Hava Durumu

NESİLLERİMİZ İÇİN BU SESE KULAK VERMELİYİZ

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2022 16:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2022 16:54

Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden, Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, 20 yıl içinde su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfından çıkıp su fakiri ülkeler sınıfına gireceğimizi söylemiş.
Bu şu demek oluyor.
Gelecek de su her şeyden değerli olacağıdır.
Çünkü hoyratça tükettiğimiz doğa, gelecek nesillerimizi bizim yüzümüzden cezalandıracaktır.
Bunun için adaletli olmak yetmiyor hakkaniyetli olmak daha da önem arz ediyor.
İklim krizleri, uzun süredir farklı kıtalardaki pek çok ülkede hem yaşamı hem de tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor.
Kuraklık ve sel felaketleri nedeniyle her ülkenin gündeminde ilk sırada yer alıyor ve pek çok ülke, küresel anlamda taahhütlerini hayata geçirmek için yeni çalışma arayışları içinde.
Dünya gıda ve enerji kriziyle boğuşurken aslında tüm konuların merkezinde her alanda sonsuz bir kaynak olmadığı için çok daha hassas bir noktada duran su krizi sessizce ilerliyor.
Dünya Su Konseyi'nin üyesi olan ve faaliyetlerini Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak sürdüren Türkiye Su Enstitüsü'nün Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Madem, Türkiye'nin sanılanın aksine su zengini bir ülke olmadığını belirterek şunları açıklıyor:
"Hızlı nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkileriyle, su zenginliği ve fakirliğinin ölçüm aracı olan kişi başı düşen su miktarında ciddi düşüş yaşanıyor. Türkiye'deki genel su ihtiyacı, iklim değişikliği ve diğer etkenlerle artmaya devam ediyor"
Bu durumda Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Türkiye'de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 346 m3. Bu değere göre diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin su sıkıntısı yaşayan bir ülke olduğunu söylenebilir.
TÜİK verilerine göre 2023 yılında Türkiye nüfusu 100 milyona ulaşacak ve kişi başına düşen yıllık su miktarı bin m3'ün altına düşecek Bu verilerle Türkiye, gelecek 20 yıl içinde su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfından çıkıp su fakiri ülkeler arasına gerçeği dikkatlerden kaçmamalıdır.
Bunun için her bireyin üstlenmesi gereken sorumlulukların başında içme tutan da her ihtiyacımızı gidermek de kullandığımız sularımızda tasarruf yapmalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.