Hava Durumu

TÜRK ÇİFTÇİSİ PANDEMİDEN GÜÇLENEREK Mİ ÇIKTI?..

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2021 17:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 17:04

Biliyoruz ki; 14 Mayıs tarihi Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandı tüm dünya ülkelerinde…

Bu önemli günün bayramın 2. gününe denk gelmesi nedeniyle, ilgili kurum ve STK’ların kamuoyuna yansıyan etkinlikleri çok fazla  olmadı ne yazık ki…

Ama sıra dışı bir çalışma ile 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayan Ege İhracatçı Birlikleri, ilgili birlik başkanları ile birlikte ülkemiz tarım sektörünün tüm güzelliklerini kamuoyuna yansıttılar.

EİB bünyesindeki Tarım Birliklerininin 7 Başkanı; verdikleri pozitif mesajlarla çiftçilerin pandemi sürecindeki yoğun emeklerine teşekkür ederek, onları kutladılar.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin başarılı Basın Danışmanı Murat Demircan tarafından e-postamızı gönderilen kapsamlı açıklama metninde; gerçekten de ülkemizin tarım alanında ne kadar güçlü olduğunu anladık ve çiftçilerimizle biz de gururlandık.

Türk çiftçisinin pandemiden güçlenerek çıktığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, insanlığın son 100 yılda karşılaştığı en büyük salgının zirve yaptığı bu süreçte; Türk çiftçisinin 84 milyon insanımızın gereksinimlerini karşıladığı gibi, Türk lezzetlerinin dünyanın dört bir tarafına ihraç edilmesini sağladığını söyledi.

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi; “Pandemi ile birlikte sağlıklı gıdaya olan talep arttı. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin önemini de anladık hepimiz… Türkiye’de halen 4 milyon hektar işlenebilir ancak boş bulunan arazilerimiz var. Sağlanacak devlet destekleri ile çiftçilerimizin üreteceği ve emeğinin karşılığını alacağı bir EKOSİSTEM sağlamamız gerekiyor. Çiftçilerimiz; alın terinin karşılığını aldığı sürece, insanlık için üretmeye devam edeceklerdir” dedi.

                                7 BİRLİK BAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARI

EİB’nin Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle hazırladığı oldukça kapsamlı açıklamasında görüşlerini sunan 7 Tarım Birliği Başkanı’da pandemi döneminde insanüstü bir güçle çalışan Türk çiftçisinin 333,3 milyar TL’ye ulaşan rekolte tutarını kamuoyu ile paylaşırken “paramız var, ithal ederiz” yaklaşımının rafa kalktığını ve “Yerli ve milli tarım üretimini destekliyoruz” yaklaşımının öne fırladığını belirttiler.

Açıklamaya imza atan Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birliği Başkanı Mustafa Terci, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, tarlasında-bahçesinde gece gündüz demeden durmaksızın çalışarak hem evine hem de Türk tarımına katkı sağlayan ve üretim zincirinin ilk halkası olan çiftçilere sonsuz minnetlerini sunarak, Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladılar.

Bu 7 Birlik Başkanı arasında yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı’nın sektörü ile ilgili önemli görüşlerini de bu sütunlara taşımak istiyorum. Yağcı: “Türkiye kekik ve defnede dünya lideridir. Dünya pazarlarına kailteli ve standart üretim sunması için, çiftçi eğitimine odaklanıyoruz.Tarımsal üretimde dünya genelinde 7. sırada bulunan Türkiye’nin, teknoloji ile entegre olmuş sürdürülebilir bir tarım anlayışına ihtiyacı vardır. Topraklarını yoğun bir emek ve fedakarlıkla işleyen ve emeğinin karşılığını sonuna kadar hak eden çiftçilerimiz, ülkemiz ihracatına da büyük katkı koymaktadır” dedi.

           ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI’NDA HEDEF: DÜNYA LİDERLİĞİ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ise; Türkiye’de şu anda 180 milyon adet zeytin ağacı olduğunu hatırlatarak: “Türk çiftçisi zeytin ağaçlarına çocuğu gibi bakmaktadır. Yıllık 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton zeytin üretimiyle dünya liderliğine ulaşabilecek bir potansiyelimiz bulunmaktadır” dedi.

EİB’nin 11 Birlik Başkanından 7’sinin görüşleriydi bunlar ve benim için oldukça önemliydi. Herkesin bayram tatili yaptığı bir süreçte; 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü anlam ve önemine uygun açıklamalar yapan ve de  kamuoyu yaratan enerjik EİB Yönetimini kutluyorum.

Ve yazımın sonunda da; bu konuda hiç  sesi çıkmayan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve  Bursa’daki Ziraat Odaları’nın daha etkin ve gündeme uygun çalışmalar yapacaklarına olan umudumu dile getirmek istiyorum.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. (Claude PEPPEER)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                 TARIMDA YENİ UFUKLARA DOĞRU!..                      

Yakın geçmişe kadar pek sesi-soluğu çıkmayan ama pandemi süreci ile birlikte anlam ve önemi giderek artan tarım sektörü; sağlıklı-güvenli ve sürdürülebilir gıda üretiminin yaşamın olmazsa-olmaz bir kuralı olduğunu hatırlattı herkese…

Türkiye Tarım Sektörü; bu süreci alnının akı ile tamamlamayı başardı. Dünya ekonomisi bu salgın döneminde yüzde 3,3 oranında daralırken Türkiye Tarım Sektörü yüzde 4,8 büyüdü. Bereketli topraklara sahip ülkemiz, birçok tarım ürününde dünya birincilikleri kazanıyor.

Ekli GURUR TABLOSU’nda da görüldüğü gibi; Türkiye kiraz, incir, kayısı, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir’de Dünya birincisi olarak FAO kayıtlarına geçti. Kekik ve defne yaprağı istatistiklerinde de bir dünya liderliğinden bahsediliyor. Salatalık (hıyar) üretiminde dünya ikincisi olan Türkiye; mandalina, domates ve taze biberde de dünya üçüncüsü oldu.

Biliniyor ki; hızlı nüfus artışları karşısında gıda kaynaklarının azalması tarıma olan önemi daha da artırmaktadır. Sürdürülebilirlik ve Gıda Güvenliği ilkeleri çerçevesinde; tarımın gelişmesi bir temel öncelik yaratmaktadır. Artık ülkelerin genel politikalarında; kendine yeterlilik, yerel üretim ve tüketim ile çiftçinin desteklenmesi bir öncelik haline gelmiş bulunuyor. Yani tarımda; yeni ufuklar gündemi hayata geçmiş durumda…

Dünyada bitkisel üretim 19,5 milyar ton olarak FAO kayıtlarına girerken,bu üretimin 239 milyon tonu Türkiye’de yapılmaktadır. 231.364 hektarlık tarım alanına sahip ülkemizde GSYİH’nin yüzde 6’sını oluşturan tarım sektörü,toplam istihdamın da yüzde 19’una ulaşmıştır. Türkiye toplam ihracatının yüzde 10’unun tarım ürünü olması da bir başka olumlu ayrıntı olarak dikkati çekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.