Hava Durumu

MÜTEAHHİTLERDEN REKABET KURULU’NA ÇAĞRI!..

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2021 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2021 17:05

İnşaat sektörü zor durumda… Bu durumu kamuoyuna yeterince anlatamayan müteahhitler ve inşaatçı iş insanları ise oldukça sıkıntılı ve mağdur…

Sektörün son durum değerlendirmesini geçtiğimiz perşembe günü bir basın bülteni ile medyaya duyuran İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç,yaşanan zorlukları en ince ayrıntısına kadar anlattı.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Andıç’ın gerçekçi görüşleri, sektörün son 2 yıldaki sıkıntılı durumunu gözler önüne serdi.

İnşaat maliyetlerindeki artışların artık sabırları zorlar hale geldiğinin altını çizen İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, artık vicdanları ile akılı ve mantıklarının arasında kaldıklarını da söyledi.

Doğrusu bu ya son 30 yılda süper bir çıkış yakalayan inşaat sektörünün pandemi ile birlikte geri adımlar atmaya başlaması “hızlı çıkışın hızlı düşüşü” olarak da yorumlanıyor.

1990 yılından bu yana (son 1,5 yıl hariç) ülkenin en fazla büyüyen sektörü olarak istatistiklere giren inşaat sektörü, 2020 yılını yüzde 3,5’luk küçülme ile tamamlamıştı. 9. aya girdiğimiz bu yılın sonunda bu sektörün küçülme oranının yüzde 30’ları geçeceği belirtiliyor.

Bu ne demek peki?..

2,5 milyona yakın çalışanı bulunan sektörde, bu küçülme ile birlikte hane halklarını da hesaba katarak 10 milyon kişinin gelirinin azalması/küçülmesi demek…

                             “BIÇAK KEMİĞE DAYANDI ARTIK!..”

İnşaat sektörünün uzunca bir süredir sıkıntılarla boğuştuğunu söyleyen İMSİAD Başkanı Andıç’ın son seslenişine kulak verelim şimdi: “Tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandeminin yarattığı koşulların yanı sıra, son aylarda özellikle inşaat maliyetinde demir ve çimentonun başını çektiği zamlı fiyatlar nedeniyle müteahhitler iş yapamaz hale geldiler. Döviz kurlarındaki artışların çok üstündeki malzeme zamları, inşat sektörü ile birlikte 250 alt sektörünü de derinden etkilemektedir.”

Mustafa Andıç; maliyet artışları gerçek değerlerine inmediği taktirde; müteahhitlerin –inşaata devam- kararlarını bir kez daha değerlendirmek durumunda kalacaklarını ifade ederek, sektörün “tamam mı-devam mı” aşamasında olduğunu söyledi.

İnşaat sektörünün yüksek maliyetlerle köşeye sıkıştığı bu durumu şöyle anlattı Mustafa Andıç: “Yıllık inşaat maliyet artışı yüzde 50 iken, ana kalem malzemelerimiz olan demir-çimento-yalıtım malzemeleri-MDF-sunta-ve cam fiyatları yüzde 100’e yakın artmıştır. Özellikle ithal girdisi daha az olan çimento ve cam fiyatlarındaki bu zamlar, mutlaka izah edilmelidir. Bizim sektöre malzeme sağlayan tüm tedarikçilerimiz maliyet artışlarını anında fiyatlarına yansıtırken, bizler bunu yapamadık. Özkaynaklarımızı harcayarak istihdamımızı korumaya ve vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmaya çabalıyoruz. Ama bıçak kemiğe dayandı artık… Bugün itibarıyla arsa temini, inşaat yapımı ve finansman maliyeti çerçevesinde oluşan genel artışlar, müteahhitlik mesleğinin yapılamaması sonucunu getirmektedir. Yeni inşaat ruhsatı sayılarındaki düşüş bunun kanıtıdır.”

                          REKABET KURULU’NA GÖREV DAVETİ

Vicdan ile mantık arasında kaldıklarını bir kez daha söyleyerek sözlerine devam eden İMSİAD Başkanı Andıç, döviz kuru artışını bahane ederek malzeme fiyatlarına zam üstüne zam yapan, ancak döviz kuru düşünce fiyatlarını indirmeyen bazı malzeme üreticilerine “aynı gemide” olduklarını da hatırlattı.

Sektörün malzeme üreticisi firmaları hakkındaki fırsatçılık, keyfiyet ve istismar iddialarının açığa kavuşturulması için Rekabet Kurulu’nu göreve davet eden İMSİAD Başkanı Andıç; “Artık sabrımız kalmamıştır. Kimse bu zamları sineye çektiğimizi de sanmasın. Sabrımızı da kimse sınamasın” diyerek kamuoyuna oldukça sert bir mesaj verdi.

Bakalım inşaatçıların Rekabet Kurulu daveti işe yarayacak mı?..

İnşaat malzemesi fiyatlarını astronomik zamlar yapan firmalara cezalar gelecek mi?..

Takipçisi olacağız ve sizlerle paylaşacağız.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. (Claude PEPPEER)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

               MDF ÜRETİCİLERİNE 271 MİLYON TL CEZA!..

İnşaat sektörünün yoğun bir şekilde yaşadığı maliyet artışlarının bir başka adresi de; mobilya sektörü oluyor.

Mobilya sektörünün en önemli hammaddelerinden biri olan Sunta ve MDF’ye bugünlerde yüzde 15 oranında yeni bir zam geldi ve böylece son 1 yıllık fiyat artışı yüzde 110’lara ulaştı.

MDF ve sunta lam üreticilerinin artık tekelleşmeye gittiklerini belirten bir isim var şimdi sütunlarımızda… İstanbul Ümraniye’de bulunan MODOKO Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, geçtiğimiz günlerde Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada; MDF ve Sunta-Lam üreticilerinin iç talebi azaltmak ve daha rahat ihracat yapmak için hammaddeye her ay zam yapma alışkanlığı edindiğini belirterek; “Bu seri zamlar yıl sonuna kadar devam ederse, sektörün üretim kapasitesi yüzde 35 düşecektir. Bu durumda şirket kapanmaları ve işten çıkarmalar yaşanacaktır. İthal girdisi çok düşük olan ve dünyanın ikinci büyük üreticisi olan MDF sektörümüz, ne yazık ki iç talebe yeterli olmuyor. Geçtiğimiz aylarda Çin’e sunta ve MDF gönderdiler. İç piyasaya verilmesi gereken bu mallar ihraç edilince, mobilya sektörü zora düştü. Bu ihracatların engellenmesi gerekiyor. MDF-Sunta alanında en büyük rakiplerimizden biri olan Çin’e hammadde gönderip iç piyasadaki mobilya üreticini mağdur etmek çok büyük bir adaletsizliktir. Bu duruma Ticaret Bakanlığı’nın acilen müdehale etmesi gerekiyor. Mobilya hammaddesine ulaşamıyoruz, bulursak da fahiş fiyatlar talep ediliyor” dedi.

Bu arada geçtiğimiz aylarda mobilya üreticileri tarafından yoğun şekilde eleştirilen bazı  MDF ve yonga levha üreticilerine, Rekabet Kurulu tarafından ceza yağdırıldığı öğrenildi.

Rekabet Kurumu; aralarında anlaşmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunun 4. maddesini ihlal eden 11 Mdf-Lam-ve Sunta üreticisine 271 milyon TL ceza kesildi.

Bakalım inşaat sektörü temsilcilerinin yeni talebine Rekabet Kurulu ne diyecek?..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.