Hava Durumu

ÜYELERİNE HESAP VEREBİLİR BİR STK NASIL OLMALIDIR?..

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2021 18:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 18:09

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; sivil toplum kuruluşlarında görev almak bir gönül işidir.

Hele-hele oldukça zorlu geçen bu pandemi sürecinde…

İşte bu sıkıntılı koronavirüs günlerinde; kentimizdeki birçok sivil toplum kuruluşunun yönetim kurulları, risk nedeniyle bir araya gelemiyorlar ve çoğunlukla pasif bir dönem geçiriyorlar.

Bu sorunu online toplantılar düzenleyerek, başarı ile sürdüren STK’ları ayrı bir yere koyarak, son bir yıl içinde bir kere bile yönetim kurulu toplantısı yapamayan ve ekonomik alanda bir kez bile görüş bildirmeyen/bildiremeyen STK’larımızın varlığını yazmak zorundayım bu köşede… Elmalarla armutları karıştırmamak için…

Bu nedenle bugün madalyonun diğer yüzüne, “İşleyen demir ışıldar” örneğine bakacağız.

Bilindiği gibi; 12 Ocak’ta bu köşede; “SİAD’ları pandemi mi duraklattı” başlıklı bir yazı yazmıştım ve hastalık salgınının tüm olumsuz koşullarına rağmen STK çalışmalarında hız kesmemeye çalışan Bursa’nın bazı SİAD’larını kutlayan/önemseyen bir yorum yapmıştım.

BUSİAD, BALKANTÜRKSİAD, BOSİAD ve DOSABSİAD’ın bu pandemi ortamında yaptıkları çalışmalarından örnekler vererek, yöneticilerini kutlamıştım.

İşte ben bugün 10 yıllık kısa geçmişine rağmen, yaşadığımız kentte çok başarılı işlere imza atan ve o listede yer alan BOSİAD’ı yazmak istiyorum.

Çünkü BOSİAD, 10 yıllık geleceğini planlama kararı almış. Ve yine bu BOSİAD, geçen 10 yıllık sürecin net ve açık hesabını vermeyi taahhüt ederek, birçok STK’ya örnek olacak bir davranış içinde olacağını ilan etmiş.

Geleceği planlama ve hesap verilebilirlik…

İşte bu 2 temel kriter bile, bir SİAD’ın nasıl çalıştığını/nasıl çalışması gerektiğini objektif olarak göstermiş Bursa iş dünyasına…

Başta BOSİAD Başkanı Rasim Çağan olmak üzere tüm BOSİAD Yönetim Kurulu üyelerini içtenlikle kutluyorum bu 2 kriteri önemseyerek 6. Genel Kurula hazırlandıkları için…

                 BAŞKAN ÇAĞAN İLE BOSİAD’IN PROJELERİ HİÇ BİTMİYOR!..

29 Nisan Perşembe günü saat 15.00’de BOSİAD Merkezi’nde 6. Genel Kurulunu yapacak olan BOSİAD, bugüne dek gerçekten önemli işlere imza atmış bir sivil toplum kuruluşumuzdur.

SİAD’ları çok yakından takip eden ve çalışmalarını yorumlayan bir gazeteci-yazar olarak her zaman BOSİAD’ı Bursa STK camiasında özel bir yere koydum. Çünkü gerçekten farklı bir anlayışla yönettiler 2019-2020 döneminde BOSİAD’ı…

Bursa SİAD’lar Ligi sıralamasında ilk 5’e her zaman girebilecek kalite ve nitelikte projeler üretmeyi başaran BOSİAD; yeni dönemine de hızlı başlamak istiyor.

Bana göre derneğin en güncel projesi; BOSİAD ile Üsküdar Üniversitesi arasında imzalanan Z Kuşağı Planı Projesi… Gençler ile iş dünyası arasında bağ kuracak bu proje ile; doğru bir politika üretmek ve Z kuşağını kayıp kuşak olmaktan kurtarmak hedefleniyor. İş dünyasındaki X ve Y kuşağının Z kuşağını anlaması için de hazırlanan bu proje, yaklaşık 2 yıl boyunca sürecek. Z Kuşağının öneminin politikacılar arasında da anlaşılması, bence bu projenin iş dünyasına bir başka yansıması olacak.

Meslek liseleri ve sanayi ile temiz çevre gibi önemli konularda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile haklı övgüler alan BOSİAD; mesleki eğitim için güçlü argümanlar kullanıyor. Atatürk MTAL Endüstri 4.0 Laboratuarı’nda 1 milyon 200 bin TL bütçeli yeni bir projenin startını veren dernek, ülkemizin ve sanayicilerimizin çok büyük ihtiyacı olan teknik eleman sorununa duyarlı bir yaklaşım içinde…

BOSİAD’ın hayata geçirdiği bir başka projesi ise; gelecek kuşaklara duyurulacak başarı öykülerini içeren “Büyük başarıların kısa hikayeleri” adını taşıyor. Sanayi sektörünün duayen isimleri, başarıya giden yollarını anlatıyorlar bu programda…

Ama derneğin çevreci yönünü net olarak anlatan “Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması”, bu yıl pandemi nedenli olarak ertelense bile, her zaman vizyon projeler arasındaki yerini koruyacaktır. Sanayicilerin aynı zamanda çevreci olabileceğini göstermesi açısından çok büyük önem taşıyan bu yarışmanın, uzun yıllara aktarılması da bir görev olmalıdır BOSİAD için…

İşte bu örnek kriterlerin ve projelerin ışığı altında baktığımızda; kentimizde ışıl-ışıl parıldayan bir SİAD’ı görebiliyor insan… Darısı kentimizdeki diğer SİAD’lara!..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Akıllı insan; hem kitapları, hem de doğrudan doğruya hayatı okur. (Lin YUTANG)

------------------------------------------------------------------------------------------------

                         BOSİAD ile 10 yıl önce, 10 yıl sonra!..

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), yeni döneme oldukça farklı bir başlangıç yapmak istiyor.

29 Nisan’da 6. Olağan Genel Kurulu’nu yapacak olan BOSİAD,  Bursa OSB’nin 10 yıllık geleceğini üyeleriyle birlikte planlama kararı aldı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre; Türkiye’nin ilk ve en köklü OSB’si olan Bursa OSB’yi daha işler hale getirmek, bölge sanayicilerinin sorunlarını daha etkin bir biçimde dile getirme ve çözüm bulma anlamında çok daha aktif olunacak bir süreç başlatılacak.

Bundan 10 yıl önce kurulan BOSİAD’ın bu girişimini alkışlamamak mümkün değil…

Derneğin ve bölgenin 10 yıllık geleceğini; üyeleri ve OSB’de çalışan firmaların yöneticileri ile birlikte planlamak isteyen BOSİAD yönetimi, bir arama konferansı gerçekleştirmek için harekete geçti.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İpeker Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker’in yürütücülüğü ile hayata geçirilecek arama konferansından elde edilecek veriler, 6. Genel Kurulda üyeler ile 10 Ağustos tarihinde yapılacak kuruluş yıldönümü toplantısında da kamuoyu ile paylaşılacak.

Katılımcı bir planlama metodolojisi ile ortak akıl yaratmak oldukça önemli geldi bana… Böylece; bölgede ve dernekte ortak sorunlara ortak çözümler yaratma düşüncesini çok önemsediğimi söyleyebilirim. Başkan Rasim Çağan’ın “Değişen dünya düzeni ve vizyonu içeresinde gelin BOSİAD’ın geleceğini beraber tartışalım” çağrısını da olumlu buluyorum.

BOSİAD’ın son 10 yıllık süreçte neler yaptığının raporlanacağı bu arama konferansı sonuçlarının, bu STK’nın gelecek vizyonunun ortaya çıkarılmasında da çok işe yarayacağını söylemek mümkün tabii ki…

Üyeler ve üye olmayan bölge sanayicileri ile yapılacak ALGI ANKETİ’de etkili bir çalışma olacak gibi görünüyor. Beyin fırtınaları, tartışma ve yorumlar ile genelden özele doğru ele alınacak sorunların temel çıkış noktası da; “Bir SİAD hangi konuları öncelemelidir” şeklinde belirlendi. BOSİAD’ın öncelikli hedefleri ve dernekten beklentilerinde ortaya çıkacağı bu güncel çalışma ile derneğin “gelecek 10 yıl vaatleri” bir taahhütname ile kamuoyu ile paylaşılacak.

Kısacası BOSİAD; 10 yıl önce-10 yıl sonrası arasında bir köprü kuracak bu genel kurulda…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.