Hava Durumu

SİYASİ PARTİLERİN 2020 KARNESİ

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2020 16:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2020 16:37

Pandemiyle geçen 2020 yılını geride bıraktık.

Bu yıl aşılama çalışmaları yapılacak.

Henüz etkileri kesin olarak bilinmese de, aşı sayesinde Korona illetinden kurtulmak hedefleniyor.

Umarız ve dileriz ki sonuç iyi olur.

2020 yılı her birimizin yaşamını, her kesimi kuşkusuz çok olumsuz etkiledi.

Siyasete de yansımaları oldu.

AK Parti'de, pandemi yüzünden zorunlu olarak ilçe kongreleri ertelendi. Uzun süren bir sessizliğin ardından peyderpey tamamlandı.

AK Parti'de kulisler ve parti içi lobi çalışmaları oldukça aktif.

Henüz il kongresi yapılmadan, İl Başkanı Ayhan Salman istifa ettirildi. Yerine Kızılay Şube Başkanı ve eski il yöneticisi Davut Gürkan atandı.

Salman'ın başkanlık süreci, bir ölçüde pandemiyle ilişkili olarak, bir ölçüde de belki yapısı gereği biraz durağan geçti.

Yeni başkan Davut Gürkan'dan beklenti çok. Özellikle parti içindeki eski isimleri, küskünleri, kırgınları toparlaması, birlik beraberlik sağlaması ve çalışmalara ivme katması isteniyor.

Milletvekillerine baktığımızda, en çalışkan vekil olarak Dr. Mustafa Esgin öne çıkıyor. Refik Özen de dinamik bir tempo sergiliyor. Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kılıç sistemli çalışan vekillerden.

Bazıları ortalıkta hiç görünmedi. Bazısı ise derdini anlatan vatandaşa yoğunluğunu bahane etti, kimisi de kendi reklamının peşine düştü.

Hakan Çavuşoğlu'nun son süreçte parti içerisindeki etkinliği malum.

Lakin il başkanı belirlenmesinde Efkan Ala'nın destek verdiği Davut Gürkan'ın atanması, dengelerin değiştiğini ya da bundan böyle değişeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

CHP'de İl Başkanı İsmet Karaca, bir süre önce Koronavirüse yakalandığını açıkladı sosyal medya hesabından. Son süreçte alanlarda görülmemesinin sebebi de bu olsa gerek. Göreve ilk geldiği zamanlarda tempolu bir saha siyaseti yaptı.

Parti içindeki birtakım taciz iddiaları da, CHP örgütlerini moral anlamında olumsuz etkiledi kuşkusuz.

Vekiller son süreçte pandemi yüzünden fazla görünmediler. Daha çok sosyal medya aracılığıyla çalışmalarını paylaştılar. CHP'nin milletvekilleri genel anlamda aktif bir süreç geçirdi diyebiliriz.

Genel Başkan Yardımcısı Prof. Lale Karabıyık ve Tarım Politikaları Başdanışmanı Orhan Sarıbal, görevleri gereği ulusal siyasette de varlar. Ekonomi Masası olarak Anadolu turu programına dahil edildiler.

Meral Akşener'in söylemleriyle yükselişini sürdüren İYİ Parti'de, il başkanlığı koltuğuna oturan Selçuk Türkoğlu, ilk zamanlardaki yoğun ziyaretçi trafiğinin ardından alan siyasetini sürdürdü.

MHP her zamanki gibi kendi kabuğundan dışarıya pek çıkmıyor. Sadece Ankara'nın rüzgarına göre hareket ediyor. O nedenle de il başkanının ve teşkilatların yaptığı çalışmalar kamuoyuna çok yansımıyor.

Vekillerden MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın karşısında, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. İsmail Tatlıoğlu'nun yıldızı parladı denebilir. Ulusal gündemde daha fazla yer bulmaya başladı.

Gelecek Partisi'nde teşkilatlanma oldukça hızlı gerçekleştirildi. İl Başkanı Alpaslan Yıldız'ın, çeşitli açıklamalar ve katıldığı programlarla partisini gündemde tutma gayretleri var. Ancak sadece bununla sınırlı.

DEVA Partisi'nden henüz hiçbir hareket yansımadı kamuoyuna. Öyle dişe dokunur bir hamlesi yok. Hatta parti içinde çatlak sesler bile çıkmaya başladı. Kuruluş aşamasında beklendiği ve yansıtıldığı gibi olmadı.

Yani bu iki yeni parti de aslına bakarsanız, ne gelecek vaat ediyor ne de deva olacak gibi görünüyor.

Diğer partilerden Saadet Partisi, Genel Başkan Temel Karamollaoğlu ile gündemde kalmayı başarıyor. İl Başkanı Mehmet Atmaca da çeşitli kurum ve kuruluşlara gerçekleştirdiği ziyaretlerle yetiniyor.

Genel siyasetteki konumlanmaya paralel olarak, bir zamanların etkin partileri DSP ve DP'de ise sessizlik hakim.

BBP'de Destici gündeme ilişkin söylemleriyle dikkat çekiyor.

HDP'ye yönelik yaşanan gerilim ise devam ediyor.

Rifat Serdaroğlu'nun Çoban Ateşi Hareketi'nden doğan Doğru Parti büyük bir şevkle kurulmasına rağmen olduğu yerde kaldı.

Mustafa Sarıgül'ün Türkiye Değişim Partisi ise 2020'nin son günlerinde siyasi arenaya katıldı. Yıllardır 'ha kuruldu, ha kurulacak' denilen parti nihayet hayata geçti, nasıl ilerleyeceğini zaman gösterecek. Farklı bir söylem geliştirmediği düşünülürse, nasıl yol alacağı da az çok kestirilebilir.

Memleket Hareketi ile yola çıkan CHP eski Milletvekili Muharrem İnce, hareketini bu yıl partiye dönüştürmeyi hedefliyor. Ancak sanki ilgi çok da beklediği gibi olmadı. Hareket içerisinden ayrılanlar bile var. Öte yandan, CHP'de İnce'ye yakın olan isimlerin tasfiye hazırlığı yapılıyor.

Siyasi partilerde 2020 yılı karnesi bu ahvalde.

2021 ne getirir ne götürür hep birlikte göreceğiz.

Herkese iyi yıllar.

**********

Günün Sözü

“Umutsuzluğa gerek yok.

Bulutlar her zaman

gelir gider ama,

gökyüzü bakidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.