaştırmaktadır.

Utanç verici bir durum değil midir şimdi bu..?                                 

                            TARİFE DIŞI VİZE ENGELLERİ ZORLUYOR..!

İşte size en son örnek…Geçtiğimiz aylarda; bir AB ülkesine gitmek için ticari vize almak isteyen Bursalı bir iş insanının traji-komik vize hikayesini onun ağzından yazıyorum. Yorum sizlerin…Bakın bakalım bu ülkeye döviz kazandıran ihracatçılarımız ne çileler çekiyor AB ülkeleri yollarında…

Avrupa’da birlikte bir iş yapacağımız bir firmadan mail ile davetiye aldım. Bu davetiyeyi gidiş-geliş uçak bileti rezervasyonu, sağlık sigorta poliçesi, firmamızın standart evrakları (vergi levhası, bilanço, imza sirküleri, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi) ile birleştirerek konsolosluğun vize aracısı olan bir turizm firmasına bir vize dilekçesi ekinde teslim ettim. Bu aracı firmaya vize bedeli ve işlem ücreti ödedim. Evraklar eksik bulundu ve otel rezervasyonu da istendi. İlk defa ilişki kurduğum ve beni davet eden bir firmadan otel rezervasyonu belgesi isterken çok  utandım. 15 Gün uğraştım ve 15 günlük ticari bir vize aldım. Ama ülkem adına çok utandım. En çok da beni davet eden firmadan bu belgeleri isterken mahçup oldum. Bu belgelerin neden istendiğini onlara bir türlü anlatamadım da ondan...Çünkü onlar bu ülkeye geldiklerinde; havaalanında 50-100 TL vize bedeli ödeyerek Türkiye’ye kolayca girebiliyorlar. Ama biz..?”

                            DEMET AKALIN BİLE VİZE ALAMADI

Görüldüğü gibi; iş insanları hiç de hak etmedikleri bir tavırla karşılaşıyor ve traji- komik isteklere bile yanıt vermeye çalışıyorlar. Konsolosluklardan Schengen vizesi isteyen sade vatandaşlarımızın çektiği çilenin ise, haddi-hesabı yok…

Bu konuda TOBB ve Ticaret ve Sanayi Odalarından lobi yapma çağrısında bulunan mağdur sanayici ve ihracatçılar, vize talebinde “tarife dışı engeller” konulduğuna dikkat çekerek “Bugün bunca belge isteyenler, yarın DNA kontrolü de isterler” diyerek haklı tepkilerini gösteriyorlar.

Ben bu konuda bir adım daha öne çıkarak daha somut bir örnek vermek istiyorum. Yaklaşık 5 yıl önce bir açıklama yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, işadamlarının vize sorununun mutlaka aşılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylemişti: ”8 Kişiden oluşan TOBB AB Uyum Komisyonu, Brüksel’deki AB kurumlarını ziyaret etmek istedi. Ama 4 üyemize vize vermediler. Bu olay; son zamanlarda karşılaştığımız tatsız vize olaylarından sadece bir tanesidir”.

Görüldüğü gibi: TOBB’ne bağlı 4 odanın başkanı bile, AB’nin başkenti Brüksel’e gitmek için Belçika’dan vize alamamıştı. Yakın geçmişte Paris St.German ile oynayacakları UEFA Kupası maçına gitmek için Fransa’dan vize isteyen Kayserispor’lu futbolcular da, konsolosluğa parmak izi vermeye çağrılmışlardı.

Sanatçı Arif Sağ, eski Trabzonspor’lu futbolcu Giray Bulak, TV sunucusu Ali Kırca ve tiyatro sanatçısı Kenan Işık’da gittikleri AB ülkelerinin sınır kapılarında vizeleri olmasına rağmen sorunlar yaşamışlardı.

En son olarak şarkıcı Demet Akalın, konser için gideceği Kanada’dan talep ettiği vizenin bir türlü gelmediğini ve konser tarihlerini devamlı olarak tehir ettiğini belirten bir açıklama yaptı geçtiğimiz hafta…

Bu ne zulümdür yahu ?

Bu utanç verici engellemelere “dur” diyecek kimse yok mu bu ülkede..?

Ülkesinin dış ticaret ve cari açığını kapatmak için canını dişine takan ihracatçılarımızın ne kadar zor bir iş yaptığını gözlerimle görüyorum ve oldukça utanıyorum.

Ama aslında bu utanç benim değil, bunu biliyorum. Ama utanması gerekenler utanmayınca, bir ekonomi yazarı olarak bu utancı üzerime alıyorum ve bu zorlu günlerde ihracat peşinde koşan iş insanlarımız adına çok üzülüyorum.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Özlü Sözler: Hayatın yüzde 10’u başıma gelenler, yüzde 90’ı ise benim bunlara verdiğim tepkimdir. (Lou HOLTZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.