Hava Durumu

TMMOB BURSA İKK SATRANÇ TURNUVASI

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2021 17:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2021 17:10

TMMOB Bursa İKK 18-19 Aralık’ta Nilüfer BAOB Yerleşkesi’nde 1. ELO Satranç Turnuvası düzenliyor.

Turnuva, oyuncuların kuvvet puanına (Rating) göre iki kategoride yapılacak; bir de 10 yaş altı çocuklar kategorisi var.

Turnuvaya son başvuru tarihi, 15 Aralık Saat 17.00. Başvuru: www.bursa.tsf.org.tr.

 

 

AMAÇ

Feridun Tetik amaçlarını şöyle açıkladı:

‘’Salgının olumsuz etkilerinden biri yüz yüze yapılan satranç turnuvalarının gerçekleştirilememiş olmasıdır. Satranç sporcuları için turnuvalar öğrendiklerini uygulama, antrenman yapma ve deneyim kazanma yoludur. Uzun süre turnuvalardan uzak kalan sporcuların yeniden eski tempolarına kavuşması, UKD ve ELO puanlarını artırarak önümüzdeki şampiyonalara kendilerini en iyi şekilde hazırlamalarını sağlamak amacıyla TMMOB İKK olarak böyle bir turnuvanın düzenlenmesine karar verdik. Ülkemizin dört bir yanından gelen sporcuların katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası bu yıl 22 – 29 Ocak 2022 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecektir. Bursalı sporcularımızın dünya çapında başarıları vardır ve bu başarılarını sürdürmeleri, önümüzdeki turnuvalara en iyi şekilde hazırlanmaları ve potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmeleri en büyük arzumuzdur.’’

 

************************

Akla çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, akıl sporu olarak bilinen satranç için turnuva düzenleyen TMMOB Bursa İKK’nu kutlarım.

ANILAR

Satranç turnuvası, anıları canlandırdı gözümde.

Aldığım en değerli yaş günü armağanlarından biri dokuzuncu yaş günümde babamın bana armağan ettiği, tahtadan oyma çok şık satranç takımıydı. Sevinçten havalara zıplamıştım.

**************************

Babam büyük bir sabırla bana satranç oynamayı öğretmiş; ‘’hadi maç yapalım’’ tekliflerimi kırmamış; oyun bitince hatalarımı göstermiştir.

Özellikle uzun kış geceleri, annemin kurabiyeleri, tahinli kekleri, ıspanaklı börekleri ve muzlu çikolatalı likörlü pastası ve çay eşliğinde baba oğul nice maçlar yapmışızdır. Babacığım arada incelik gösterir öz güven kazanmam için mahsustan bana yenilirdi.

Satrancı ben de mahalle arkadaşlarıma öğretmiş onlarla da heyecanlı oyunlar oynamışımdır.

***********************************

Siyah ve beyaz şahlar, vezirler, filler, atlar kaleler, piyonlar; yarısı açık ve yarısı koyu renkte 64 kareden meydana gelen satranç tahtası bana ne hayaller kurdururdu.

İddialıydım; çocuk aklımla dünya şampiyonu olacaktım.

Zamanla anladım ki benim gibi dalgın birine göre değildi satranç. Açılışı güzel yapıyor; oyun ortasına kadar gayet iyi geliyor ama sonra odaklanma sorunu yaşayıp bir büyük hata yaparak yeniliyordum.

*****************

Başarısız satranç oyunculuğum bana şunu öğretti:

Bir şeye, başlamak kadar sürdürmek de önemlidir. Başarı için zeka kadar bilgi, dikkat, sabır, deneyim de gerekir. Ve daima karşındakine değer ver; tek akıl senin ki değil; onun da bir hamlesi, oyun planı olduğunu asla unutma.

Eh bunlar da az şey değil hani.

***********************

Heykel’de Valiliğin arkasındaki bir iş hanının en üst kayındaki Bursa Satranç Derneği’ne üniversite yıllarımda sık sık uğrayışımı ve bol bol maç izlediğimi arada oynadığımı da ekleyeyim.

BİR FİLM BİR KİTAP

Yazımı sonlandırırken satranca ilişkin bir film ve bir kitap önereyim:

Şah Mat ‘’Pawn Sacrifice’’. Yönetmen: Edward Zwick Oyuncular: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Michael Stuhlbarg.

Filmde, soğuk savaş döneminde 1972 senesinde İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen ve Yüzyılın maçı olarak gösterilen satranç dünya şampiyonasındaki Amerikalı Bobby Fischer ile Sovyet Boris Spassky'nin rekabeti anlatılıyor.

**************

Ve kitap:

‘’Satranç’’; Yazar: Stefan Zweig. Çevirmen: Ahmet Cemal. Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları - Modern Klasikler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.