Hava Durumu

MUSTAFA BOZBEY’E KAPİTALİZMİ SORDUM

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2021 15:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2021 15:37

Geçtiğimiz cuma günü öğleden sonra Nilüfer Belediyesi eski Başkanı ve CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’i gazetemizde ağırladık.

Bu vesileyle salgından bu yana gidemediğim Yeni Marmara ve ON TV’deki aile ortamına kavuşmuş oldum; çok özlemiştim.

Gazetecilik en sosyal mesleklerden; meslektaşlarla bir arada olmanın yarattığı etki, verdiği şevk bambaşka.

****************************

Sıcak samimi bir ortamda, peş peşe tazelenen çaylar eşliğinde sohbet ederken, Bozbey, Bursa’ya, CHP’ye, güncel siyasete ilişkin sorularımıza yanıtlar verdi iki saat boyunca. Bunları gazetemizde okuyabilirsiniz.

BURSA İÇİN KAYIP ZAMAN

Önce şu izlenimimi yazayım:

Mustafa Bozbey, yaşama çok bağlı biri; çevresine yaydığı güçlü bir varoluş enerjisi var. Daima gülümseyen yüzüyle, samimi vücut diliyle, insani iletişim sağlamadaki becerisiyle kendine özgü başarılı bir politik karizma inşa etmiş.

Daha da önemlisi; Bozbey, onca yıpratıcı yıl boyunca; siyasetin, belediye başkanı olmanın yıldırıcı rekabet koşullarında bu özelliklerini korumuş.

Nilüfer’de ulusal ve uluslararası ölçekte örnek alınası projeler üreten; modern bir şehrin inşasına öncülük eden Bozbey; kimilerince, kibirli bulunsa da farklı fikirlerden beslenen; ortak akla değer veren; çalışkan, azimli bir yönetici.

***************

Bozbey’in Büyükşehir Belediye Başkanı seçilemeyişi Bursa için büyük talihsizlik ve kayıp zamandır.

Büyükşehir adayı olarak Millet İttifakı için seçimi kazanacak, rövanşı rahatlıkla alacak en doğru isim yine Bozbey’dir. Bu konuda İYİ Parti ile bir sorun çıkmaz umarım.

Bozbey de herhalde seçimin kaybından kendi payına düşen hatalarla yüzleşmiştir.

KAPİTALİZM YOKMUŞ GİBİ YAPAMAYIZ

Bozbey’e şunu sordum: CHP niçin kapitalizme itiraz etmiyor? CHP liberal politikalarla  yolunu ayırıp kamucu projelere ağırlık verecek mi?

Bir başka yazıda konuyu açarım.

*******************

Dünya zor yıllara girdi. Küresel iklim krizi çevre felaketi yarattı. İki dünya savaşına, bölgesel savaşlara neden olan; aşırı tüketime, emeğin sömürüsüne dayalı kapitalizm şimdi de üçüncü dünya savaşına yol açmak üzere.

Yani; “Gülümseyin Nilüfer’desiniz’’, “Nilüfer’de yaşamak ayrıcalıktır’’ güzel sloganlar ama kapitalizm gülümseyişlerimizi soldurabilir; ayrıcalıklar elden uçabilir.

İnsanlık, “kapitalizm dünyayı yok etmeden biz kapitalizmi yok edelim’’ demezse; Bozbey gibi çok başarılı bir belediye başkanının Nilüfer’deki hizmetleri veya Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde başkan olduğunda yapacakları; çevre felaketiyle veya nükleer savaşla tuzla buz olabilir ve bu maalesef güçlü bir olasılık.

Mustafa Bozbey’in aslı rakibi Alinur Aktaş değil kapitalizm ve emperyalizm.

Bozbey’e, hoşgörüsüne sığınıp, iki önemli kitap önerdim:

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping’in yazdığı “Çin’in Yönetimi’’ ve Amerikalı gazeteci, yazar, öğretim üyesi Elizabeth Kolbert’in çevre felaketine ilişkin olarak kaleme aldığı “Altıncı Yok Oluş.’’

Unuttuğum bir kitap daha var onu da yazayım: Noam Chomski, “Rızanın İmalatı”. Kitap hegemonların nasıl güçlü kalabildikleri ve medyanın rıza üretme işlevi üzerine.

*******************

Sol, “helalleşme’’ savrulmalarını bırakıp önce kapitalizmle yüzleşmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.