Hava Durumu

İZNİK’E YAKIŞAN ‘YAVAŞ ŞEHİR’ UNVANI İTALYA'DAN GELDİ

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2021 16:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2021 16:28

8 bin 500 yıllık tarihi geçmişinde dört ayrı imparatorluğa ev sahipliği yapmış, uğruna pek çok savaşların yapıldığı İznik, insanoğlundan hak ettiği değeri görmek için daha ne kadar bekleyecek?

Sokaklarında dolaşırken Bitinya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini görebildiğimiz ilçe ne yazıktır ki, geçmiş tarihinde gördüğü ilgiyi günümüzde görememektedir.

Hıristiyan dünyası için de önemli buluşmaların gerçekleştirildiği İznik, kendine has pek çok özelliğini de bir arada barındıran ülkemizdeki ender şehirlerden bir tanesidir.

Bu ayrıcalıklı ilçemize çekim gücü oluşturmak adına UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne yer alabilmesi için yapılan girişimler sonuçsuz kalmıştır.

İznik'in bir şekilde özellikleriyle öne çıkartılması için bir süredir yurt dışı bağlantılı girişimlerde bulunan İznik Belediyesi'nin çabaları sonuç verdi.

2019 yılında başlanan Cittaslow üyelik sürecinin başarıyla tamamlandığını aktaran İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, İtalya'da gerçekleştirilen toplantıda 30 ülkeden 286 şehrin bulunduğu ağa, İznik'in de dâhil edildiğini açıkladı.

Türkiye'de 18 yerleşim bölgesine verilmiş bu unvan şu anlama geliyor.
Kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan şehir kargaşasına, kentlerin birbirine benzememesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir.

"Sakin şehir" anlamına gelen Cittaslow, merkezi İtalya’da bulunsa da farklı ülkelerdeki belediyelerin de üye olabildiği bir organizasyondur.
Üye şehirlerin etnik ve doğal dokusunun hem görsel hem de kültürel anlamda korunması, gelenek ve göreneklerinin devam ettirilmesinin desteklenmesi Cittaslow'un kriter başlıklarıdır.

Dolayısıyla Cittaslow üye şehirler tarihi, doğası, kültürü ve gelenekleriyle gelişen ve değişen dünyanın içinde varlığını orijinal haliyle sürdürmeyi başaran şehirlerden oluşmaktadır.

Cittaslow şehirleri, tek tip olmaya başlayan dünyada farklı özelliklerinin korunması konusunda uluslararası destek alırken sürdürülebilir doğa ve kültür konusunda da varlığını devam ettirmesidir.

Türkiye doğal güzelliği ile bu birliğe pek çok üye kazandırmış.

Ülkemizde Cittaslow kriterlerine uyan farklı bölgelerde 18 kent var.

Bunlar Ahlat, Akyaka, Eğirdir, Gerze, Gökçeada, Göynük, Güdül, Halfeti, Köyceğiz, Mudurnu, Perşembe, Seferihisar, Şavşat, Taraklı, Uzundere, Vize, Yalvaç, Yenipazar ve Güdül'dür.

Listeye son olarak İznik'in eklenmesi şu açıdan önemlidir.

Dünya insanlığın izlerini taşıyan İznik'e bizim veremediğimiz değeri İtalya'dan fark edilip "Yavaş şehir" unvanı verilmesidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.