Hava Durumu

SİZ HİÇ ASANSÖRDE KALDINIZ MI?..

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2021 19:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2021 19:25

Bugünkü köşe yazımın başlığında yer alan bu ürkütücü soruyu bir kez daha tekrar ederek yazıma başlıyorum: “Siz hiç asansör kabininde kaldınız mı?..”

Bu soruya “evet” diyenler, bu can sıkıcı problemin büyüklüğünü hem anlamış hem de yaşamış olanlardır. Ama “hayır” demişseniz, umarım ki sizde günün birinde bir asansör kabininde teknik arıza veya elektrik kesintisi sonucunda kalmaz ve dakikalarca kurtarılmayı beklemezsiniz.

Çünkü bir asansör kabininde kalmak ve çıkarılmayı beklemek, hem stres verici hem de sıkıntılı bir durum…

Allah kimseyi asansör kabininde bırakmasın.

Hem de dakikalarca…

Bazen de yalnız başınıza…

Çok sinir bozucu bir durum bu ve insanı oldukça yoruyor. Benim gibi sakin bir insan olsanız bile, havasızlık sonucu zorluk yaşayabilirsiniz.

Dikey olarak yük ve insan taşımacılığında kullanılan modern bir taşıt olan asansörler, tehlikeleri dışında özellikle yaşlılar için en uygun ulaşım aracı…

                    YAŞANMIŞ BİR ASANSÖRDE KALMA HİKAYESİ

2018 yılı Nisan ayı’ydı sanırım. Bursa’dan yapılan 2017 yılı ihracatları araştırmak için Nilüfer civarındaki bir gümrükleme firmasına gitmiştim. Ata Bulvarı civarında faaliyet gösteren bu firmanın yeni taşındığı işyeri, biraz sakin bir yerdeydi. Verilen adresteki iş hanına girdim ve asansöre doğru yöneldim. Asansörün alt tabanı zeminin biraz aşağısındaydı ama kafamın biraz karışık olmasından dolayı umursamamıştım galiba bu olumsuzluğu… Keşke bu durumu görünce, binmeseymişim o asansöre… Kapıyı kapattım ve 3. kat butonuna bastım. Asansör hareket etti ama 1 ve 2. kat arasında birdenbire durdu. Biraz bekleyip arıza ve haberleşme düğmesine bastım. Hiç ses gelmedi. Demek ki iş hanının henüz kapıcısı da yoktu. Birkaç kez aracımın metal anahtarı ile kapıya vurdum. Hiç kimseye sesimi duyuramadım. İşhanı yeni olduğu için, katlardaki bürolarda tam dolmamıştı herhalde ki; sesimi duyan olmadı. Son çare olarak cep telefonuma sarıldım. Gümrükleme bürosundaki görevlilerden yardım isteyerek, kabinden çıkarılabileceğimi düşündüm. Ama ne yazık ki bu anda büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Cep telefonumun dış sinyali sıfırdı. Yani küçük ve kapalı bir alanda kaldığımdan, telefonla dışarıyı arama şansımı da yitirmiştim.  Bu duruma canım çok sıkıldı tabii ki...

Asansör içindeki havasızlık nedeniyle terlemeye de başladım. Ben de zemine oturdum ve elimdeki anahtarla kapıya vurarak, dışarıya sesimi duyurmaya çalıştım. Yaklaşık 30 dakika asansörde mahsur kaldım. Neyse ki iş hanındaki büro sahiplerinden biri, benim asansörde mahsur kaldığımı o seslerden anladı da, 5-10 dakikalık çaba sonrasında kabinden dışarı çıkarak temiz hava alma şansına kavuştum.

                                      RİSKLİ BİR TAŞIMA ARACI MI?..

Ve artık ben… Asla yeni açılan iş hanlarının asansörlerine binmiyorum. 5 katta olsa yürüye-yürüye çıkıyorum ve öyle de iniyorum merdivenlerden...

Korkulu rüya görmek; bu yaştan sonra bizim için çok uygun değil çünkü…

Siz de siz olun, asansör gibi riskli bir taşıma aracını kullanırken bir kez daha düşünün.

Çünkü bu ülkede… İstatistiklere göre; mevcut her 3 asansörden 2’si güvenli değil…

Bu tespiti ben yapmadım. Ülkemizde bu konuda kafa yoran STK’ların ve yetkililerin görüşleri/istatistikleri bu doğrultuda çünkü…

Periyodik kontrolü yapılmayan ve görevlisi olmayan bir asansörde… Havasızlıktan, panikten ve stresten bayılıp kalabilirsiniz bir gün… Allah korusun… Klostrofobiniz falan varsa, ölebilirsiniz bile!..

Bu yüzden… Siz siz olun, çok gerekmedikçe asansör kullanmayın. 15-20 katlı binalarda kullanmak zorunda kalırsanız da, tedbirini alın mutlaka…

Yanınızda bir el feneri olsun hiç olmazsa… Sesinizi duyurmak veya gürültü çıkarmak için metal bir şey (anahtarlık, metal kalem v.s) bulunsun bir de… Her yerde çeken bir telefonunuz varsa da iyi olur. Bazen hiçbir telefon asansör içinde çalışmıyorsa da, mesaj atabilecek kadar gücü olan telefonlardan edinin. Ve bu cihazın pili bitmek üzere iken, asansöre binmeyin.

Yaşanmış asansör deneyimleri, insanı hayatta bırakan ayrıntılarla dolu…

Okuyun ve araştırın. Bir gün gerekebilir size de…  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Yaşam bir serüvendir, hazır bir reçete değil… (Bernard SHAW)

------------------------------------------------------------------------------------------------                                       

           500 MİLYON DOLARLIK ASANSÖR SEKTÖRÜ

Çok katlı binaların “olmazsa olmazlarından” biri olan asansörler konusundaki duyumlar ve istatistikler, pek iç açıcı değil ne yazık ki…

25-27 Eylül 2014’te İzmir’de yapılan Asansör Sempozyumu’nda bazı bilgilere ulaşmıştım. Elimdeki verilere göre; Türkiye’de 431 bin 184 asansör faaliyette bulunuyor. Bu araçların 152.278’inin periyodik kontrolleri yapılıyor. Ama esas sıkıntı şimdi vereceğim bilgide… Periyodik bakımı yapılan 152 bin asansörün yüzde 65’inin kullanılması sakıncalı… Yani bakanlıkça kontrol edilen her 3 asansörden 2’sine binmek sakıncalı…

431 bin asansörden 152 bininin hiç olmazsa periyodik kontrolü yapılıyor.

Ya hiç kontrolü yapılmayan 279 bin asansörden birine binerseniz bir gün?..

                             SANAYİ SİCİLİ OLAN 2.778 FİRMA VAR

Bu arada asansör sektörünün son durumunu da gözler önüne sermek istiyorum bu köşede… Ülkemizde inşaat sektörünün hareketlendiği ve çok katlı binaların yapımına başlandığı 1950 yılından sonra faaliyete geçen asansör sektörü, yıllarla birlikte büyük yol kat etmiş. Şu anda Türkiye’de bakanlık sanayi sicili olan 2.778 asansör firması var ve bu firmalarda 20.196 kişi istihdam ediliyor.

Yıllık cirosu 500 milyon dolar olan asansör sektörü; 132 milyon dolarlık ihracat ve 289 milyon dolarlık ithalat rakamlarına sahip…

Türkiye asansör sektörünün en önemli sorunlarına da değinmek gerek. Sektörde; belgesiz çalışan firma sayısının çokluğu, kayıt dışılık, kalifiyeli eleman bulma sorunu ve haksız rekabet gibi sıkıntıların varlığına işaret ediliyor.

Bu arada en olumsuz istatistiği sona sakladım. Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmaya göre; Türkiye asansör kazalarında ilk sırada yer alıyor. Yılda; yüzde 20’si ölümlü 200 asansör kazası yaşanan ülkemiz, bu alanda birinciliği kimseye kaptırmamış ne yazık ki…

Bu arada 07-10 Temmuz tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde Asansör 2021-İstanbul Fuarı düzenlenmiş. Sektörün ilgililerine buradan duyurmak istiyorum.

Bursa’nın güçlü asansör firmalarından ikisi de, bu fuara şimdiden katılım sağlamış durumda…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.