Hava Durumu

TÜRKİYE, AŞILAMADA DÜNYADA 6. SIRADA…

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2021 16:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2021 16:51

Türkiye'nin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama performansı, haftalardır aşı uygulayan çok sayıda ülkeyi geride bıraktı.

İlk aşılamanın yapıldığı 13 Ocak'tan bu yana yaklaşık 10 milyon aşı yapılan Türkiye'de, öncelikli gruplar başta olmak üzere aşı çalışmaları hız kesmeden sürdürülüyor.

Çin'den sipariş edilen, Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşıları partiler halinde gelmekte ve sıralamaya uygun aşılama takvimi işliyor.

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarına göre, Mayıs sonuna kadar 52,5 milyon kişi aşılanacak.

Bu zamana kadar 5 milyondan fazla kişi de hastalığı geçirip antikorlu hale geldiği için arzu edilen toplumsal bağışıklık gerçekleşmiş olacak.

Öte yandan Türkiye’de üretim çalışmaları sürdürülen Türk aşısının da devreye girmesiyle bu beladan sıyrılma noktasına gelinecek.

* * *

Oysa AB'de de ve dünyanın pek çok ülkesinde aşılama beklenen düzeyde ilerlemiyor

Avrupa Birliği'nin (AB) Kovid-19 salgınına karşı aralık ayı sonunda başladığı aşılama çalışmaları beklenen düzeyde değil.

Anlaşma yapılan ve onay alan firmalardan Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının AB ülkelerine dağıtımının yapılmasına karşın personel eksikliği ve lojistik sorunlardan dolayı hedeflenen aşılama yapılamıyor.

AB içinde salgından en çok can kaybının gerçekleştiği ülkelerden olan İtalya'da aşılama çalışmaları 27 Aralık'ta başlamasına karşın, gelinen noktada istenilen hedefe varılabilmiş değil.

İtalya, AB içinde en fazla kişiye aşının yapıldığı ülke olsa da iç politikada, "İtalya'nın yavaş kaldığı" eleştirileri bitmiyor.

Almanya, İspanya, Fransa’da da durum farklı değil…

Personel, lojistik sorunları nedeniyle istenilen düzeyin yakalamasına yetmediği belirtiliyor çalışmaların.

* * *

Araştırmalara göre, Türkiye aşı çalışmalarına geriden başlamasına karşın, nüfusunu aşılama oranları açısından dünyada 6. sırada bulunuyor.

Türkiye’de şu ana kadar 10 milyon doz dolayında aşı yapıldığı ve toplamda ise 120 milyon doz aşıya gereksinim duyulduğu belirtiliyor.

Türkiye’den ve dünyadan aşı çalışmalarını yakından takip eden önemli isimlerin katıldığı İstinye Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Pandemiden Çıkış Paneli’de yerli aşıya büyük vurgu yapılıyor.

Evet, aşılamanın geldiği durum, salgınla mücadele açısından çok önemli…

Ülke olarak tüm süreci büyük oranda başarıyla yürütmekteyiz.

Ülkemizde gerçekleşen aşı çalışmaları; Türk bilim insanlarına şans verildiğinde neler yapabileceklerini gösteriyor ve geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

Aşıya gereksinim uzun bir süre devam edecek.

Bu nedenle yerli aşı çalışmaları büyük önem taşıyor.

* * *

Türkiye’nin 120 milyon doz aşıya gereksinimi olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da, Türkiye’nin aşılama konusunda dünyada iyi bir yerde olduğunu doğruluyor ve

Salgınla mücadelede aşı tek başına yeterli değil ancak süreç kontrol altına alınsa dahi çok önemli bir gelişme olacak. Ülkemiz aşılama konusunda iyi gidiyor. Türkiye elindeki aşı sayısının az olmasına ve aşılama çalışmalarına geç başlamış olmasına karşın, dünyada önemli bir performans gösteren ülkelerden bir tanesi. Nüfusunu aşılama oranları açısından dünyada iyi bir sırada. Günde 500 bin civarında aşılama kapasitesiyle 100 kişi başına uygulanan aşı sayısı ise 7.83” diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.