Hava Durumu

MESLEK LİSELİ TEKNİSYENE 2.800, MÜHENDİSE 3.200 EURO MAAŞ!..

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2021 17:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2021 17:15

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın 3 gün önce yayınladığı bir mesaj ile başlamak istiyorum bugünkü yazıma…

Çünkü konu; zamanlama bakımından çok ama çok önemli…

Özer Matlı LGS sınavında tercih yapacak öğrencilere hitaben yaptığı bu açıklamada; “Son yıllarda adeta bir yıldız gibi parlayan meslek liseleri, sektörlere ara değil aranan eleman yetiştiriyor. Öğrenciler meslek liselerinde alacakları eğitimle, iş hayatına bir adım önde başlayacaklardır. Öğrencilerimizi meslek liselerini tercih etmeye çağırıyorum” dedi.

Liselere Geçiş Sınavı sonuçlarının 30 Haziran’da (bugün) açıklanmasının ardından tercih heyecanı yaşayacak öğrencilere samimi bir çağrıda bulunan BTB Başkanı Matlı, bu kritik virajda isabetli bir seçim yapmanın çok doğru olacağının altını çizdi.

Mesleki eğitimde dinamik bir model için Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında “Mesleki eğitimde işbirliği Protokolü” imzalandığına da değinen BTB Başkanı Özer Matlı, amaçlarının meslek liselerini tercih eden öğrencilere mezun olduklarında “aranan bir eleman” olmaları imkânını sağlamak olduğunu da söyledi.

Düşününce çok güzel aslında…

Umarım uygulamada da sorunlar yaşanmaz.

Zaten dünyanın gelişmiş sanayi ülkelerinde de; mesleki liselere özel bir önem ve ilgi var. Bu eğitim modelini gerçekten de çok iyi başaran ülkeler; Finlandiya, Almanya ve İngiltere… Özellikle eğitim-öğretim modeli anlamında tüm dünyaya örnek olan Finlandiya’da; eğitim uzmanları çocuklara çok küçük yaşlarda yaptıkları bilgi-yetenek  testleri ile, onların hangi alanda eğitim alabilecekleri/mesleğe yönelecekleri  konusunda aileleri bilgilendiriyor ve çocuklar o yöne doğru sevk ediliyorlar.        

                  

                                  İŞ GARANTİLİ EĞİTİM MODELİ

Mesleki teknik eğitim konusunda yaşadığım bazı AB örneklerini paylaşmak istiyorum bugün bu köşede…

Gelişmiş AB ülkelerinin çoğunda; Eğitim Bakanlıkları ile Sanayi-Ticaret-İş ve Çalışma Bakanlıkları ortak çalışmalar/planlamalar yaparak, ihtiyaç kadar öğrenci eğitimi ve de garantili iş potansiyeli yaratıyorlar. Doktor sekreterliğinden-dişçi asistanlığına, trafik ve yol teknisyenliğinden- tüketici danışma uzmanlığına kadar birçok farklı alanda lise düzeyinde eğitimler hazırlayan Eğitim Bakanlıkları, aldıkları bu eğitimler sonrasında mezun olan öğrencilere iş garantisi de sağlıyorlar. Yani mesleki teknik eğitim alan öğrenci lise düzeyindeki okulunu tamamlayınca, işi de hazır oluyor.

Hem de iyi bir maaş ile…

Bir öğrencinin okulun son sınıfındayken işinin hazır olması ne kadar güzel ve güvenli bir şey değil mi?..

Bizim ülkedeki çocukların hiç tatmadığı bir duygu bu galiba…

                         ÜNİVERSİTEYE GİTMEYE GEREK YOK MU..?

Almanya’nın başkenti Berlin’de yakın geçmişte yaşadığım bir olaydan canlı bir örnekleme yapmak istiyorum konu ile ilgili… Bursa’dan imal edilerek Berlin’e gönderilen sıcak+soğuk yemek servis ünitesinin montajı sırasında tanıştığım genç bir Türk doğalgaz teknisyeni, bu işten 2.800 EURO maaş aldığını söylemişti. Montaj projelerine imza yetkisi de olan bu yetenekli teknisyen (master), 7 yıl önce meslek lisesinden mezunu olduğunu, üniversiteye gitmeyi hiç düşünmediğini çünkü o sektörde mühendis olan birinin de 3.000-3.200 EURO maaş aldığını söylemişti bana…

Yani… Doğru bir mesleki eğitim alan bir lise mezunu, asla üniversiteye giderek mühendis-mimar olmaya kalkmıyor. Çünkü maaş makası açısından aralarında çok fark yok. İmza yetkisi ve güçlü kartvizit/prestij anlamında da hatırı sayılır bir ayrıcalık tanınmıyor üniversite mezunlarına gelişmiş ülkelerde…

Bu yüzden AB ülkelerinde hiç kimse üniversitelere girmek için; dershanelere ve özel hocalara gitmeye kalkmıyor. Bazen teknik meslek liselerinden mezun olmak bile, iyi bir gelir ile mutlu yaşam sürdürmeye yetiyor.

Yani… Üniversite kapılarını aşındırmıyor AB ülkelerinin liseli gençleri… Toplam 13 yıllık nitelikli bir temel-teknik eğitim sonrasında; hayal ettikleri mesleğe ve gelire kavuşabiliyorlar.

Kısa sürede evleri de oluyor onların, bizim için lüks sayılabilecek otomobilleri de…

Meslek Lisesi diploması ve imza yetkili bröveleri ile…

Hayata umutlu ve mutlu bakabiliyorlar.

Üniversiteye falan da hiç gitmiyorlar bu yüzden…

Hedeflerine ulaştıktan sonra… Neden üniversiteye gitsinler ki zaten?..

ÖZLÜ SÖZLER : Bir yolun varsa gidilecek, sona bırakma. Bir sözün varsa dilden-yüreğe, hiç susma. Görmen gerekiyorsa birini, git yanına… Okşaman gereken bir yürek varsa, esirgeme elini… Hayat çok zalim… An gelir; elini, gözünü, yolunu, yüreğini alır senden… O zaman istesen de dokunamaz, göremez, gidemez, söyleyemez olursun. (Can YÜCEL)

 

                         ARTIK TATİL ZAMANIDIR BENİM İÇİN!..

Son 2 yıldır tatil yapamamanın getirdiği sıkıntıları derinden yaşayan ve pandemi ortamındaki içsel yalnızlığı yüreğinde fazlasıyla hisseden bir yazar olarak; artık tatil zamanı olduğunu söylemek istiyorum.

Yüreğimdeki bir yere gideceğim ve kendimi yenileyeceğim bu tatil süresinde; yazılarıma ara veriyorum.

Ağustos ayında yeniden görüşmek üzere hoşça kalın, mutlu kalın.

Umut ve sevgiyle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.