Hava Durumu

KONTROLSÜZ İHRACAT İNŞAATÇIYI MI VURUYOR?..

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2021 17:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2021 17:09

Bugün sütunlarımızı hem dertli hem de tedirgin bir sektörün temsilcilerine açmak istiyorum.

İnşaat sektörünün artan maliyetler nedeniyle dayanacak gücü kalmadığını ilan eden İMSİAD (İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Mustafa Andıç, zamların pandemiden daha çok zarar verdiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü dernek lokalinde bir basın toplantısı yaparak inşşat sektörünün son durumunu kamuoyu ile paylaşan İMSİAD Yönetimi, ülke ekonomisinin lokomotif iş kollarından birisi olan inşaat sektörünün sıkıntılı halini gözler önüne serdi.

İnşaat malzemelerine yapılan aşırı zamların ana nedeninin kontrolsüz olarak yapılan ihracat olduğunun altını çizerek açıklamasına başlayan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, konu ile ilgili ilginç yorumlar yaptı. Andıç; pandemiden etkilenen diğer sektörlere oranla daha yorgun ve gergin olduklarını belirterek şu görüşlerini sundu: “COVİD-19’un yanı sıra bir de hammadde ve yarı mamul inşaat malzemelerine gelen yüksek zamlarla başetmek zorunda kalıyoruz. Çin’den alınan mal tedariklerinde yaşanan sorunlar, ülkemiz sanayiinin tercih edilebilirliğini artırınca, ülkemizden yapılan malzeme ihracatı bir anda çoğalmıştır. Yaşanan döviz kuru artışları da, ihracatçıların hevesini artıran bir faktördür. Bu nedenle sektörümüzün kullandığı hammadde ve yarı mamul inşaat malzemeleri ihracata kaymıştır. Peşin paranın cazibesine kapılan ihracat firmaları, arz-talep dengesinin iç piyasa aleyhine bozulmasına neden olmuştur. Piyasalarda bulunmayan malzemeler nedeniyle de, fiyatlar astronomik oranda artmıştır. Artan malzeme fiyatları sonucu, inşaat sektörü durma noktasına gelmiştir. Zam yağmuru durdurulmalıdır. İnşaat sektörünü desteklemek amacıyla, iç piyasalarda aşırı yükselen hammadde ve malzeme fiyatlarını Devletimiz sübvanse etmelidir.”

İşte bu noktada başka bir şey söyledi İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç… Bugüne kadar telaffuz edilmeyen bir şeydi bu… Çin’den AB ülkelerine yapılan ihracatın durmasından sonra, Türkiye’den mal çekmeye başlayan Avrupalı ithalatçılar, ne yazık ki ülkemizde birçok sektörün ilk madde, malzeme ve yarı mamul mal fiyatlarının artmasına neden oldular.

Bu durumdan inşaat sektörünün dışında mobilya sektörü, hafif makine üreticileri, havalandırmacılar ve soğutmacılar da çok mağdur durumda kaldılar.

İMSİAD Başkanı Andıç; fiyat artışlarındaki farkın Devlet tarafından karşılanmasını istiyor. İlk kez böyle bir talep geliyor mağdur sektör temsilcilerinden…

Bakalım İMSİAD’ın sübvanse talebi, bürokraside nasıl karşılanacak?..

                        EV FİYATLARI YÜZDE 100 ARTAR MI?..

İnşaat malzemesi üreticilerinin iç piyasa şartlarını önemsemeden kontrolsüz bir şekilde ihracata yönelmelerini eleştiren İMSİAD Başkanı Andıç, bu durumun  2 milyon çalışana istihdam sağlayan sektörlerinin kilitlenmesine yol açacağını da açıkladı.

İnşaat sektörü gerçekten büyük bir sektör… Kendisine bağlı 200 alt sektörü besleyecek kapasitede lokomotif bir özellik de taşıyor.

Böyle bir kilitlenmenin yüzbinlerce kişinin işsiz kalmasına ve ev hayali kuran vatandaşlarımızın bu hevesinin bir başka bahara ertelenmesine yol açacağını da sözlerine ekleyen Mustafa Andıç’ın en net ve kesin ayrıntısı ev fiyatları konusunda oldu. Andıç: “Bu zamlarla artık ekonomik konut hayal olacağından; 500 bin TL’ye satılan bir evin bundan sonra 1 milyon TL’ye satılması kaçınılmazdır” diyerek olayın vatandaşın bütçesine yansıyacak yönünü de açıkladı.

Kısacası: artık ucuz ve uzun vadeli ev sahibi olabilmek bir hayalden öteye gidemeyecek ülkemizde…

                        İMSİAD’IN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VAR

Evet… İnşaat sektörü temsilcileri hem kırgın, biraz kızgın ve çokça da endişeli…

İşte bu koşullarda; inşaat malzemelerinin ihracatının ve astronomik fiyat artışlarının önlenmesi konusunda kritik öneriler sundular kamuoyuna… İMSİAD’ın çözüm önerileri, başlıklar halinde şöyle sıralanabilir:

1-İç piyasada aşırı yükselen hammadde ve yarı mamul fiyatları devlet tarafından sübvanse edilmelidir.

2-Aynen sağlık sektöründe olduğu gibi; kritik ürünlerin ihracatında iç piyasa ihtiyaçları giderildikten sonra kalan mallara izin verilmelidir.

3-Kamuya iş yapan inşaat müteahhitlerinin hak ediş ve fiyat farkı ödemeleri zamanında yapılmalıdır.

4-Sektör temsilcilerinin kredi borçları faizsiz olarak 6 ay ertelenmelidir.

5-Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesi bir zorunluluktur.

6-Tüm inşaat malzemeleri ihracı, kayda bağlı mallar listesine dahil edilmelidir. Muadili ithal inşaat malzemelerine uygulanan gümrük vergileri kaldırılmalıdır.   

                              BTSO BU KONUDA NE YAPABİLİR?..

Şu anda ülkemizdeki bazı sektörlerin son durumu şöyle… Üretim malzemesi bulamayan, bulursa da fahiş fiyatla satın alabilen ve üretimi durma noktasına gelen  birçok işletme, anormal fiyatlara rağmen tedarikçilerin kapısını aşındırmaya devam ederken, döviz kurlarındaki artışlarda darbe üstüne darbe vuruyor KOBİ türü imalatçı işletmelerin üstüne…

Aynen inşaat sektöründeki firmalar gibi…

Bu tespiti; reel sektörün içinde yaşayan ve sorunları bire-bir yaşayan bir gazeteci-yazar olarak yapıyorum tabii ki… Çoğunluğu imalatçı KOBİ nitelikli firmaların sorunu, yalnızca üretim malzemesi bulmak değil… Şu pandemi krizi koşullarında; finansman sorunları da başına büyük bela imalatçı işletmelerin…

Şimdi bu sorunlara bir el atacak kurum ve kuruluşlar bekleniyor. Çözüm yolu belli aslında… Hammadde ihracatına sınırlamalar getirilmeli ve iç piyasada da çarklarının dönmesi sağlanmalıdır.

Gerektiğinde İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç’ın söylediği gibi sübvansiyon sağlanmalıdır. Bursa’da; BTSO başta olmak üzere sözü geçen STK’ların konuya duyarlı olması gerekiyor. Yaşanan bu sorunlar, merkezi yönetime doğru ve zamanında aktarılmalıdır.

Üretici KOBİ’leri ve inşaatçıları bu sorunda sahipsiz bırakmamak, BTSO’nun temel görevlerinden de biridir aslında…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Siz dakikalarla ilgilenin. Saatler kendi başlarının çaresine bakarlar.  (Lord CHESTERFİELD)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                     

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.