Hava Durumu

İSTANBUL DUKALIĞI!..

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2022 17:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2022 17:22

1979 yılında Ecevit Hükümeti’ni deviren ilanları veren TÜSİAD, bu gün de hükümetin ekonomi politikasını eleştirmekte.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Akran ülkelerle kıyasladığımızda dünyada hem en yüksek enflasyona hem de son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız" dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısına Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu zor durum damgasını vurdu yani.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TÜSİAD'ı sert şekilde eleştirdi ve CHP ağzıyla konuşmakla itham etti.

* * *

Aslında TÜSİAD’ın hükümetlere karşı bu yaklaşım ilk değil.

Kriz dönemlerinde destek olmak yerine bundan yararlanarak iktidarları değiştirme çabaları hep oldu.

Eski Genel Kurmay Başkanlarından Doğan Güreş, ‘Türkiye'yi Parlamento ya da hükümetler yönetmiyor. Türkiye'yi yöneten oligarşik İstanbul dükalığıdır..." demişti.

Güreş, kendi vekilliği döneminde Meclis'te farklı güçlerin ağırlığını hissettiğini söylemiş, 28 Şubat süreci öncesinde bir toplantıdayken iki medya patronunun kendilerini aradığını ve Refah-Yol hükümetinin engellemelerini istediklerini belirtmişti.

Bir süredir attığı dış politika adımlarıyla sorunlu olduğumuz ülkelerle ilişkilerin yumuşatılmasına çaba gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, NATO’ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya’ya karşı, terör örgütlerine destek verdikleri ve bize silah satmadıkları için ‘’veto hakkını’’ kullanacağını açıklamasını da eleştiren TÜSİAD’a karşı Başkan Erdoğan, ‘Ey TÜSİAD’ın başına gelen beyefendi. Sen bize dış politikada ders veremezsin. Sen daha çıraksın. Dün bir, bugün iki, haddini bil!’ dedi.

* * *

Evet, TÜSİAD’ın vukuatı bu ilk değil...

Ülkedeki 318 bin 889 dernekten (İçişleri Bakanlığı verileri, Ekim 2021) biri olan TÜSİAD'ın, milletin oylarıyla seçilmiş iktidarlara yönelik üstenci tavrı tam yarım asırdır kesintisiz sürüyor!..

TÜSİAD genellikle; iş dünyasından çok, bir muhalif partide hazırlanmış gibi kendisiyle direkt ilgisi olmayan alanlarda fikirlerini hoyratça sergilemekte.

Ekonomideki istikrarsızlıktan girip, laiklikten ve diktatörlükten çıkan mesajlarıyla kamuoyu oluşturmakta...

TÜSİAD böylece, kurulduğu 1971'ten bu yana bir sık-sık yaptığı gibi kez daha ‘üzerine vazife olmayan’ konularda ahkâm kesmekte.

* * *

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Süleyman Demirel Hükümeti'nin anti demokratik yollarla devrildiği 12 Mart 1971 tarihinden iki hafta sonra, Koç Holding'in sahibi Vehbi Koç'un önderliğinde kurulmuştu.

TÜSİAD yani, darbeci generallerin Demirel Hükümeti'ne muhtıra verip yerine göreve getirdikleri Nihat Erim başbakanlığındaki ara rejim hükümeti döneminde kurulmuştu.

Türkiye’nin daha çok batısında faaliyet gösteren 12 iş adamı, 2 Nisan 1971'de Vehbi Koç'un İstanbul Fındıklı'daki Koç Holding merkezindeki ofisinde kuruluş protokolünü imzalamıştı.

TÜSİAD, kısa sürede güçlü hale gelip, üyelerinin işine gelmeyen hemen her gelişmede hükümetlere isteklerini "dikte" ettirmeye başlamıştı.

TÜSİAD’ın 1979 Nisan ve Haziran ayları arasında, Ecevit hükümetini eleştiren ilanları sermayenin darbecilerle olan yakın temasının bir örneğidir.

TÜSİAD, Ecevit hükümetini ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle eleştirmek amacıyla tüm ulusal gazetelerde tam sayfa ilanlar yayınlamış, Ecevit hükümetinin düşmesine neden olmuştu.

1979 ara seçimleriyle de yerine Süleyman Demirel tek başına iktidara gelmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.