Hava Durumu

TÜRBÜLANSA GİREN BİR UÇAKTAYSANIZ EĞER…

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2020 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 09:12

Küresel anlamdaki pandemi salgını da, bu krizlerden en sonuncusu…

Ve hemen ardından yaşanacak küresel ekonomik kriz…

Sorunlar hiç bitmiyor yani bizler için…

Yaşanan bu krizler; aslında “ kriz anında liderlik” yapmayı bilen kişileri ön plana çıkarıyor. Oluşabilecek olumsuz koşullara karşı sağlıklı hareket eden ve gemisini kurtarmak için çaba harcayan çağdaş yöneticiler, krizi anında nasıl çıkabileceğini kanıtlayabilecek alternatiflerde üretebiliyorlar. Aslında “ en iyi yöneticinin” krizi atlatan yönetici olduğunu söylemek hiç de zor değil…

Bugün sizlere uçakta yaşanan önemli bir krizi ve krizden çıkmayı başaran bir uçak kaptanının hikayesini anlatacağım.

İletişim uzmanı ünlü bir bayanın duru anlatısı ile…

İlginç mesajları olan bu uçak yolculuğu, ABD’de yaşanmış ve havada tehlikeler atlatan uçağın pilotu yolcularına mevcut durumu tüm çıplaklığı ile anlatarak bu zorlu krizden nasıl çıkılabileceğine dair çok iyi bir örnek olmuş.

Hepimize ders olması dileği ile bu öyküyü  bugün siz değerli okurlarıma sunuyorum.

                    SIRADIŞI BİR KRİZ ANINDA LİDERLİK ÖYKÜSÜ                                                 

“Güneşli bir gökyüzü, hafif bir rüzgar ve ılık bir meltemle başladığım Kalifornia- New Orlians uçak yolculuğu, yarısında bir kabusa dönüştü. Teksas yönünden gelen büyük bir fırtınaya yakalandık. Bu durum bulunduğumuz uçakta büyük sarsıntılara ve yükseklik kayıplarına yol açtı. Üst üste şimşekler çakıyor, yıldırım tehlikeleri yaşıyorduk. Yaşadığımız turbülansta bizler büyük bir panik yaşarken, uçağın kaptan pilotu ve olağanüstü durumda bile, kendinden emin ve sakin görünümünü korudu. Kaptan daha iyi bir rota tutturmak için yaptığı girişimler ve sapmalar hakkında bize uçağın seslendirme sisteminden sık sık bilgiler verdi.

Ama ne var ki, gideceğimiz yere yaklaşamadık bile…Rotayı tamamen değiştirip Alabama’ya yöneldiğimizde, uçağın seslendirme sisteminden kaptanın şu anonsunu dinledik: ‘  Ben eski bir pilotum, cesur bir pilot değil’

Gideceğimiz yere varamamanın getirdiği stresle hayıflanırken, onun bizim güvenliğimiz için aldığı bu kararı alkışlarla karşıladık. O gün zor da olsa, Alabama’ya indik. Uçak yolculuğumuzu bir gün sonra yapmak üzere, havayolunun anlaşma yaptığı bir otele gittik.

Bir gün sonra çok güzel bir havada New Orleans’a vardık. Bu uçuş yüzünden epey bir maddi kaybım oldu. Ama kriz anında liderlik konusunda çok güzel dersler aldığımı söyleyebilirim. Uçak kaptanı ve ekibinin çok iyi bir şekilde ortaya koyduğu –güven ortamı-, aslında ekonomik ve sosyal krizler nedeniyle ve de çeşitli endişelerle yok olma riski taşıyan pek çok işletme için örnek olmalıdır. Kriz ortamında liderlik yapmak büyük bir yetenektir ve önemlidir. Herkesin de harcı değildir”.                                  

Dünyanın en ünlü iletişim uzmanlarından Eilenn Modargh’ın başından geçen bu gerçek öykü, aslında çok önemli mesajlar da veriyor.  Olası bir kriz ortamında başımızda bulunan şirket yöneticilerin nasıl davranması gerektiğini de açıkça anlatan bu öykü, çeşitli olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılar yaşayan işletmelerde “ yok olmanın veya ayakta kalmanın” net ipuçlarını da aktarıyor.

Ama; anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul-zurna az örneği…

Yaşadığımız bu olağanüstü günlerde; aile içindeki liderlik de önemli, şirket içindeki liderlik de…

Soğukkanlı olmak ve sorunlara tutarlı-duyarlı ve de doğru çözümler bulmak için, alacağımız derslerden birinin anahtarı da, bugünkü öykümüzde gizli…Ailelerin babası, şirketleri CEO’su, okulların Müdürü, hastanelerin Başhekimi ve ülkemizi yöneten kurumların başındaki tüm yöneticilerin öğreneceği bir şey vardı öyküde…

Sizlere sağlıklı, mutlu ve gelecekten umutlu günler diliyorum.

Kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın.

ÖZLÜ SÖZLER: Artık parçaları kaybolmuş PUZZLE gibi insanlar…Kiminin ruhu, kiminin beyni ve birçoğunun kalbi yok. (Chuck PALAHNIUK)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.