Hava Durumu

KRİPTO PARA

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2021 16:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2021 16:32

 

Yakın gelecekte ticarette kripto para kullanımının çok uzak olmadığını söylemek isterim.

***

Hızla gelişen teknoloji ile beraber kripto paranın yakın zaman içinde ülkelerin merkez bankalarının da bu işin ortağı olduğunu görmemize çok az bir zaman kaldı.

Özellikle kendi sektörü ile ilgili ticaretlerin kripto para ile yapılacağına inanan bireylerden biriyim.

Ancak ülkelerin yönetimlerinin kripto para işini ciddiye almaları gerekir.

***

Kripto, hayattaki her şey gibi hem iyi hem de kötü olabilir. Birçok kişi kripto para biriminin gerçek değerini anlamıyor çünkü onlar sadece fiyat ve dalgalanma tarafından yönlendirilen spekülatif ticarete odaklanıyorlar.

***

Basitleştirilmiş kullanım ve muazzam kullanıcı büyümesinin çığır açan yılları uzakta değil. Yetenek bol, sermaye burada ve ekonomik katılım ve özgürlük gibi koşullar olgunlaşmış durumda.

Ancak, tüm bunların olması için, büyük bir belirsiz “X” faktörü vardır. Hükümetler kripto para birimlerine nasıl yaklaşacak? Deutsche Bank'ın öngörüsünün gerçekleşmesi için, kripto para birimlerini meşrulaştıracak aydınlanmış politika yapıcılara ihtiyacımız var. Raporda, "Birincisi, hükümetlerin ve düzenleyicilerin gözünde meşru hale gelmeleri gerekiyor" diyor. Çok doğru!

***

Kripto düzenlemesi hemen köşede olabilir. Düzenleyici engeller aşıldıkça, kripto para birimleri fiyat para biriminin meşru ikameleri haline gelebilir. Pek çok hükümet kısır bir mücadele olmadan orada oturup para arzının kontrolünü kaybetmeyecek. Libra ve diğer sabit paralar, nihayetinde hükümet düzenleyicileri tarafından daha güçlü gözetim ile daha yaygın olarak benimsenmesi için yol haritasını sağlayabilir.

***

Raporla ilgili daha da dikkat çekici olan, "İtibari paranın sonu?" Başlıklı bir bölümdür. Bu raporun büyük bir küresel bankadan geldiğini düşündüğünüzde bu oldukça çılgınca… Kripto para topluluğundaki insanların bir süredir bildiklerini, bankalar şimdi fark etmeye başlıyor. Ama bu iyi haber!

***

Kripto paranın gerçek kurbanı itibari para değil, plastik kartlar olabilir. On yıllardır nakit parayı yavaşça aşamalı olarak kaldırıyoruz. Nakit, kredi ve banka kartları yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor ve kripto kabulü arttıkça bu kursta devam edebilir. Evrimi düşündüğünüzde, kâğıt para ve madeni paralardan çevrimiçi işlemlere ve banka / kredi kartlarına geçtik. WeChat Pay, AliPay ve Paypal aracılığıyla mobil ödemelerin artması, plastik kartları zaten gereksiz hale getiriyor. Blockchain, plastik kartlara göre çok sayıda püf avantajı sunar, ancak ikisi arasındaki temel fark, tüm ödemelerin ve transferlerin kullanıcının tam izni ile yapılmasıdır. Deutsche Bank, plastik kartların ölebileceğine inanıyor. Kripto para biriminin benimsenmesi arttıkça, kredi kartlarının ortadan kalkacağını varsaymak mantıklıdır. Artık onlara ihtiyacımız olmayacak.

***

Deutsche Bank, tahmininde öne çıktı.

Ancak tahminler her zaman yanıltıcıdır.Merkezi olmayan geleceği tadabiliriz. İşler zaman alır, ancak geri sayım başladı. Kripto para birimleri sandığınızdan daha popüler hale geldi. Bir ankete göre, ABD merkezli öğrencilerin yaklaşık % 18'i ya en az bir dijital para birimine sahip ya da geçmişte bir dijital para birimine sahipti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.