Hava Durumu

SÜLEYMAN ÇELEBİ'Yİ ANARKEN ANLAYABİLMEK...

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2022 16:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2022 16:56

Bursa'yı anlatan, tarif eden pek çok ifadelerinden bir tanesi de evliyalar şehri tanımıdır.
Emir Sultan, Üftade Hasretleri, Somuncu Baba, İsmail Hakkı Bursevi akla gelenlerdir.
Ayrıca altı Osmanlı padişahının kabirlerinin de Bursa'da olmasıdır.
Bunların yanı sıra kentimiz için önem arz eden ama pek çoğumuzun türbesinin nerede olduğunu bilmediği Mevlid'i Şerif yazarı Süleyman Çelebi Hazrentleri'nin de kabri Bursa'dadır.
Çekirge'den Altıparmak'a ulaşımı sağlayan Çekirge Caddesi'ndeki Çekirge Polis Karakolu'ndan sonra gelen ilk trafik ışıklarını geçtikten hemen sonra yolun sağ üst kısmında türbesi bulunmaktadır.
Aynı zamanda Osmanlı döneminde Ulu Camii'n ilk imamlarından olan Süleyman Çelebi, Peygamber efendimizin ana rahmine düşmesiyle başlayıp doğumunun gerçekleşmesine kadarki süreç ile yine Peygamber efendimizin Miraç hadisesinde yaşadıklarını ve son bölümünde ise dua beyitleriyle muazzam bir edebi dille anlattığı Mevlid kasidesinin Türkçe'ye çevirerek günümüze değin gelmesini sağlayan yazarıdır.
Böylece Mevlid'i Şerif'in Türkçe olarak kültürümüzde önemli bir değer olarak girmesini sağlayan Süleyman Çelebi'nin bu yıl 600. ölüm yıl dönümüne denk gelmektedir.


Mübarek gün ve gecelerimizin vazgeçilmezi haline gelen Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebi 1346 Bursa doğmuştur.
1422 yılında Bursa'da vefat eden Süleyman Çelebi Hazretleri'nin 600. ölüm yıl dönümü olan 2022 yılının Süleyman Çelebi Anma Yılı olarak kutlanması Cumhurbaşkanlığınca kabul edilmiştir.
Dolayısıyla 2022 yılı Bursa için önem arz eden yıl dönümü ve etkinliklerin bir araya geldiği yıl olarak öne çıkacaktır.
Bunlardan bir diğeri de Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümüdür.
Ayrıca 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının Bursa'ya verilmesi kapsamında yıl boyunca yapılacak etkinlik, kutlama, anma ve sempozyumları kapsayacak bir yıl olacaktır.
Yeri gelmişken vurgulamak istiyorum.
Süleyman Çelebi'nin kabrinin bulunduğu bölgenin büyük bir kısmı eski bir kent mezarlığı olması nedeniyle buradaki Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Konutu'nun taşınarak her kesin rahatlıkla ziyaret edebileceği kültür merkezine dönüştürülmesi projesi hazırlanıyor.
Süleyman Çelebi'ye de yakışını bu olmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.