Hava Durumu

TÜRKİYE; AVRUPA’DAN NASIL GÖRÜNÜYOR?..

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2021 16:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 16:34

Geçtiğimiz perşembe akşamı; kentimizin en aktif SİAD’ları listesinde her zaman ilk 3’e girmeyi hak eden BALKANTÜRKSİAD’ın bir etkinliğini daha izledim. Derneğin 26. e-Sinerji Toplantısı için facebook’tan yapılan yayında; bu kez de ilginç bir konu ve başarılı bir konuk vardı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve AB-Türkiye İlişkileri Komisyonu 1. Başkan Yardımcısı İlhan Küçük, sosyal medyada BALKANTÜRKSİAD üyeleri ile birlikte oldu ve ülkemizin AB ilişkileri hakkında oldukça önemlisi şeyler söyledi.

AB-Türkiye ilişkilerinde yeni başlangıç ana temasıyla gerçekleştirilen ve dernek Y. K. Üyesi Şehzan Seçan’in başarılı moderatörlüğü ile hayata geçen etkinlikte; 2005 yılından beri süren AB-Türkiye müzakerelerinin  kronolojik bir panoraması da ortaya çıktı.

Canlı yayınlanan Facebook söyleşisinde ilk sözü alan BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan; 14 Nisan 1987’de ülkemizin tam üyelik başvurusu yaptığını ve 34 yıldan beri de bu uzun ve ince yolda yüründüğünü belirterek: “Türkiye’nin AB yolculuğunda bazen inişli-çıkışlı, bazen asfalt bazen de taşlı-topraklı yollardan ilerliyoruz. Ama aynı kararlılıkla bu yola devam etmemiz gerekiyor. Biz kendimizi Avrupa’nın bir parçası olarak görüyoruz. Avrupa ile her alanda iç içeyiz. Ülke ihracatının yarısı AB ülkelerine yapılıyor. Bursa’nın da bu ihracatlar da önemli bir payı var. Biz Avrupa yolculuğumuzun artık tamamlanmasını ve oraya üye olmayı çok istiyoruz” dedi.

İlhan Küçük ile yapılan BALKANTÜRKSİAD Facebook söyleşisinin ikinci girizgah konuşmacısı derneğin Eğitim Vakfı Başkanı Aytuğ Onur oldu. Onur da; öğrencilere verilen burslardan ve vakfın çalışmalarından bahsetti.

Ve sonunda… Moderatör Şehzan Seçan sözü, 1985 yılında Bulgaristan’ın Sevliova kasabasında dünyaya gelen ve başarılı bir siyasi performanstan sonra Mayıs 2019’da Avrupa Parlamentosu üyeliğine seçilen İlhan Küçük’e verdi.

Evli ve 1 çocuklu A.P. Milletvekili Küçük; önce Avrupa Birliği’nin yapısını, Türkiye-AB ilişkilerini, Kopenhag Kriterlerini ve AB hibelerini içeren oldukça kapsamlı konuşmasının ilk ipuçlarını verdi.

                                 “TÜRKİYE İNSANI AVRUPALIDIR

Daha 36 yaşında olmasına rağmen Bulgaristan’da yüksek performanslı bir siyasi geçmişi bulunan ve kısa sürede merdivenleri tırmanarak Avrupa Parlamentosu’na Milletvekili seçilen İlhan Küçük, aldığı yoğun eğitim ile de dikkatleri çekiyor. Şu anda Türkçe, Bulgarca, Rusça ve İngilizce dillerini iyi kullanabilen İlhan Küçük, Türkiye-AB ilişkilerini gelişimi için de anahtar bir isim…

Bu ismin siyasi yaşamdaki başarılı çıkışını görmezden gelmeyen Berat Tunakan Başkanlığı’ndaki BALKANTÜRKSİAD yönetimi de, yakın bir geçmişte kendisini Avrupa Parlamentosu’nda ziyaret ederek, Türkiye-AB ilişkileri konusunda ortak çalışmalar yapılma taleplerini dile getirmişti.

İşte bu sıcak gelişmelerden sonra; BALKANTÜRKSİAD üyeleri ile birlikte olma sözü veren İlhan Küçük, perşembe akşamı gerçekleşen facebook canlı yayınında iz bırakacak sözler söyledi. Mensubu olduğu Avrupa Parlamentosu’nda demokratik sistemin güçlü bir şekilde işlediğini ve AB’nin global bir güç olma konusunda yoğun bir şekilde çalıştığını söyleyen A.P. Milletvekili Küçük: “Çin, ABD ve başka aktörlerinde olduğu günümüzde AB’nin çok iyi çalışması gerek… Öncelikle Avrupa’nın kendisini reform etmesi gerekiyor. Dış politikada tek ses olamama sorunları yaşanıyor. Pandemi krizi AB’ye büyük ders oldu. AB; demokrat bir projedir ve topluluğumuzda demokrasi-insan hakları ve hukuk çok yüksek seviyededir” diyerek mensubu olduğu kuruluşun kurumsal tanıtımını yaptı.

Türkiye’nin 2005 yılından bu yana AB ile müzakereler gerçekleştirdiğini belirterek sözlerine devam eden İlhan Küçük; Türkiye’nin Avrupa’dan nasıl göründüğünü ve yıllardır süren görüşmelerde neden bir sonuca ulaşılamadığını şöyle açıkladı: “16 Yılda çok kırılma noktaları oluştu. Türkiye bölgesel güç olma isteğiyle bazen kendi yolundan gitmek istiyor. AB’de zaman-zaman Türkiye’yi anlamıyor veya anlamak istemiyor. AB’de demokratik ve siyasi kriterler var. AB ülkelerin iç sorunlarını ve bölgesel sorunlarını, kendi içine taşımak istemiyor. Biliyoruz ki; Türkiye insanı Avrupalıdır. Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Türkiye’nin modern yüzünü ve reform gücünü göstermesi gerek. Biz bu süreçte Türkiye’nin yanındayız.”

                             14,2 MİLYAR EUROLUK FON HAZIR

Avrupa Birliği’nin 2021-2027 yılları arasında Türkiye ve Batı Balkan ülkeleri için tam 14,2 milyar Euro tutarında bir fon sağlayacağını de sözlerine ekleyen İlhan Küçük, projeleri olan STK’lar için çok önemli olanaklar sağlanacağını da söyledi. Milletvekili Küçük: “AB ekonomik programında sivil toplum kuruluşları için çok büyük imkanlar sağlanacak. Eskiden AB, tüm bu fon bedellerini devletlere gönderiyordu. Ancak bu fon bedelleri son yıllarda STK’lar üzerinden gitmeye başladı. Örneğin Ufuk Avrupa Projesi için 100 milyara yakın para ayrıldı. Başka ülkelerle birlikte girilecek 3’lü, 4’lü veya 5’li projeler, bu hibelere ulaşma konusunda ülkelere daha büyük avantajlar sağlayacaktır” diyerek mensubu olduğu kurumun yeni dönem mali desteklerini de açıkladı.

*                                 *                             *                                 *

Görüldüğü gibi;artık 10. yılını kutlayan 400 üyeli BALKANTÜRKSİAD için önemli bir etkinlik oldu İlhan Küçük söyleşisi…Ancak izlediğim bu proğramda tespit ettiğim birkaç küçük aksaklığa da dikkat çekmek istiyorum.

- Öncelikle; girizgah konuşmalarının çok kısa tutulması ve ana tema dışına taşmaması gerekiyor.Bu konuşmalar uzadıkça,program konuğunun ve izleyicilerin dikkati dağılıyor.

- Proğrama mesajla katılan çok sayıda BALKANTÜRKSİAD üyesi de oldu.Bu memnuniyet vericiydi.Ancak Bulgarca birkaç olumsuz mesaj da izledik ne yazık ki…Hatta hakaret içeren sözler vardı bazı mesajlarda…Bu küfürlü mesajların anında silinmesi gerekiyordu sayfanın düzenlemesini yapanlar tarafından…

-Bir de bu tür toplantıların başında;konuğun özgeçmişinin kısaca verilmesi ve çalışma alanındaki birkaç fotoğraf ile süslenmesi daha etkili bir sunum yaratabilir diye düşünüyorum.Ama “güneş balçıkla sıvanmaz” diyerek, başarılı bulduğum bu söyleşi için, dernek yönetimini ve moderatör Şehzan Seçen’i kutluyorum.                               

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ÖZLÜ SÖZLER: Kötümser insan; yalnızca tüneli görür. İyimser bir insan ;tünelin sonundaki ışığı görür. Gerçekçi ise; tünelle birlikte hem ışığı, hem de gelecek treni görür.(J.HARRİS)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.