Hava Durumu

KİŞİSEL GELİŞMEYEYİM KİTAPLARI

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2020 16:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2020 16:15

Basmakalıp cümlelerle, çok kolaymışçasına öğütler verir ve okuyucudan bir gün içerisinde dünyanın en özgüvenli, en başarılı birey olmasını bekler.

‘Sadece kendine inan, sen inandıktan sonra gerisi gelir’ gibi cümlelerle kitap katli yapıyor nice kişisel gelişim yazarları. Son zamanlarda bu tarz kitaplarda sıkça yer aldığını işittiğim bir motto var; ‘Kendinizin efendisi olun’

Nedir peki kendi kendimizin efendisi olmak? Bağımsız olmak mı? Kendi ayaklarımız üzerinde rahatça durup, sağa sola bağlı kalmamak mı? İşte bu tarz kitapların en büyük sorunu, sadece bir cümle ortaya atması ve de bunu hiçbir ek cümleyle destekleyip, pekiştirmemesi.

Biraz geriye dönüp Kafka’dan bir alıntı yapalım; “Hayvan, hışımla çekip alır kırbacı efendisinin elinden ve kendi efendisi olmak için kendi kendisini kırbaçlar, bilmez ki bu, efendisinin kırbacına atılmış yeni düğümün yol açtığı bir hayalden başka bir şey değildir.’’

Madem ki insanları geliştirmemeye programlanmış kişisel gelişim(!) kitapları bizlere bir açıklama yapmıyor, Kafka ile birlikte kendi efendimiz olma serüvenini yorumlarsak, kendi efendimiz olmak istesek bile büyük birader bizi her zaman izliyor ve onun gölgesi altında yaşamı sürdürüyoruz.

Efendilik kavramını bir örnek olarak kullanacak olursak, yazının temel konusu olan kişisel gelişim kitaplarının lüzumsuzluğuna değinebiliriz. Kitapçıların en çok satanlar bölümlerinde, online sitelerden yapılan alışverişlerde en çok satılan kitaplar kategorisinde, sohbet arasında en çok lafı edilen kitaplar arasında zirveyi oynayan bu kişisel geliştirememe kitapları, kitap tarihinin başına gelen büyük kötülüklerden birisi. 


(Kişisel Gelişim Kitapları – Yeni ve Geliştirilmiş Kişisel Gelişim Kitapları)

Kafka’nın aforizması ile bir kişisel gelişim kitabından alınan motto aynı konuya değiniyor. Motto sadece kendine güven ve kendinin efendisi ol derken, aforizma size gerçekleri gösterip, hayattan örneklerle pekiştirme yapıyor.

Edebiyat hakikatlerin hayallerle süslenmesidir sözünün değeri bir kez daha ortaya çıkmış oldu böylece.

Her kitabın meydana geliş serüveni aynıdır, hepsi kâğıt, mürekkep, cilt ve kapaktan oluşur. Önemli olan ise, kapağı açtıktan sonra, kâğıda işlenmiş mürekkebin sizlere neler katacağı, zihinlerinizde neler canlandıracağıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.