Hava Durumu

SALGIN VE DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ…

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2020 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 09:36

Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın söylediği gibi ‘Modası geçmeyen tek sektör’ olan tarımın salgın nedeniyle bir numaraya oturduğu tarım sektörü bu bayramı tarlalarda ve diğer önemli günlerde olduğu gibi balkonlarda kutlanacak bugün.

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır her yıl.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir.

* * *

Beslenmemiz için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl zor koşullarda çalıştıkları bilinen bir gerçek.

Giyeceklerimizin ham, maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmeside çiftçilerimizin bu çalışmaları ile gerçekleşir.

İnsan sağlığı çok önemlidir hiç kuşkusuz ama gıda da önemli…

Gıda üretilmez ve tedarik zinciri kesilirse salgından daha büyük zarar görüleceği açıktır.

Bu nedenle salgın bütün dünyada tarımı gündemin en üstüne oturtmuştur.

Elektronik aletler, makinalar, motorlu araçlar olmadan da yaşanabilir ama gıda olmadan yaşanamaz, gıda gereksinimi ertelenemez çünkü.

Bu nedenle uygulanan karantina günlerinde tarım sektöründe çalışanlara kısıtlamalarda ayrıcalık tanımıştır.

* * *

Dünyada yoksulluk oldukça, kıtlık sürdükçe, 1 Milyara yakın insan açlık çektikçe tarımsal üretim daha önemli hale gelecek ve kendi kendine yetebilen ülkeler bu süreçten başarıyla çıkacak ve geleceklerine daha güvenle bakabileceklerdir.

Dünya, açlık salgınının eşiğinde duruyor…

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerinedeniyle yaşamlarını yitirecek insanların sayısının doğrudan virüsten dolayı yaşamlarını yitirecek olanlardan daha fazla olacağı açık.
Bu çarpıcı uyarı, bir kaç gün önce BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı sunum sırasında Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü tarafından dillendirildi.

Bu sunumda Direktör David Beasley, korona salgınının potansiyel etkilerinden, yardıma gereksinimi olan aç insanların sayısının artmasından, durumu düzeltmek için ivedi adımlar atılmaması halinde dünyanın aylar içinde birden fazla yerde kıtlıklara tanık olabileceğinden söz etti.

Üç uluslararası örgütün, BM Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü liderleri üç hafta önce de yayınladıkları ortak mesajda, hükümetlerin ivedi adımlar atmaması durumunda salgın nedeniyle dünyanın bir gıda krizi ile yüzleşebileceği uyarısında bulunmuşlardı.
Suriye, Yemen, Libya ve diğer ülkelerdeki savaşlar, Afrika’daki çekirge istilası, doğal afetler ve Lübnan, Kongo, Sudan ve Etiyopya gibi ülkelerdeki ekonomik krizlere eklenen korona salgını gıda üretimi ve tedarik zincirini her zamankinden daha önemli bir hale getirmiş bulunuyor yani.

* * *

Kıtlıklar, daha yoksul, savaşlar ve keskin ekonomik krizlerden mustarip ülkeleri tehdit edebilir ama salgının etkileri, benzeri görülmemiş ekonomik zararlar ve kapama politikaları ve birçok sektörde üretim çarkının durması nedeniyle işsiz sayısında korkunç artışlar ile karşı karşıya olan varsıl ülkelere de yansıyacak gibi.

ABD’de, şimdiden işlerini yitirenlerin sayısı 30 milyonu aştı.

Bu, bunların çoğunun gıda yardımları, yardım kurumları ve gıda bankalarının dağıttığı ücretsiz yemekler ile yaşayan yaklaşık 41 milyon ABD’liye katılacağı anlamına geliyor.

Yani bir Türkiye nüfusu kadar bir sayı...

Türkiye coğrafi toprak yapısı ve diğer potansiyelleriyle tarımda önemli bin noktada bulunmakta.

Alınan ve alınacak diğer önlemlerle daha iyi bir noktaya gelebilmesi zor değildir.

Emekleriyle toprağı yoğuran çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.