Hava Durumu

SİVAS KONGRESİ…THEODORAKİS’İN DEVRİMCİ MÜZİĞİ

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2021 17:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2021 17:02

‘’102 yıl önce bugün 4 Eylül 1919 günü, kurulacak Türkiye Cumhuriyetinin temel taşlarından biri olan SIVAS KONGRESİ başlamıştı. UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM...’’

Haklısınız Yener Ağabey; Sivas Kongresi’ni asla unutmuyorum.

Bize, dünyanın en devrimci atılımlarından birini gerçekleştirip, emperyalizmi yenerek laik cumhuriyeti armağan eden; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele kahramanlarının, gazilerimizin ve şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla minnettarlıkla eğilerek başlıyorum yazıma.

THEODORAKİS

Ferhan Şensoy’dan, İnci Çayırlı’dan sonra bir acı kayıp daha: Yunan söz yazarı, besteci, siyasetçi MikisTheodorakis de ayrıldı aramızdan.

Sevdiğim sanatçıları milliyetlerine göre ayırmam; büyük insanlık ailesinin bir üyesi olarak benimserim onları tıpkı Theodorakis’i çok sevişim, devrimci mücadelesini örnek belleyişim gibi.

*********************

96 yıl ömür süren MikisTheodorakis’e ne mutlu; uzun, anlamlı, kalıcı eserlerle dolu bir varoluşu oldu, hem ülkesinde hem dünyada sanatı ve dik duruşuyla saygı gördü.

Yunanistan Komünist Partisi'den milletvekili olan Theodorakis, bütün büyük sanatçılar gibi dünyaya, sanata bir ideolojik eksenden bakan; yeteneğini,bilgisini halktan yana kullanan; tabuların üstüne giden; gerçeğe sadakat besleyen;yerele dayanmadan evrensel olunamayacağını bilen;özgür vicdanlı, özgür akıllı; cesur bir insandı.

DİK DURAN SANATÇI

Zeynel Lüle’nin yazdığı gibi, ömrüne, bir dünya savaşı, bir iç savaş, iki darbe, ikisi askeri ve biri sivil olmak üzere üç diktatörlük sığdırmıştı.

Canına kastedilip ölesiye dövülmüş, hapse girmiş, sürgüne gitmiş, yolu işkencehanelerden geçmiş, toplama kampına atılmıştı.

Ama hiç susmadı; eğilmedi bükülmedi. Müziğiyle, dünya görüşüyle faşizme, diktalara direndi.

Lenin Barış Ödülü'nün sahibi olan sanatçı Türkiye ve Yunanistan barışı, kardeşliği için çok emek vermiştir.

 

ZORBA

Theodorakis'in bestelediği,NikosKazancakis'in''Zorba'' romanından uyarlanan, MihalisKakoyannis'in yönettiği, başrolde AnthonyQuinn’in oynadığı ''Zorba'' filmi müziğini dinleyerek başladım yazıma.

Daha sonra yine Theodorakis'in bestelediği, Vasili Vasilikos’un okumanızı tavsiye ettiğim  aynı adlı politik romanından uyarlanan ‘’Z (Ölümsüz)’’ve ‘’Serpico’’ filmi müziklerine geçtim.

**************************

‘’Zorba’’ benim en sevdiğim romanlardandır; kitap tavsiyesi isteyenlere liste yaparken mutlaka eklerim romanı.

‘’Zorba’’yı üniversite yıllarımda satırların altını çize çize okurken oradaki hayat felsefesinden, insancıllıktan çok etkilenmiş; o etkiyle NikosKazancakis’ten‘’El Greko’yaMektuplar’’ı, ‘’Günaha Son Çağrı’’yı; ‘’Kaptan Mihalis’’i ve ‘’Yeniden Çarmıha Gerilen İsa’’yı da bir solukta bitirmiştim.

Güle güle büyük usta MikisTheodorakis.

Müziğinle ömrüme güzellikler kattın; devrimci duruşunla, barış mücadelenle insana olan güvenimi pekiştirdin; minnettarım.

Bu gece ‘’Zorba’’ filmini bir daha izleyeceğim.

Kim bilir belki becerebilirsem, kalkar sirtaki de oynarım; yanımda seni de hayal ederek ve savaşsız, sömürüsüz, kardeşçe bir dünya umuduna inancımı koruyarak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.