Hava Durumu

SALGINA KARŞI ÖNLEMLERİ KİM, NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2020 17:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2020 17:08

 

9 ölümlü vaka ile salgın ile mücadelede Avrupa’dan daha başarılı olan Türkiye, Sağlık Bakanlığı'nın liderliğinde Bilim Kurulu toplantılarını sürdürerek alınan kararlar Sağlık Bakanlığı’nca uygulamaya sokuluyor.

Sağlık Bakanı Koca tüm şeffaflık içinde gelişmeleri anlatıyor ve gerekli önlemlerin alındığını belirtiyor.

Halk hangi parti ve siyasal görüşte olunsa olsun bu çalışmaların yerinde ve yeterli olduğu konusunda büyük çoğunlukla hem fikir.

Kimi Muhalefet parti sözcüleri hariç!..

Bunlar halkın eğilimlerini değil, kendi siyasi getirim hesaplarını öne çekiyorlar gibi.

 

* * *

 

BETİMAR Araştırma Şirketi'nin Türkiye genelinde gerçekleştirdiği ankete göre Sağlık Bakanlığı'nın Corona virüsle ilgili aldığı önlemler yeterli görülüyor.

Ankete katılanlara Corona virüs hakkındaki bilgi düzeyleri ve alınan önlemler hakkındaki fikirleri soruluyor.

Ankette katılımcılara yöneltilen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın performansına yönelik soruya yüzde 89,42 oranında başarılı yanıtı veriliyor.

Koca'yı salt yüzde 7,51'lik bir kesim ise başarısız bulduğunu söylediği belirtiliyor.

Bakan Koca'nın performansını partiler bazında değerlendirildiğinde AK Parti'ye oy verdiğini söyleyen katılımcıların yüzde 95,93'ü, MHP'ye oy verdiğini söyleyen seçmenin ise yüzde 96,25'i Koca'yı başarılı bulduğunu söylerken, Muhalefet kanadından ise CHP ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 86'sı Koca’yı başarılı buluyor.

Ama aynı partilerin sözcüleri farklı düşünüyor!

Coronavirüs ile mücadele kapsamında muhalefetin hükümete yönelik yaptığı eleştirileri olumlu bulanlarazınlıkta seçmen nezdinde.

 

* * *

Aynı durum Başkan Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi için de geçerli.

Ana Muhalefet Partisi sözcüleri Coronavirüs önlemleri kapsamında Başkan Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik paketin beklentilerin çok uzağında kaldığını belirtiyorlar.

Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesi ya yetersiz bulunuyor.

Coronasalgınıyla ilgili önlemlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerininasgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ek finansman desteği sağlanacak olmasını da, gereksinim sahiplerine biner lira verilmesini de…

Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenmesini de dikkate almıyor Muhalefet.

Virüsün yayılmasına karşı alınan önlemler nedeniyleNisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesinin sağlanacak olması da önemli ve yeterli görülmüyor Muhalefet açısından.

OysaTürkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Ticaret Odası, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), İnşaat sektörü, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Ankara Ticaret Borsası, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Ankara Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası gibi iş dünyasının önemli kuruluşları önlemlerin yerinde ve yeterli olduğu konusunda hem fikirler…

Hiç kuşkusuz her istikrar önleminin daha iyisi olabilir.

Ama bu alınan önlemlerin tümünün göz ardı edilmesini gerektirir mi?

Daha da iyileştirici öneriler daha hora geçmez mi?

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.