Hava Durumu

REEL SEKTÖRÜN MALZEME SIKINTISINDA SON NOKTA!..

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2021 17:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2021 17:01

Üretimde kullanılacak malzeme bulmakta zorluk çeken imalatçı firmalar; artık “üretim yapamaz hale gelmekten ve kapanma tehlikesi yaşamaktan” bahsetmeye başladılar.

Çünkü… Şu anda üretici firmaların ihtiyacı olan hammadde ve ara malzemelerin çoğu ya piyasada yok ya da bir şekilde bulunabilirse peşin para ile satılıyor.

Yakında karaborsa hammadde almaktan korkan üretici firma sahipleri, bu işe kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyorlar.

Çünkü üretimin durma riski var. Bunun yanında da üretici ve ihracatçı firmaların ihracat sözleşmelerinde yer alan siparişlerin gecikme nedeniyle, sözleşme iptalleri durumu da söz konusu…

Kısacası; reel sektör zorda ve bunu anlayacak/soruna çözüm yaratacak yöneticilerden ses ve de destek bekliyorlar.

                         SUNTA-MDF-CAM VE SÜNGER YOK SATIYOR

Üretici firmaların sorunlarını ancak onlarla birlikte olan, bu sorunları yaşayan insanlar biliyor.

Şu anda mobilya üreticileri oldukça zorda!..

Çünkü mobilya üreticilerin gereksinimi olan birçok hammadde ve ara malzeme adeta karaborsaya düşmüş durumda…

Sunta, MDF-LAM, cam, ayna, sünger, yay-boru ve profil, galvaniz gibi temel üretim girdileri piyasada ya bulunmuyor ya da yüksek ve fahiş fiyatlarla satılıyor.

Bundan 6 ay önce 210 TL’ye satın alınmış bir tabaka 183*366 cm’lik MDF-Lam ahşap malzeme şu anda 340 TL’den satın alınabiliniyor. O da bulunabilirse…

Yani mobilya üreticilerinin tüm hesapları altüst olmuş durumda… Özelikle cam-ayna ve MDF-LAM ile sünger malzemeler yok satıyor.

Mobilya sektörünün bu önemli malzeme sorununu kamuoyuna duyurmaya çalışan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı; hammadde sıkıntısı nedeniyle 36 bin üreticinin zorluk yaşadığını belirterek şu görüşlerini sundu: “Yerli sunta-MDF üreticileri ürünlerini yurtdışına yaklaşık yüzde 20 daha fazla fiyattan ve peşin ödeme ile sattıkları için, iç piyasada mobilya hammadde sorunu doğdu. Maalesef bu durum ile karaborsa ile mücadele eder gibi uğraşıyoruz. Bu şekilde devam ederse; meslekdaşlarımız üretim yapamaz hale gelir. Hükümetten hammadde ihracatı konusunda bir sınırlama getirmesini bekliyoruz. Ticaret Bakanlığı’na konuyu aktardık. Cevap bekliyoruz. Özellikle sünger alımında fiyatlar neredeyse iki katına çıktı. Malzeme temin sürelerimiz 60 günü buluyor. İhracat için hazırlanmış mobilya ürünlerini bu gecikmeler nedeniyle, 10-15 gün geç gönderiyoruz. Bu da gelecekteki sözleşmelere yansıyabilir ve iptaller yaşanabilir. 500 bin kişiye istihdam yaratan sektörümüzün sorunlarının çözülmesini bekliyoruz.”

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı’nın dediklerine kulak verilmesi gerekiyor. 2020 yılında zorlu pandemi koşullarına rağmen 3,5 milyar dolarlık ihracat yapan mobilya sektörünün 2021 yılı hedefi 4,5 milyar dolar ama bu koşullarda bunu gerçekleştirmek zor olacak gibi görünüyor.

                              NASIL BİR ÇÖZÜM YARATILABİLİR?..

Avrupa ülkelerinin Çin’den hammadde, yardımcı malzeme ve mamul mal ithalatını durdurması, Türkiye’nin işine gelmişti aslında… Bugün birçok AB ülkesi firması, ithalatçı ülke olarak Türkiye’yi görüyor ve bazı hammadde ve ara malları ülkemizden almayı tercih eder hale geldi. Pandeminin Türkiye dış ticaretine böyle bir faydası oldu aslında…

Ama gel gör ki, bu da bir başka soruna yol açtı. Ülkemizde üretilen birçok üretim malzemesi, peşin ödemenin cazibesiyle ihracata yönlendirilir oldu. Mobilya ana malzemeleri, cam, galvaniz, mermer, DKP saç, profil ve aliminyum gibi üretimde kullanılan birçok önemli malzeme peşin paranın cazibesi ile ihracata gitmeye başlayınca, ülkemizdeki üreticiler peşin parasıyla bile mal bulamaz hale geldiler.

Üretim malzemesi bulamayan ve üretimi durma noktasına gelen  birçok işletme, fahiş fiyatlarla tedarikçilerin kapısını aşındırmaya devam ederken, döviz kurlarındaki artışlarda darbe üstüne darbe vurdu KOBİ türü imalatçı işletmelerin üstüne…

Çoğunluğu imalatçı-ihracatçı KOBİ nitelikli firmaların sorunu, yalnızca üretim malzemesi bulmak değil tabii ki… Şu pandemi krizi koşullarında; finansman sorunları da başına büyük bela imalatçı işletmelerin…

Şimdi bu sorunlara bir el atacak kurum ve kuruluşlar bekleniyor. Çözüm yolu belli aslında… Hammadde ihracatına sınırlamalar getirilmeli ve iç piyasada da çarklarının dönmesi sağlanmalıdır.

Lütfen… Üretici KOBİ’leri bu konuda sahipsiz bırakmayın.

Özellikle mobilya sektöründeki malzeme sorununa çözümler yaratmak, bu sektörün ihracat gücünü de artıracaktır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER:Siz dakikalarla ilgilenin.Saatler kendi başlarının çaresine bakarlar. (Lord CHESTERFİELD)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.