Hava Durumu

MISIR'DAN FİRAR 2.RAMSES'İN MUMYASI

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2023 15:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 15:51

Mısır’dan kaçmak için(resim:2.Ramses’in Mumyası)fı rsattan istifade etmişlerdi.(105) O dönemde Mısırlıla r,bu hale hiç önem vermemişlerdi. Fakat daha sonra ları, Batlomyuslar zamanında Ben-i İsrail mühim işler görmeğe başladıklarında Mısır’ın eskiden kalma evra kları arasında ben-i israil’in huruç ettiğine dair bir ka yıda rast gelinmiştir.

 Yirminci Sülale:19.sülalenin karışıklıklar sonunda yı kılmasının akabinde, 20.sülale iktidar olmuştur. Bu s ülalenin en mühim hükümdarı, Ramses’in torunlarınd an 3. Ramses’tir. 3. Ramses zamanında, Suriye eyale tlerinin tamamı elden çıkmış, Bedevileri(köylüleri) Si na maden ocaklarına ve Delta’ya hücuma başlamışla rdı. Ramses;bedevileri gereği gibi te’dip etmiş,Suriye ’ye girmiş,fakat bu sırada harp ,İç işlerinde Mısır’da z aaf meydana getirmişti. Küçük Asya kavimleri, Suriy e ve Mısır’ın zengin bölgelerine taarruza geçmişlerdi. Ramses bu hücümları püskürtmek,hudutlarda ise as ayişi temin için oniki sene savaşmak mecburiyetind e kalmıştı. Daha sonra Teb’de, çok büyük mabetler y aptırtmış idi. Bu mabedlerin duvarlarına zaferlerinin methini ve resimlerini de yaptırmıştı. Bu resimlerden bir tanesinde, Ramses eşlerinden biriyle Dama oynar ken resimleri çizilmiştir.(106) Ramses,Bahr-i Ahmer( Kızıl Deniz)de bir donanma inşa ettirerek Arabistan sahillerine göndermiş, buradan birçok misk-ü anber getirtmiş. Fravuna tazimlerini sunmakiçin gelen bir ç ok sefirler(elçiler)bu donanmaya binerek gelmiş lerd ir. Ramses’in hazinesinde bolmiktarda altun,gümüş v e mücevherat bulunmaktaydı. Ramses bu servetinin tamamını Amon mabedine depolamıştı. Ramses tahtı nda 32 sene kalmış olup,son zamanlarında kardeşler inden birinin yerine geçmesi için çalışacak bir fesat cemiyetinin vücud bulduğu da görülür.

Bu cemiyet daha sonra meydana çıkmış,bunlar hakk ında yapılan soruşturma ve dava haline gelen faaliye t mahkemede çeşitli cezalara çarptırılanlar olduğu gi bi birkaç kişi de,müebbeden cezaya çarptırılmışlardı . Bu tür tertipler olsun,bir takım seferlerin yapılması, devletin kuvvet bakımından zafiyete duçar olmasına sebep oluyordu. Orduya asker olarak ahalinin alınma sı ve bunların seferlerde telef olması,boşalan yerlere ecnebi kimselerin alınma yoluna gidilmesi, vatansev erlik hissiyatının zayıflaması istikametinde tecelli et mekteydi. Mali bakımdan durumu iyi olan Zadegan sı nıfı daha ziyade mülki, yani sivil görevleri tercih eder ek,rehavet içinde bir hayat sürmekteydi. Bu tarz hay atın zaman içinde askerlik hususunda ahalinin uzak durma seçimi, hergeçen gün çoğalmaktaydı. Mesela bir katip,şakirdlerine şöyle diyebiliyordu: 'Niçin bir Pi yade zabiti,bir katipten daha mesut bir hayat sürsün ?.

-Gel bak sana sefalet içinde hayat süren bir piyade z abitini anlatayım-Bunu daha çocukken bir kışlaya gö türüp,kapatırlar. Biryeri kesilir,karnında yara olur.Gö zünün bir tarafı yaralanır filan.. İşte halkı vatansever likten uzaklaştıran bu satırlar, Ramses’in zaferlerinin yaşandığı dönemde yazılıyordu.

2. Ramses’in zafer alaylarını samimi ve galeyan halin e gelmiş bir halde alkışlarla takdire katılanlar,artık z aferlerin verdiği mest olma halinden yorulmuştu. Halk;vergi ve angaryaların altında ezilmeğe başlamı ştı. 3.Totmuzis devrinde savaş istemişken,3. Ramse s döneminde de, sulh ve sükunet istemekteydi.

3. Ramses’den sonra hükümdar olan beş Ramses,an cak ufak çapta seferler yapabilmiş idi. Artık Suriye i htilal hareketleri görülmemeye başlanmış, adeta sön meğe yüztutmuş halde idi. Aslında o sıralarda, Mısır, kuvvetli bir durumda da,sayılmazdı. Buna karşılık is e, Suriye’de hayli sarsılmış bir vaziyette idi. Öte tara ftanda, Teb’in eski güç ve ihtişamı ve de zenginliği,h aylice zayıflamış idi.(106) Fiemanillah

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.