Hava Durumu

İZNİK SİZİ ÇAĞIRIYOR, MUTLAKA GİDİN GÖRÜN

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2020 16:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2020 16:28

İki yıl önce göreve gelen Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ile uzun sohbetimizin ardından kendisinin İznik için şans olduğunu düşündüm.
Beş ayrı medeniyete ev sahipliği, dört farklı imparatorluğa başkentlik yapmış İznik, 4 bin yıllık tarihiyle sadece Türkiye değil bütün insanlığa kalmış evrensel bir mirastır.
İlçenin sokaklarında dolaşırken sanki zaman tüneli yolculuğuna çıkmışçasına Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerine rastlıyorsunuz.
İznik'in Hıristiyan âlemi için öneme sahip olmasının sebebi 1. ve 7. Eküm enik Konsüllere ev sahipliği yapmasıdır.
Yani, milattan sonra 325 ve 787 yıllarında dünyanın dört bir tarafından 400 civarında papazın İznik'e gelerek Hıristiyan âleminin dört kutsal kitabının bugünkü halini aldığı toplantıları burada gerçekleştirilmiştir.
Şöyle ki, biz Müslümanlar nasıl hacı olmak için kutsal topraklar saydığımız Mekke ve Medine'ye gidiyorsak onlar için de İznik işte o denli önemli ve kutsaldır.
Ama ne yazık ki, bu önemli özelliği inanç turizmi açısından bir türlü fırsata çevirmeyi başaramadık.
Çok iyi anımsıyorum yıllar önce haber yapmıştık.
İnançları gereği belirli zamanlarda farklı ülkelerden İznik'e gelerek Ayasofya'da ayin yapmak isteyen Ortodokslar, MHP'li bazı gençler tarafından tepki gösterilmesiyle muhtemel gerginlik yaşanmaması için ayin yapmalarına izin verilmemişti.
O zamanların Ayasofya'sı bugünün Orhan Camii de kaderine terk edilmiş harabe haldeydi.
Şimdi tam tersi yaşanıyor.
İznik'e yabancı turist gelmesi için ayaklarına gidiyoruz.
Şöyle ki, geçmişte insanların dini inançlarından bir haber bazı siyasetçilerin siyasi çekişmeleri yüzünden hak ettiğini alamayan ilçenin son yıllarda geçmişin izlerini silecek yatırımlar ve projelerle yeniden farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.
30 milyon lirayla sınırlı İznik Belediyesi bütçesini aşan yatırımlar Büyükşehir Belediyesi ve merkezi hükümetin destekleriyle yapılabiliyor.
Örnek verelim, Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımdan kırsal kalkınmaya, tarihi mirastan alt ve üst yapıya kadar toplamda 116 milyon liralık yatırım gerçekleştirmiş beş yılda İznik'e.
Hele ki, geçtiğimiz günlerde yenilenen yüzüyle hizmete açılan 3,5 kilometrelik göl sahilinde yürüyüş yapmak için dahi İznik'e gelinir.
İlçeye farklı bir değer katan göl sahilinde bisiklet, koşu ve yürüyüş yolları, 11 adet çocuk oyun alanı ile büfeler ve piknik alanları bulunuyor.
İsterseniz göl sahilinde yürüyüş yaparak zaman geçirebilir isterseniz de sokaklarında dolaşırken zaman tüneli yolculuğuna çıkabilirsiniz.
Ya da restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan Türk İslam Eserleri Müzesi'nde çeşitli medeniyetlere ait 648 tarihi eserleri görebilirsiniz.
Söz müzeden açılmışken hatırlatalım.
Ayrıca eylül ayında temeli atılacak İznik Arkeoloji Müzesi 2021 yazında ziyarete açılacak olması da önemli bir gelişme.
Karşılaştığımız modern şehirlerin en önemli gereksinimlerinin başında hayatın insanlar üzerine yüklediği stres, telaş ve koşuşturmaya bir soluklanma fırsatı sunacak zahmetsizce ulaşılabilecek sosyal ve fiziki imkânlar sunan yerlerin tercih edildiğini düşünürsek 4 bin yıllık tarihiyle, müzeleriyle, yenilenen göl sahili ve de doğal güzelliğini yaşamanız için İznik sizi çağırıyor.
İlçeyi gezerken yazı da aktardıklarımızı hem gösteriyor hem de bizlere tarihsel gelişimiyle anlatan Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, aynı zamanda turizm üzerine ihtisas yapmış öğretim görevlisi.
Yüksek Lisans tez konusunu İznik'in İnanç Turizme Değerlendirilmesi olarak tamamlayan Başkan Usta, ilçesini dünyaya tanıtma için çalışmalar yapıyor.
Başkan Usta, bu anlamda en önemli hamlenin İznik'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi olduğunun bilincinde.
Bunun için bir süre önce oluşturulan başkanlığını Prof. Dr. Murat Taş'ın yaptığı İznik Alan Başkanlığı'nın çabaları kentimizi TBMM'de temsil eden parlamenterlerce konunun hız kazanması için takipçisi olmalıdırlar.
Milattan önce 2 bin 500 yılına kadar uzanan yerleşim tarihine sahip Ayasofya Orhan Camii, yer altı mezarları, bazilikaları, imaretleri, hanları, hamamları, medreseleri, türbeleri, Roma Tiyatrosu, göl içindeki bazilikası ve de surlarıyla kentimizin en değerli hazinelerinden olan İznik'in tıpkı yıllar öncesinin Altın Şehir ifadesinin kullanıldığı gibi hayallerinin gerçeğe dönüşmesi için tam zamanı.
Hep söylüyoruz, belediye başkanlarının hayalleri, ufku, vizyonu, hedefleri ve de inisiyatif kullanabilecek cesareti olmalı, tıpkı Kağan Mehmet Usta gibi.
İznik'te yılların hayallerini gerçeğe dönüştürme yönündeki yatırımlar bize Büyükşehir Yasası'nın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Şayet yasa yürürlüğe girmemiş olsaydı Büyükşehir Belediyesi bütçesinden İznik’e 116 milyon lira değil bir kuruş aktarılmayacaktı.
Demem o ki, yasaya karşı çıkıp mahkemeye başvuranlar İznik’te hayallerin nasıl gerçeğe dönüşüyor olduğunu lütfedip gelip görmelidirler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.