Hava Durumu

KEMAL DEMİREL’DEN MARMARA İÇİN “İMDAT’’ UYARISI

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2021 16:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2021 16:38

“Fikri Takip’’ gazeteciliğin ilkelerindendir; şimdi içinizden medya o hale geldi ki ilke mi kaldı diyeceksiniz ama…

Bir konuyu yazdınız mı, mesela Marmara’daki kirliliği dile getirmiştim iki yazıyla, onunla ilgili gelişmeleri takip etmek manasına geliyor “fikri takip.”

Son köşe yazımda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu’nun Marmara’da oluşan ve kıyılara vuran yoğun deniz salyası müsilaj üzerine yaptığı açıklamaya ve çözüm önerilerine yer vermiştim.

TMMOB Bursa İKK müsilajlar, (deniz salyaları) için şu saptamayı yapmıştı:

“Marmara Denizi’ndeki kirliliği anlatan acı bir çığlıktır ve Marmara Denizi ekosistemindeki bozulmanın açık bir göstergesidir.’’

MEKTUP

Bilindiği gibi; CHP Eski Bursa Milletvekili Kemal Demirel Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Marmara Denizi’ndeki vahim tabloya ilişkin olarak mektup yazmış ve önemli bir soru sormuştu:

“Müsilaj, kaykay ya da deniz salyası adı verilen bu jelimsi tabakanın tanımlanması ve önlenmesine dönük herhangi bir çalışma yapıldı mı? Kısa vadede bu konuyla ilgili acil çözüm planı ve çalışmaları yapıldı mı? Yapıldı ise bunlar nelerdir?”

Demirel’e henüz bir yanıt ulaşmadı.

*******************

Kemal Demirel mektupla yetinmedi, olay yerine gitti ve “İmdat’’ pankartı açarak, konuyu gündemde tutmak için Gemlik Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan balıkçı barınağında basın açıklaması yaptı.

Demirel’e dostları İbrahim Alkaya, Nihat Altınel, Şahin Karpeli ve eşi Nimet Demirel eşlik ettiler.

DEMİREL’LE GÖRÜŞTÜM

Dün sabah Kemal Demirel’e telefon ettim. Kemal Abi neşeli, moralliydi; sesi canlıydı.

Hal hatır sorma faslından sonra konuya geldik.

Demirel şunları vurguladı:

“Salgında sokağa çıkmıyorum ama bu çok önemli konuda duyarsız kalamazdım. Gemlik Kurşunlu’ya gidip sorunun olduğu yerde açıklama yaptım.’’

“Deniz salyalarının toplanması yetmez, kalıcı tedbirler alınması gerekir. 2008 yılında ortaya çıkan bu durum, her yıl artmış, şuanda çok kötü bir duruma dönmüştür. Genel sebep olarak, iklim değişiklikleri, küresel ısınma, deniz içi sirkülasyonun azalması üzerinde duruluyor. Özelde ise, Marmara Denizi'nin soğuyamamasının yanı sıra arıtma sistemlerinin kullanılmaması ile sanayi ve evsel atıkların denize verilmesinin yarattığı kirlilikler korkutucu duruma gelmemize sebep oldu.’’

“Marmara Denizi'nde balık çeşitleri azaldı. 120 olan balık çeşidi 20'nin altına düştü. Böyle giderse Marmara’da balık kalmaz;  olanlarda zehirlidir diye güvenilip yenmez. Halkımız ve balıkçılar çok zorda kalır. Turizm açısından da önümüzdeki yaz Marmara'da denize girmenin mümkün olamayacağı endişesini taşıyorum.’’

“Marmara imdat çığlığı atıyor. Bakanlıklar, yerel yönetimler, bilim adamları, sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, acil müdahale edilmeli. Arıtma tesislerinin tam kapasiteyle çalışıp kirliliğin önüne geçilmesi şart ve denetimler çok sıkı yapılmalı."

Kemal Demirel işin peşini bırakmayacağını takipte olacağını vurguladı.

Kemal Demirel’i, çevre duyarlılığı ve sorumluluk duygusu için alkışlıyorum.

Gelişmeleri izliyorum, Marmara hakkında yazmaya devam edeceğim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.