Hava Durumu

MÜŞKÜLE ÜZÜMÜ… SALİM ERTAN… NÂZIM HİKMET’İN MİRASI

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2021 16:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2021 16:00

Bana Müşküle üzümünü tanıtan babam Salim Ertan’dı. Babam pazara çıktı mı, mutlaka Müşküle üzümü de alırdı.

Şeker oranı yüksek; sarı yeşil, iri taneleri sert, sulu; lezzetli mi lezzetli Müşküle üzümüne bayılırdım. Bir yandan kitabımı okur, bir yandan da salkımdan kopardığım üzüm tanelerini çekirdeğiyle beraber tadını çıkara çıkara yerdim.

Kitap okurken, film izlerken meyve yemek vazgeçemediğim bir alışkanlık.

**********************************

Ne acıdır ki; Müşküle’de artık Müşküle üzümü yok.

Üzüm bağları sökülmüş zeytinlik olmuş. Oysa o üzüm Müşküle’nin kimliğiydi, tarihiydi, kültürüydü.

Müşküle Köyü Kültür Çevre Ve Düşünce Derneği, umarım bu üzüm kültürünü, hiç değilse bir bağla bile olsun canlandırır ve Müşküle, Müşküle üzümüne kavuşur.

NÂZIM

Gittiği her iş gezisinden bana mutlaka kitap getiren; karne armağanı olarak Hayat Ansiklopedisi alan sevgili babacığımın en sevdiği iki yazar; Nâzım Hikmet ve Aziz Nesin’di. Bütün kitaplarını edinmişti.

**************************

Salim Ertan; kendi eliyle hazırladığı mezeler eşliğinde rakısını içerken keyiflenir; mutlaka ezberindeki Nâzım Hikmet şiirlerinden birini okur; kadehini kaldırır, “Nâzım’a!..’’ der bir yudum alırdı.

Babam çakırkeyif olunca dalgınlaşır; gözleri nemlenir, sessizleşir; kısa bir süre sonra o güzel yüzüne sımsıcak pembe gülüşü yayılır; anneme bana sarılıp; “şu an var sadece; sağlığımız yerinde, birbirimizi seviyoruz ve her şey hatıra olacak. Yaşananların kıymetini bilmeli vefayı eksik etmemeli’’ derdi.

**********************************

Şimdi bu satırları içimi yakan derin bir özlemle ve annemle babamın ömrüme kattıkları bilgi ve sevgi için minnettarlıkla yazıyorum. Ve artık biliyorum ki; bir anne ve babanın çocuğuna bırakacağı en büyük armağan, ona yaşatacakları mutlu bir çocukluktur.

Mutlu bir çocukluk insanı ömür boyu ayakta tutar.

MİRAS

Nâzım’ın bana mirası şudur:

Eğer bugün meramımı anlatabiliyorsam bunda Nâzım Hikmet okumamın rolü büyük.

Türkçenin gücünü olanaklarını fark etmemi sağlayan; onun dili, üslubu, imgelem gücüdür.

Sol mememin altındaki cevahiri karatmamayı başarabiliyorsam; sanatçının mutlaka bir ideolojik duruşu olması gerektiğini biliyorsam; ülkemi halkımı, kültürümü seviyorsam ve yerel olmadan evrensel olunamayacağını kavramışsam Nâzım Hikmet yüzündendir.

MÜŞKÜLE’DE ANMA

Bugün Bursa Makine Mühendisleri Odası ve Müşküle Köyü Kültür Çevre Ve Düşünce Derneği’nce Saat: 13.00-17.00 arasında Müşküle’de düzenlenecek Nâzım Hikmet Anması var.

Etkinliğe; DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu; TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz; CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; TİP Genel Başkanı Erkan Baş; Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli; TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik; Araştırmacı Yazar Güney Özkılınç da katılıyorlar.

Gün boyunca; 10 Ekim Korosu müzik dinletisi, şiirler ve anılarla Nâzım Hikmet’e selam gönderilecek.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.