Hava Durumu

Bursa neden Avrupa’ya uçamıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2024 22:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 22:13

Bayram değil, seyran değil, bu uçma özlemi nereden çıktı diyebilirsiniz. Nedeni bir gazete haberi…Ülkemizde son on yılda yapımına başlanan ve sayıları giderek artan bir havaalanı seferberliği ortaya çıktı. Bu tesislerin yapılma biçimi de “Yap-İşlet-Devret modeli.” Ama bu tesislerin yapıldığı yerlerin nüfus oranları düşük. Üstelik yurt içinde neden uçak seyahati yapsın bu yörelerin sahipleri, onun yerine daha az maliyetli kara yolculuğunu tercih ederler. İşte bu önemli ve gündem olamayan konuyu,CHP milletvekili Mustafa Sarıgül bu ilginç/gereksiz yatırımların devletimize ve dolayısı ile bizlere olan maliyetini çıkarmış ve şu açıklamayı yapmış.”Çanakkale,Balıkesir, Kocaeli ve Uşak’taki dört hava limanından , yıllardır tarifeli uçuk seferi yapılmıyor. Buna karşın, bu yerlerde personel ve işletme gideri oluşuyor. Yani uçak kalkmasa da, görevliler doğal olarak maaşlarını alıyor, bunun yanı sıra bazı tadilatlar yapılıyormuş. Sonuç; Sarıgül’ün tespiti şöyle; “4 hayalet havalimanındaki giderler, geçen yıl 288 milyon liraya çıktı”.İktidar yöneticilerine göre bu rakam pek de önemsenmez ama, bu meblağ ile kamu yararına bir çok proje gerçekleşebilir.

Şimdi gelelim bu hayalet havaalanlarını, neden Bursa ile ilişkilendirdiğime…

Söz konusu hava limanlarının Bursa’ya uzaklıkları ortalama 2 saat tutuyor. Özellikle, Çanakkale, Balıkesir ve Kocaeli’nin Bursa’ya ulaşımı çok kolay. İzmir ya da İstanbul’a uçmak için giderken olası trafik sıkışıklığı da yok.

Üstelik Bursa’nın kendi yolcusu da onlardan fazla. Kamu yatırımcıları, aynı kişi ve kurumları, böylesi düşünülmeden yapılan yatırımlar ile zengin edeceğine, gerçekten hava yolu ile hem yurt içi, hem de Avrupa’ya halkını uçuracak bir projeyi Bursa üzerinden düşünseydi ne olurdu ? Sahi, Türkiye’nin en büyük illeri sıralaması, İstanbul, Ankara, İzmir Bursa ve Antalya değil mi ? Diğer dördünde, yurt dışı uçak seferleri var, sahi Bursa’dan neden yok ?Aslında bu yönde Bursa’nın da bir talebi olmadı sanırım bu güne değin…Kimsenin ve özellikle ihracat yapan, Avrupa ile sıkı bağları olan, yerli-yabancı devasa şirketlerin de böyle bir derdi yok herhalde !

Şunu demek istiyorum. Özellikle Bursa ve Kocaeli sanayi kentleri…Çanakkale turizm bölgesi ve diğer iller Balıkesir ve Uşak da , en azından Avrupa’ya uçmak isteyen sakinlerini İstanbul veya Ankara’ya mecbur etmeden daha yakın Bursa’dan uçurabilir. Tek başına bile düşünürsek Bursa 3 milyonun üzerinde nüfusa sahip. Hiç mi ticaret yapan yok bu sanayi kentinde Avrupa ile…Kimse yurt dışına tatile de mi gitmiyor? Hadi ondan da geçtim, 1961 yılından itibaren başlayan Batı Avrupa ülkelerinde çalışmaya giden vatandaşlarımızın, ana yurduna gelmek istediği anlarda,örneğin Bursa’nın Avrupa uçuşu olsa, yararlanmazlar mı ?

Böyle bir gerçek ve fırsat önümüzde dururken, geçmiş dönem belediyemizin değerli yöneticileri(!) Bursa’nın kamu taşıtları ile, İstanbul’a yurt içi seyahatleri için bile yolcu taşımadı mı ? En azından böylesi bir konu gündeme getirilerek, artı ve eksiler neden tartışılamadı bu güne kadar? İşte bunu gerçekten merak ediyorum. Eğer bu söylediğim hava uçuşu rasyonel değilse, nedenleri ortaya koyulamaz mıydı şimdiye kadar ?Ben görmediysem böyle bir açıklamayı, kusuruma bakmayın…

Nüfusu, yarattığı katma değer, tarihi özellikleri gibi büyük avantajları olan Bursa’nın, bu sessizliğinin nedenlerini anlamaya çalışıyorum ama bir neden bulamıyorum. Bilemiyorum ! Sitem dolu bu cümleleri kurarken, İstanbul yolu üzerindeki BUTTİM aklıma geliverdi birden... Bu kısaltılmış altı harf neyi ifade ediyordu? Hemen açayım; Bursa,Uluslararası Tekstil Turizm Merkezi…Hani nerede ‘U’nun uluslararası niteliği ?Turizm için ise sözüm yok!!!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.