Hava Durumu

KÖYLÜ OLMAK KOLAY MI? (4)

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2024 16:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 16:11

Devletin ben yaptım oldu mantığı ile çıkardığı ve uygulamaya kurduğu birkaç yasanın kritiğini yapacak olursak, devletimiz köylerde ki tarım alanlarının amaç dışı kullanılmaması ve bölünmeyi önlemek için 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu çıkardı. Bu kanunu çıkardı ama, topraklar köylünün elinde kalsın düşüncesiyle çıkarıldı ama uygulama tam tersi oldu. Köylünün elinde kalan üç beş dönüm arazi de 3. Şahısların eline geçmesine zemin hazırladı. Bu yasa ile dünya anayasalarının tamamında kutsal sayılan mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oldu. Köylü ve onu koruyacak oda ve birlikleri uyudukları için anayasaya aykırılığı da ileri sürülmedi. Bu yasa gereği tarım arazileri tek parça 20 dönümden aşağı olamaz. Ama bugün Bursa köylerinde tek parça olarak 20 dönüm tarla kimde kaldı, kaç kişi de var? Ülkemiz sağlıklı bir sanayileşme sürecine geçmediği için, köyden şehire göç edenler ellerindeki araziyi bir sigorta olarak ellerinde tuttular. Haklılar da. Zira geçimini sanayi de sağlayamadığı, iş bulsa bile aldığı maaşı insanca yaşamasını temin etmediğinden, vatandaş köydeki arazisini ve hissesini ileri de satar da bir ev alırım düşüncesi ile elden çıkarmadı, çoğu atıl bir vaziyette kaldı. Kaldı ki tarlasını ekip biçse de, bir şeyler üreteceğim diye çabalasa da mevcut ekonomik Pazar ortamında, hakkettiğinin karşılığını alamadı. Satayım da bari bir derdime çare olur düşüncesiyle bekletti.

Yasaya göre tarımsal arazinin maliki vefat edince, eğer mirasçılar mirasın açılmasından itibaren bir sene içinde anlaşıp, tarlalarındaki hisselerinin mülkiyetini aralarında birine devretmezlerse veya tasarruf konusunda anlaşıp bir şirket olarak işletmezlerse, toprak bölünmesin diye devletin müdahalelerini öngörmekte, zamanla devlet mahkemeler de ortaklığın giderilmesi davası açıp yeri en çok para verene bu tarlaları satabilecektir, köylünün bu toprakları alacak maddi gücü olmadığı içinde zengine devlet tarafından peşkeş çekilmiş olacaktır. Devlet bu kanunla tarım arazilerini bir işletme olarak düşündüğü içinde bu yasa gereği sınır komşularını da bu şirkete dahil etmiştir.

Yani bu şu demektir. Sen mirasçılarla anlaşıp tarlayı bölmeden tek bir kişi üzerine alamamışsan ve tarlan da hisseli olarak kaldıysa, sınır komşularından birisi senin parseline ortaklığın giderilmesi davası açarak senin babandan dedenden kalma tarlanın mülkiyetinin komşuya geçmesi ihtimali de vardır. Nitekim bu değişikliğe dayanarak mahkemelerimiz de davalar açılmaya başlandığını da görüyoruz. Bu şu demektir. Çok zengin birisi istese bir köyün topraklarının tamamına zamanla sahip olabilir. Bu yasa iyi olsun diye çıkarıldı ama uygulamada köylüyü ve köylülüğü bitiren bir yasadır. Tabiri caizse köylünün darağacını hazırlayan bir yasadır.

Devletimiz, tarımda ucuz sulama yaptırmak amacıyla büyük masraflar yaparak göletler ve sulama barajları inşa etmiştir. Bu sulama barajları sayesinde maliyetler düşecek, çiftçinin cebinde sezon sonu daha fazla para kalacaktı.

Ancak devlet bu sulama barajları yaparken, sulama suyunun kalitesini artırıcı hiçbir tedbir almamaktadır. Baraja su temin eden dereler ve çaylara tabiata zararlı kimyasal atıkların denetimini ve kontrolünü yapmadığı için baraj da biriken sular insan ve çevre sağlığı açısından zararlı bir hale gelmektedir. Fabrikaların, sanayi sitelerinin atıkları ile özelliğini kaybeden suyu, tarlaya verdiğimiz de ise beş sene gibi bir zaman geçmeden, köylünün toprağı çoraklaşmakta olduğu gibi, bu su kullanılarak üretilen sebze ve meyveler tüketiciyi de zehirlemekte ve sosyal yapımız da büyük sağlık sorunlarının çıkmasına sebep olmaktadır. İyi niyet ve büyük masraflarla yapılan tesisler, su havzalarının bilinçsizce korunmaması sayesinde kısa sürede atıl bir vaziyete dönüşmektedir. Bu itibarla devlet bir sulama barajı ve göleti yapacağı zaman öncelikle, o barajı besleyen dere ve kaynakların temiz olmasını sağlayan fizibilite çalışmalarını iyi işletmelidir. Gerektiğinde müdahale ederek, zararlı artık üreten fabrika ve tesislere su arıtma sistemi kurmasını zorunlu hale getirmelidir.

Devam edecek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.