Hava Durumu

MUDANYA 2. KİTAP GÜNLERİ BAŞLIYOR

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2020 17:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2020 17:10

Deniz Gezmiş’i anarak gireyim yazıma. Ne demişti Deniz Gezmişhapishanede yazar Erdal Öz’e:

‘’Biz edebiyattan geldik reis’’

********************

68 ve 78 kuşakları kitap kuşaklarıdırlar. Romanla, hikâyeyle, şiirle, teorik kitaplarla, felsefeyle beslemişlerdir bilinçlerini.

Onlar biliyorlardı ki Türkiye’yi ve dünyayı değiştirmek ancak bilgi sahibi olmakla; dogmalardan arınmakla; eleştirel akılla; hayata insana bilimin, felsefenin, sanatın penceresinden bakmakla mümkündür.

 

CUMHURİYET DEĞERLERİ VE AYDINLANMA

 

Mudanya 2. Kitap Günleri; Mudanya Belediyesi veYayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) işbirliğiyle “Cumhuriyet Değerleri ve Aydınlanma” temasıyla bu gün başlıyor.

Tema seçimi ne güzel olmuş. 

Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin, Anadolu aydınlanmasının ve Atatürk devrimlerinin özü akıldır, bilimdir.

Laiklik sadece din ve devlet işlerinin ayrılması anlamına gelmez; hayatın her alanını, eğitimi, ekonomiyi, kültürü bilime dayandırmaktır; aklı ve vicdanı özgür kılmaktır.

Bu bağlamda bilgiyi yayan kitaplar hayati önemdedir. Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde 28 Şubat 1940 tarihinde, Tercüme Bürosu kurulmuş ve çeviri seferberliğiyle dünya klasikleri dilimize kazandırılmıştır.

Cumhuriyet demek kitap demektir.

***********************

21-23 Ağustos tarihleri arasında Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda düzenlenecek olan Mudanya 2. Kitap Günlerikapsamında 40 yayınevi, 16 gazeteci-yazar ve sanatçı, 3 gün boyunca 6 farklı söyleşi ve imza gününde Bursalı kitapseverlerle buluşacaklar.

**********************

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türyılmaz’ı Mudanya Kitap Günleri için kutluyorum.

Sosyal Demokrat belediyeciliğin geleneksel çizgisidir kültür ve sanat etkinlikleri. Türkyılmaz’ın bu çizgiyi sürdürmesi ne güzel.

Hayri Türkyılmaz der ki:

“Bu yıl Covid-19 tedbirleri kapsamında etkinlik günlerini, söyleşi ve konuk yazar sayılarını istemeden de olsa düşürdük. Açık havada, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak düzenleyeceğimiz kitap günlerimizin Bursa’nın sosyal ve kültürel yaşamına ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. (…)’’

 

ONUR KONUĞU AYŞE KULİN

Mudanya 2. Kitap Günleri’nin bu yılki onur konuğu, Yazar Ayşe Kulin.

Açılış günü düzenlenecek“Cumhuriyet ve Çağdaş Yaşam” oturumunda Ayşe Kulin’e Yazar ve Yönetmen Nebil Özgentürk eşlik edecek. Oturumda Nebil Özgentürk’ün yazıp yönettiği “Ayşe Kulin” belgeselinin gösterimi yapılacak. Ayrıca Ayşe Kulin’in yakın dostu Türkan Saylan’ı anmak için Nebil Özgentürk’ün “Adı Türkan” belgeselinden bir bölümünün gösterimi yapılacak.

Kitap günlerinde yer alan oturumlarla yazımı noktalayayım:

21 Ağustos Cuma; Oyuncu Levent Üzümcü ve Nasuh Mahruki ile,“Türkiye’de Aydınlanma Mücadelesi”.

22 Ağustos Cumartesi saat 19.00; Gazeteci-Yazar Fatih Yaşlı, Siyasetçi-Yazar Kemal Okuyan, Gazeteci Ceyda Karan ile“Siyasal İslam’ın Yükselişi”.Aynı gün 20.30’da;Oyuncu-Tarihçi Pelin Batu, Oyuncu Nilüfer Açıkalın, müzisyen Haluk Çetin ile“Edebiyat ve Aydınlanma”.

23 Ağustos Pazar saat 19.00’da; Gazeteci- Yazar Çiğdem Toker, Ünsal Ünlü, Yalçın Karatepe ile“Kriz, Siyaset ve Adalet” ve 20.30’da;Gazeteci –YazarEnver Aysever ve Mustafa Hoşile“Cumhuriyet ve Ayrıntılar”.

****************

Bir kitapsever olarak etkinliğe emeği geçenlere teşekkür ederim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.