Hava Durumu

MARKA OLMAK ÖYLE KOLAY BİR İŞ DEĞİL…

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2020 16:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2020 16:41

Hepimiz çok ama çok iyi biliyoruz ki; bir marka yaratmak ve onu sürdürülebilir kılmak çok kolay bir iş değil… Bu nedenle… Ülkemizin marka konusunda aldığı yol da ne yazık ki hiç de uzun değil… Hiç de kolay değil…

Aynı; Bursa’nın markalaşma konusunda aldığı yol gibi…

Markalaşma konusundaki tüm uyarılara, bilimsel çalışmalara ve eğitim faaliyetlerine rağmen, toplam 10 tane Türkiye markası çıkaramadık hala dünya piyasalarına

Bu bağlamda… Az gidiyoruz, uz gidiyoruz. Belki dere-tepe düz gidiyoruz. Ama geriye dönüp baktığımızda, hala aynı yerin etrafında dönüp-dolaştığımızı görüyoruz marka konusunda…

THY ve Beko dışında çok fazla tanınan bir markamız oluşmadı henüz dünya pazarlarında…

Biraz Mavi Jeans oldu bir zamanlar hazır giyim sektöründe adı duyulan… Hepsi o kadar…

Gerisi hep hikâye…

Kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz markalar liginde…

Bu olumsuz gelişmelere rağmen, yapılan bazı marka geliştirme çalışmaları da görmezden gelmemek lazım… Çabalar var tabii ki… Onları görmezden gelemeyiz ama sonuca ulaşmak da çok kolay olmuyor Dünya Markalar Ligi sıralamalarında…

                                 10 DEĞERLİ TÜRKİYE MARKASI

Brand Finance Turkey isimli marka kuruluşunun 100/2020 raporu var şu anda elimde… Bu rapor geçtiğimiz hafta açıklandı ve Türkiye’nin en değerli 10 markası belirlendi.

Bu rapora göre ülkemizin en değerli markası 1 milyar 975 milyon dolar ile Türk Hava Yolları oldu. THY’yi 1 Milyar 616 Milyon dolar ile Ziraat Bankası,1 Milyar 538 Milyon dolar ile Garanti BVBA izledi. Şimdi ilk 10 markayı, tespit edilen marka değerleri ile birlikte vermek istiyorum.

1-THY……………………………. 1,975 Milyar USD

2-ZİRAAT BANKASI…………… 1,616 Milyar USD

3-GARANTİ BVBA……………... 1,538 Milyar USD

4-TURKCELL…………………… 1,361 Milyar USD

5-ARÇELİK……………………… 1,273 Milyar USD

6-TÜRK TELEKOM…………….. 1,087 Milyar USD

7-AKBANK………………………… 998 Milyon USD

8-İŞ BANKASI……………………... 951 Milyon USD

9-YAPI KREDİ BANKASI………… 876 Milyon USD

10-FORD OTOSAN………………… 875 Milyon USD

Listede yer alan Türk markalarının toplam değerinin 24,6 Milyar dolar olduğu görülebiliyor. Türkiye’nin ilk 10 marka değerleri sıralamasından çıkan bir başka önemli sonuç da; sanayi sektörünün payının yüzde 30’da kalması ve hizmet sektörünün yüzde 70’e ulaşması şeklinde yorumlanabilir.

Maalesef; ülkemizin en değerli 10 markası arasında Bursa firması yok. 2017 Yılında yapılan bir araştırma ile ortaya çıkan kentimizin en önemli ve itibarlı markalarını da yan sütunlarda bulacaksınız.

ÖZLÜ SÖZLER: İyi ağaçlar kolay yetişmez. Rüzgar ne kadar kuvvetli eserse, ağaçlar da o kadar sağlam olur. (J.Willard MARRIOT)

 

Bursa’nın da itibarlı markaları var…

 

Bu arada Şubat-2018 yılında tamamlanan bir araştırmada ortaya çıkan, Bursa İTİBARLI MARKA sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi denetiminde ve raportörlüğünde Bursa il ve ilçelerinde telefonla görüşülen 10 bin kişi ile yapılan araştırmada; kentin en itibarlı 10 markası belirlenmişti. Ve bu kuruluşlara üniversitenin Balmumcu Kampüsü’nde yapılan bir ödül töreni ile ödülleri dağıtılmıştı.

Şimdi 2017’de yıl ilk kez hayata geçirilen Bursa İtibar Endeksi sonuçlarını da bu köşeden bir kez daha duyurmam gerek…

2017 Bursa İtibar Endeksi’nde ilk 10’a giren markalar şunlardı: TOFAŞ, RENAULT, BOSCH, ÖZDİLEK, DURMAZLAR, Kafkas, ERİKLİ, STARWOOD, YAVUZ İSKENDEROĞLU VE ULUDAĞ GAZOZ

Araştırmanın bir başka bölümünde de; sektörel bazda ödüllendirilen Bursa markaları ve kuruluşları ise şunlardı; Tofaş, Özdilek, Sönmez Holding, Zorlu Enerji, Arçelik, Yurtiçi Kargo, SÜTAŞ, Eczacıbaşı, Kamil Koç, Garanti Bankası, ETS Tur, Anadolu Sigorta, Sınav Koleji, Uludağ Üniversitesi, Durmazlar, İnegöl, Onur Market, Uludağ Gazozu, Yeşim Tekstil, Köfteci Yusuf, Korupark, BTSO ve Nilüfer Belediyesi

Bu Bursa İtibarlı Marka listesinde mutlaka başka firmalarımız da bulunmalıydı ama yapılan araştırmada böyle bir liste ortaya çıkmıştı. Aralarında tamamen Bursalı firmaların dışında da markalar vardı bu listenin…Bu eleştiri konusu olmuştu o tarihlerde…

Markaların ve kuruluşların markalaşmaya ve kaliteye olan bakış açısını değiştirebilecek bu tür araştırmalara ve ödüllere ihtiyacı vardır ülkemizin…O anlamda kutlamak gerek bu organizasyonu ve devamını istemek gerek…Zaten sonrası da gelmedi Bursa İtibarlı Marka Endeks araştırmalarının…

Ama üniversiteler bazında bu tür araştırmalar yapılmalı ve daha güvenli sonuçlar oluşmalıdır. Bursa’nın itibarlı markalarını belirleme işi; zaten ULUDAĞ Üniversitesi’ne düşer mutlaka…Bu çalışma; BUÜ’nün bir görevi de bu olmalı artık kentin sosyo-ekonomik geleceğine katkı koymak için……

Yeter ki; objektif koşullar ve adaletli marka seçimleri oluşsun bu tür araştırmalarda…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.