Hava Durumu

YARININ EN İYİLERİ; ÇEVİK ŞİRKETLER Mİ OLACAK..?

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2021 16:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2021 16:09

Artık neredeyse 2 yıla yaklaşan küresel pandemi krizi, tüm dünya ülkelerinde olumsuz gelişmelere neden oluyor. Bu nedenle dünya ekonomisinin derin anlamda bir dönüşüm yaşadığını söyleyebiliriz belki de…Sağlık ve gıda sektörleri dışında mal ve hizmetlere olan talebin daraldığı, nakit para sıkışıklığının çoğaldığı ve piyasalarda büyük müşteri kayıplarının yaşandığı bu günlerde; geleceğe yönelik net bir takvim de verilemiyor.Bu iş ne zaman bitecek,kimse bilmiyor.

Konunun uzmanlarına soruluyor.Her gün yeni bir pandemi bitiş tarihi ile karşılaşıyoruz.

Belki de en büyük sıkıntı bu…!

Belirsizlik..!

Kimse; elindeki kaynaklarla daha ne kadar ayakta kalabileceğini bilmiyor. Daha da önemlisi; bu küresel sağlık krizi bittiğinde dünyada yeniden nasıl bir düzen kurulacağı konusunda endişeler ve soru işaretleri var. Uzmanlarca bilinen tek şey; önümüzdeki yıllarda karşımıza net olarak çıkacak yeni dünya düzeninin geçmişten ve bugünkü şartlardan kesinlikle çok farklı olacağı…

Bu konuda oldukça önemli görüşleri olan Prof. Dr. Arman Kırım, 2010 yılının sonunda yayınladığı “Krizden nasıl çıkarız ?”isimli 19. kitabında yaşadığımız zor günlere parantezler açmış ve yaşanılan küresel sıkıntının sürecine dair bilgi vermişti. Ünlü ekonomist Kırım bu kitabında: ”Dünya en azından daha 10 yıl tüketim yerine tasarrufun, açgözlülük yerine basiretin önemli değerler olarak kabul edileceği yeni bir dünya düzenine gidiyor. Bankacılık ve finans sektörlerinin daha sıkı denetime tabi tutulacağı, sınırsız kredi büyümesinin artık kolay olmayacağı aşikar gibi görünüyor. Dünya eskisinden çok farklı olacak ve olmaya da başladı bile…”diyerek yakın geleceğin fotoğrafını belirlemişti.

Biliyorsunuz ki: yüksek öğrenimini ODTÜ’de yapan ve yine aynı okulda öğretim üyeliği görevinde de bulunan Arman Hoca ; 27 Nisan 2011 tarihinde kanser nedeniyle yaşamını yitirmişti. Ölümünden 6 ay önce yazdığı kitaptaki tespitlerinin çoğunun, bugün net ve açık olarak ortaya çıktığını da söyleyebiliriz.  

                “YETERSİZ YENİLİK VE FARKLILAŞMA ÇABALARI”

Prof. Dr. Arman Kırım yazdığı kitabında; işletmelerin yeni dünya düzeninde neler yapmaları gerektiğine dair ipuçlarını da vermişti. Ünlü Hoca’ya göre; Einstein’in “Delilik sürekli olarak aynı şeyleri yapmak ama farklı sonuçlar beklemektir” sözünü yaşama geçiren işletmeler, küresel krizlere daha iyi dayanacaktı.

Kırım’ın kriz ve işletmeler konusundaki yorumu şöyleydi: ”Ekonomik durgunluğun ve talep daralmasının önüne geçmek istiyorsak; iş yapma şeklimizi, alışkanlıklarımızı, bakış açılarımızı, strateji oluşturma süreçlerini ve şirket yönetim tarzımızı gözden geçirmek ve sorgulamamız gerekiyor. Türkiye’deki şirketlerin çok önemli bir çoğunluğu düşünmemeye, rakiplerinin yaptığını kopya etmeye, bilimsellikten uzak durmaya ve teori kavramının adını bile duymamaya özen gösteriyor. Yenilik ve farklılaşma çabaları yerine sürekli şikayet eden ve sıkıştığında da avazı çıktığı kadar ‘Devletimiz nerede?.. Neden bize para vermiyor’ şeklinde yaygara yapmaya başlayan şirketlerin çoğu vatandaşın parasını nasıl olur da devlet kanalıyla kendi kasamıza aktarırız anlayışını inatla sürdürüyor.”

                                  ŞİRKET YÖNETİCİLERİNE ÖĞÜTLER

Şu anda aramızda olmayan Arman Hoca son kitabında; şirketlerin tepe yöneticilerine yönelik  olarak hazırladığı önerilerin ana başlıklarını da şöyle sıralamıştı:

1-Odağınızı kar/ zarar tablosundan çıkarın ve bilançoya çevirin. Nakit durumunuzu dönemsel değil, günlük olarak izleyin.

2-Nakit başa baş noktanızı aşağı çekin. Likiditeye odaklanmak zorunda olduğunuzu asla unutmayın.

3-Müşteri riskini süreklilik bazında yönetin. Piyasaya çıkın ve dolaşın. Ağır abi dönemi artık bitti. Üst yönetici olarak müşterilerinizi siz de ziyaret edin.

4-Yönetici olarak işinizin operasyonel detaylarına daha fazla girin.Tüm beyniniz işinizin üzerinde olsun.

5-Yarının en iyileri: çevik şirketler olacak. Kontrollerinizi gerçek zamanlı olarak yapın ve sürekli rakamların içinde olun.Hantal yapınızdan kurtulun ve her türlü olumsuzluğa karşı bile çabuk ve doğru karar alabilecek ÇEVİK bir şirket felsefesi oluşturun.

                        FAİZ DÜŞÜNCE,DÖVİZ KURU NE OLACAK..?

Döviz kurları konusunda yoğun spekülasyonların yapıldığı ve yüksek kur artışlarının yaşandığı bu önemli günde, iş yaşamına katkı koyacak bir yorum ekledim yazıma…İşletmelere maksimum fayda sağlasın diye…

Bu arada…Tüm piyasaların merakla beklediği faiz indirimi, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu tarafında açıklandı ve faizler 100 baz puan indirilerek yüzde 15 seviyesine düştü.

Bakalım bu faiz indirimi, döviz kurlarında ne gibi değişikliklere yol açacak..?

Yukarıdaki yazının aydınlatıcı ışığı altında yorumlanabilecek özel bir durum bu…

Bakalım döviz kurları nereye kadar ulaşacak şimdi..?

Çevik şirketler ve akıllı girişimciler, faiz-döviz kuru çelişkisine nasıl önlem alacaklar..?

İş dünyasının önemli teorisyeni Arman Kırım’ı ülkemizdeki girişimcilerin analitik hayal kurma gücünü harekete geçirdiği bu kitap nedeniyle, bir kez daha saygı ile anarak yazımı tamamlıyorum.Gittiği yer cenneti olsun.

***************************************************************************

Özlü sözler: Sevgi ve saygı canlı kalmaktır. Göçüp gittikten sonra bile…Ölüm hayata son verir, ilişkiye değil…(Mitch ALBOM) 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.