Hava Durumu

İMAR BARIŞI NE KADAR DOĞRU?

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2021 16:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2021 16:19

Meclisten imar barışı kanunu taslağı hazırlanırken acaba riskli binaların sonunun ne olacağını düşünenler oldu mu? Yapısal olarak ne kadar sağlam ve ne kadar çürük olduğuna dair bir raporlama yapıldı mı? Karot testi olmadan önüne gelen her yapıyı imar barışına dâhil etmeyi deprem öncesi sessizlik olarak algılıyorum. Yapısal ve teknik olarak yapılan en büyük yanlışın imar barışına girecek olan tüm yapılarda karot testinin yapılması şartının aranması gerekirken hiç düşünülmeden imar barışı ile çoğu çürük yapı resmiyet kazanmıştır.

Şehirlerimizin, ovaların ve yaşam kaynağı olan tarım arazileri önüne gelen tarım ambarı adı altında kaçak fabrikalar yapıldı. Binalar ve lüks villalar var ki bunların fabrikaların yanında devede kulak kaldığını belirtmek isterim. Zamanında rahmetli Turgut Özal’ın söylediği bir sözü sizlere hatırlatmak isterim; benim memurum işini bilir. Bazı kesimlerce yanlış anlaşıldığının özellikle imar barışında göz önüne getirmiştir. Devletimizin yıllardır vatandaşımızın kanayan yarasına çare olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak yıllarca elektrik, su ve doğalgazda yaşanan sorunlarda meskenler için bir çare olduğu kanısına kapılmıştır.

Hatanın neresinden dönülürse kardır sözü boşuna söylememiştir. İmar barışından kat ittifakı ve kat mülkiyeti alarak resmi konuma gelen tüm yapıların karot testi zorunluluğu adı altında yeni bir uygulama ile test edilmesi gerektiği kanısındayım.

13 milyon imara aykırı yapı var.

İmar Barışı kapsamında 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm kaçak yapılar yapı kayıt belgesi aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018'deki açıklamasında imar barışıyla Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesinin son bulacağı vurgulandı.

Ancak deprem açısından yapılarda alınması gereken tedbirlerin kat maliklerine düştüğü belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018 yılında yayımladığı imar barışı kitapçığına göre Türkiye'de imara aykırı yapılar %50'nin üzerinde.

Bu da yaklaşık 13 milyon binaya tekabül ediyor.

İmar affının toplumun sağlıklı ve güvenli bir konutta yaşamasını belirsizliğe soktuğunu söyleyen Yüzgeç, "İmar affı verilen binaların mühendislik kontrolünden geçirilmesi gerekmekte. Aksi takdirde bu topluma karşı yapılan en büyük kötülük olur" diyor:

"Mühendislik hizmeti almadığını varsaydığımız yapıların yasallaştırılması, bu tür doğal olaylarda yıkıntı olmaları halinde sorumluluğu, bu kararı alan devletin veya siyasi iktidarın üzerine bırakmaktadır."

Kaç tane yapı kayıt belgesi verildiği ile ilgili Bakan Kurum’dan açıklama;

İmar barışının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapıları ilgilendirdiğini vurgulayan Kurum, "Bundan sonraki yapılmış kaçak yapılar, yine bizim doğal sit alanlarımızda, tarihi ve kültürel alanlarımızda yapılan yapılarımıza ilişkin de devletimiz, bakanlığımız her türlü kararlılığı gösterecek. 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan yapıların yıkımına ilişkin süreci de kararlı bir şekilde yürüteceğimizi de ifade etmek isterim. Kaçak yapı meselesini ülkemizin gündeminden inşallah tamamen bu düzenlemeyle çıkarmış olacağız. Yapacağımız sosyal ve kentsel dönüşüm projeleriyle de sağlam, güvenli, yaşanabilir şehirler inşa etmek için çalışacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.