Hava Durumu

TRABZON, ERZURUM VE MUŞ SEFERLERİ BURSA’YI UÇURUR MU?..

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2021 16:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2021 16:32

Yenişehir Uluslararası Havaalanının kurulması, hizmete açılması ve verimli olarak çalıştırılabilmesine yönelik bugüne dek 63 yazım yayınlanmış Bursa’nın çeşitli gazetelerinde… Bir gazeteci-yazar olarak; Bursalıların kent değerlerine sahip çıkması için bu yazılarım ile gerekli özeni gösterdiğime inanıyorum.

Ayrıca 1985-2002 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri olarak görev yaptığım YESİAD (Yenişehir Sanayici ve İşadamları Derneği) olarak da, bu tesisin Bursa’ya kazandırılması ve verimli çalışması için Bursa’daki 28 SİAD ile birlikte çok yoğun çalışmalar yaptığımızı dün gibi anımsıyorum.

Yenişehir’de doğmuş ve büyümüş bir isim olarak; Bursa sanayii ve turizmi için çok önemli işlevi olabilecek bu tesisin ilk kurulma çalışmalarından bugünlere dek, hep yanında oldum.

Önceki gün gazetemiz Yeni Marmara’da Yenişehir’in yeniden kanatlanacağını anlatan haberi okuyunca heyecanlandım eski günlere bir kez daha gittim.

Medya arşivimi açtım ve bu tesisin ölü bir yatırım olmaması için çaba harcayan isimlere ulaştım. Destek olanları da andım, köstek olanları da!..

Havalimanının inşaatının başladığı 1995 yılından bu yana bu tesisin verimli şekilde çalışması için yoğun şekilde hizmet vermiş bir yazar olarak; artık Bursa’dan ülkenin her tarafına ve de Avrupa’ya uçulması gerektiğine olan inancımı bir kez daha dile getiriyorum.

Bu pandemi sürecinde bile; Yenişehir’den uçuşların yeniden başlaması için bir şeyler yapanları görünce, umutlarımın yeniden yeşerdiğini görüyorum.

                           NEDEN YETERİNCE SAHİPLENİLMEDİ?..

Biliyorum ki; gerçekten ülkemizdeki 57 havalimanına göre teknik ve sosyal anlamda üstün özellikleri olan Yenişehir Havalimanı, eğer etkili tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapılabilseydi, Bursa’nın yüz akı olurdu. Kent olarak sahiplenilseydi; çok daha önemli bir uçuş noktası olabilirdi. Ama  taşın altına elini de sokacak kadar bu soruna sahiplenen ne devlet görevlileri oldu, ne de STK’lar… Vefasızlar arasına Bursalıları da koyuyorum elbette…

Bazen bir saman alevi gibi bu sorunun arkasında durmaya çalışan isimler olmadı değil… BTSO bir dönem, yolcuların uçak biletlerine katkı bile koymuştu nitekim… Arşivlere baktığımızda; onların isimleri net olarak görüyoruz. Yaklaşık 100 milyon dolar harcanarak (en az maliyetli havalimanı) kurulan ve 2000 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz tarafından açılışı yapılan Yenişehir Havaalanı’nı atıl bir tesis olmaktan kurtarmaya çalışan o isimleri bugün bir kez daha anıyorum. Ve bu isimlerin arasına son dönemdeki yoğun çabaları nedeniyle Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’i de gururla koyuyorum.

Ama bilinmeli ki… Bugüne dek bu havaalanını en iyi şekilde kullanan kurum: Bursaspor Kulübü oldu. Deplasmanlara kolayca giden ve çoğunlukla akşamına da Bursa’ya dönen Yeşil-Beyazlı kulüp, Yenişehir’in nimetlerinden de yeterince faydalandı. Havaalanının ismini tüm ülkeye de duyurdu Bursaspor…

                              MANCHESTER UNİTED BİLE İNDİ

Bursaspor ile 2 Kasım 2010 tarihinde Şampiyonlar Ligi maçı oynamak için Bursa’ya gelen dünyanın en ünlü kulüplerinden Manchester United bile, THY uçağı ile Yenişehir’e inmişti.

Artık bu havaalanına tüm kent olarak sahip çıkmalı ve verimli olarak çalışması için çaba harcayanlara destek olmamız gerekiyor. Bursa’nın gerçek havaalanının “Sabiha Gökçen değil, Yenişehir Havalimanı olduğunu” tüm kente kabul ettirmeliyiz. Bursa’nın bir özrünü kapatmanın en iyi yolu; Yenişehir Havaalanını verimli şekilde çalıştırmaktır. Son günlerde bu çözüm için çalışanların varlığını görüyoruz ve mutlu oluyoruz.

Peki… Son girişimci çabalar sonunda; THY’nin 7 Mayıs’ta başlayacak olan Trabzon, Erzurum ve Muş  seferleri yeterli midir?..

Tabii ki değildir ama yeniden bir başlangıçtır ve yeni bir umuttur. Ramazan Bayramı öncesinde başlayacak bu seferlerde yeterli doluluk yakalanırsa, hemen ardından Diyarbakır, Adana, Antalya ve Bodrum seferleri de başlayabilir Bursa’dan…

Eğer Bursalılar; vefasızlık yapmadan öz değerleri olan bu havalimanına sahip çıkarsa ve de şu pandemi bir an önce biterse yeniden kanatlarını açar Yenişehir…

Umudum ve özlemim budur artık benim!..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------                   

Özlü sözler: Ucuz insanlara pahalı gelmen, senin değil onların suçu… Unutma ki insan; anlayana çok anlamayana ise eksik görünür. Hepsi bu… (Gabriel Garcia MARQUEZ)

       YENİŞEHİR HAVALİMANI’ndan umudunu kesmeyenler!..                        

Türkiye’nin 57  havalimanından biri olan Yenişehir Havalimanı, nedense hep üvey evlat muamelesi gördü Bursalılardan… Açıldığı tarih olan 3 Kasım 2000’den bugüne dek, kentin tüm ülkeye, Avrupa’ya ve hatta dünyaya açılan bir penceresi olan bu tesisi bir türlü sahiplenemedi Bursa…

Ama gerek tesisin açılışı, gerekse işletilmesi ve ayakta kalması için çaba harcayan isimleri de asla unutmamak ve yeniden onurlandırmak adına onları tek tek yazıyorum.

Bu kişi ve kuruluşların Yenişehir Havalimanı’na katkıları unutulmazdı ve her zaman saygı ile anılacaklardır.

Bursa Eski Valisi Ali Fuat Güven, Yenişehir Eski Kaymakamı Fahri Aykırı, Yenişehir Eski Belediye Başkanı Mehmet Kaya, BUSİAD Eski Başkanı Celal Beysel, GESİAD Eski Başkanı Denizhan Sezgin, MUSİAD Eski Başkanı Kenan Sertalp, BOSYÖD Eski Başkanı Memiş Yılmam, Nilüfer Belediyesi Eski Başkanı Ziya Güney, NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras, Diş Hekimi-Yazar Tahsin Bulut, Bursa Eski Milletvekilleri; Zafer Hıdıroğlu, Orhan Şen ve İlhan Demiröz ve de Bursa Milletvekili Mustafa Esgin…

Bu arada tesisin çalışması için özel çaba harcayan kurumlar da vardı: BTSO, Bursa SKAL Kulüp, Bursaspor Kulübü ve SİVİLAY

Hepsini güçlü bir şekilde alkışlıyorum en az 100 milyon dolarlık bir tesisin açılması ve hizmet vermesi için harcadıkları çabalar için… Hiç olmazsa umutlarını kaybetmedikleri için… Bu arada bu onur listesine girmeyi hak eden ancak yanlışlıkla unutulan isimlerden şimdiden özür diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.