Hava Durumu

OSB RANT KAPISI DEĞİLDİR

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2021 17:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2021 17:55

Sanayi arsalarını ranta çevirmek kimin işine geliyor?

Dönem dönem ülkemizin sanayileşmesi için yapılan organize sanayi bölgelerinde; ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak ile beraber istihdam yükünün büyük bir bölümünü karşılayan sanayicilerimizin maalesef büyük şehirlerde önlerine çıkan en büyük engelin arsa fiyatlarının yüksek olmasından rahatsız oldukları tüm kesimler tarafından bilinmektedir.

*

Organize sanayi bölgeleri rant elde edilecek yerler değildir. Esasen böyle olmasından yanayım neden mi diye soranlara sanayiciler bu ülkede eli öpülecek insanlardır.

Örneğin devlet eli ile yöre halkının arazisini 30.000 TL ile 40.000 TL arası kamulaştırma yapan OSB kuruluşları sanayiciye gelince m² fiyatını en az 1.000 TL ve üstü rakamlara satarak rantın önünü açıyorlar.

*

Rantçılık yapan kendilerine yakın kişilere rant sağlamanın da keyfini çıkaranlarında az olmadığınınbilinmesini isterim.

Birkaç örnek vermek isterim Nilüfer Badırga bölgesinde ciddi yatırımları bulunan TOSAB, OSB, DeriOSB ve TEKNOSAB gibi sanayi kuruşlarında acaba yapılan kamulaştırma sonrası rant oluştumu oluşmadımı?

Açıkçası sanayi kuruluşu faal olmayan kurumlara ve şahıslara rant sağlanması için arsa satılmaması gerekir.

O kadar ciddi rantlar var ise OSB bölgelerinde neden köylünün arazisi ucuz yollar ile elinden alınıyor.

Adaletli olmak gerekirse köylünün elinden alınan arazileri yüksek fiyattan alınmasını adaletli olmak gerekir.

***

Bakan Varank, 2019 yılında Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) 17'nci Olağan Genel Kurulu yaptığı konuşmasında

"Tüm bu değişiklikleri sanayicinin önünü açmak, sanayici yatırımdan başka bir şey düşünmesin diye yapıyoruz. Burada ufak bir eleştirim olacak, çok düşük miktarda olsa da bazı OSB'lerde rantiye işlemlerinin olduğuyla ilgili bize şikayetler geliyor. OSB'lerimizi kesinlikle sanayicilerimizin hizmetinde kamusal alanlar olarak görmemiz lazım. Ben OSB'lerde arsa spekülasyonlarına, rantiyeciliğe asla müsaade etmeyeceğim. Bundan sonraki dönemde de gerekli tedbirleri almak için elimden gelen gayreti göstereceğim. Yine sıklıkla gelen şikayetlerden biri yatırım yeri tahsisiyle ilgili birtakım kayırmacılıkların yapılması. Gece yarıları maalesef telefonlarıma mesajlar geliyor. Yatırım iştahı olan, hazırlık yapmış firmalardan 'Sayın Bakanım X OSB'sinde maalesef bize yer tahsisi yapmıyorlar. Bizim hazırlıklarımız var, lütfen yardım edin, biz bu yatırımı yapalım.' diye mesajlar görüyorum. Bundan sonra buna da müsaade etmeyeceğimizi sizlere bildirmek istiyorum. Zaten yönetmeliğimizde gerekli değişikliği yaptık. Eğer bir yatırımcıya tahsis yapılmıyorsa bunun sebebini bize 15 gün içinde yazılı olarak bildirmek zorundasınız, biz de bunda hakkaniyet olup olmadığına karar vereceğiz."

Bakan Varank, kamu yararıyla ilgili projelerde de bazı OSB'lerin ayak dirediğine dikkati çekerek, bunun kabul edilebilir olmadığını, kamu yararı gerektiren projelere hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Varank, "Mesela bir metro istasyonunun yapılacağı yere OSB müsaade etmiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. OSB'ler kimsenin babasının malı değil, kamunun malı. Dolayısıyla orada kamu yararı gerektiren projelere gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.