Hava Durumu

Y VE Z KUŞAKLARI İLE GİG EKONOMİSİ..!

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2021 16:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2021 16:16

İş dünyası; son yıllarda hızlı bir tempoda geleceğe koşuyor. Yeni terimler, yeni ekonomik koşullar ve yepyeni çalışma modelleri doğuyor.

Bunlardan bir tanesi, belki de en önemlisi de GİG ekonomisi…

Serbest ve geleceğin çalışma ekonomisi olarak da değerlendirilebilecek bu yeni terim, özellikle son 5 yıldır gelişmiş ülkelerde fazlaca kullanılmaya başlandı. Kendi kurumsal gelişimlerini iş modellerininin yenilenmesinde gören birçok akıllı şirket; GİG ekonomisini kullanarak, kendilerini yenilemeye ve yeni jenerasyona kapılarını sonuna kadar açmaya başladı.

Önce GİG ekonomisi ve GİG çalışanının tarifini yaparak konuya girelim isterseniz. Yüksek becerilere sahip olan ve serbest/özgür çalışma modelini tercih eden bazı çalışanlar FREELANCE sistemi ile hem kendi işinin patronu oluyorlar, hem de sevdikleri bir işi kendi koşulları ile yapmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Esnek çalışma saatleri ile de istedikleri zaman çalışıyorlar, istedikleri zaman dilimini de kendilerine ayırabiliyorlar. İşte bu kapsamda çalışan GİG çalışanlarının yarattığı yeni ekonomi modeli de GİG ekonomisi oluyor.

Bu son gelişme; tam da Y ve Z kuşakları için ideal tabii ki…

Bu iki jenerasyonunun bağımsızlık tutkusunun en üst düzeyde olduğunun bilincinde olan iş geliştirme firmaları da, GİG çalışma ekonomisi yaratarak, Y ve Z kuşağına uygun çalışma ortamları yaratıyorlar.

İş dünyasında; son dönemdeki en önemli gelişme bu bence…

                               KENDİ İŞİNİN PATRONU OLMAK İÇİN..!

Pandemi sürecinde tam zamanlı işini kaybeden birçok çalışan, geçimini sağlayabilmek için yetenekleri alanında serbest çalışmaya başlayarak GİG ekonomisinin yükselmesine de yol açtı.

Sayısal bir veri ile bunu belirtmek gerekirse; 2019 yılında ABD’de tam 57 milyon çalışan, freelance işler üstlenerek geçimlerini sağladı. 2021 yılında da AB ülkelerinde giderek yükselen bu yeni iş trendi ile çoğunluğu 20-30 yaş gurubundaki 30 milyonu aşkın insan serbest çalışma sistemi içinde kendilerine yer buldular.

Peki GİG çalışanları neden bu işi yapıyorlar..?

Kendileri ile yapılan anketlerde bunu net olarak anlattı freelance çalışanlar…

İşte onların 5 nedeni…

1-Kendi işinin patronu olmak için

2-Bağımsızlık ruhunu yüreğinde hissetmek için

3-Çalışma saatlerinin kendi belirlemek için

3-Sevdiği bir işi yapmak için

5-Tutkusu olduğu işlerde vakit geçirmek ve üstüne de para kazanmak için

                          GELECEĞİN ÇALIŞMA SİSTEMİ BU MU..?

Geleneksel işçi-işveren ve iş kurallarını kökünden sarsan bir sistem galiba GİG ekonomisi…

Çünkü yeni jenereasyon (Y ve Z kuşağı) kendi sınırlarını kendisi belirlemek istiyor. İşte bu temel hedef için, kendisini çok iyi geliştiriyor ve çalışma şartlarını da kendisi belirleme kararlılığını gösteriyor.

Mevcut iş yasaları ve kurallarını yerle bir edecek bir düşünce ve eylem biçimidir bu aslında…

Ama bu talepler o kadar arttı ki, dünyanın gelişmiş ülkelerindeki birçok işletme, GİG çalışanları ile part-time çalışmanın çok uygun olduğu konusunda görüş bildiriyorlar.Ve bu şirketler; GİG çalışanlarını istihdamda tercih edilebilir bir noktaya koyuyorlar.

Yani bazı şirketler; iş stratejisi kökten değiştirir haldeler artık..!

Bu gelişmeler sonucunda da; Y ve Z kuşaklarının iş dünyasındaki hakimiyeti ciddi oranda artıyor. Girişimciliğin yükselen bir değer olduğu günümüz iş dünyası koşullarında; GİG ekonomisi de çalışanları ile birlikte hızla büyüyor.

Bu ani gelişmeler de; “GİG geleceğin çalışma sistemi olur mu” tartışmalarını başlatıyor.

                        “PERFORMANSLARI 3 KAT ARTIYOR”

Şimdi bu konuda çalışmalar yapan ve GİG çalışanlarını şirketler ile bir araya getiren bir kuruluş yetkilisinin görüşlerini sunuyorum sizlere…CHAMPS firması Kurucu Ortağı ve Yöneticisi Özgül Özbakır; GİG marka elçilerinin çalışma saatleri ve çalışma koşullarını özgürce belirlemeninin mutluluğunu yaşadıkları bu yeni sistemde emeklerinin tam karşılığını da aldıklarını belirtti.

Özgül Özbakır: “Artık işletmeler hem fikren hem de teknolojik olarak belli başlı hizmetleri işin uzmanlarına uzaktan yaptırmayı tercih ediyorlar.Bu kapsamda çalışanlar da; nerede-ne zaman ve nasıl çalışacakları konusunda esneklik sağlandığında performansları 3 kat artıyor. İş esnekliği tanınan çalışanların yüzde 62’si  yüksek performans gösterirken, aynı işte daha esnek şartlarda çalışanların yüzde 27’sinin performansı düşüyor. Uzmanlar uzaktan çalışma modeli uygulayan şirketlerde toplam performans da artıyor. Ve şirketler artık modası geçmiş eski çalışma sişstemlerini yavaş-yavaş terk ediyor” diyerek Y ve Z kuşağının önündeki engellerin giderek azaldığına dikkat çekti.

Yakın geleceğin çalışma sistemi olan GİG sisteminden bazı örneklemeler yapmak istiyorum şimdi… Son dönemde yıldızı giderek parlayan gıda ve fast-food sektörü kuryeleri bu işin hayatımızdaki en önemli görüntüsünü veriyor. Bunun yanı sıra evden çalışmayı tercih eden; grafik tasarımcıları, iç mimarlar ve mimarlar, UBER taksi ve teslimat sürücüleri, kargocu ve postacılar, editörler ve yazılımcılar yeni nesil çalışma biçiminin iş hayatındaki temsilcileri olarak notlarımıza giriyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                        

ÖZLÜ SÖZLER: Doğa sabır içinde, insan ise sabırsızlık içinde gelişim çabası gösterir. (Paul BOESE)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.