Hava Durumu

YENİ YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ…

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2020 16:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 16:45

31 Ağustos 2020 öncesindeki tüm borçlar kapsama alan, faizleri büyük ölçüde silen, borçları taksitlere bölünüp kolayca ödenecek hale getiren tasarı bu günlerde meclisten geçecek.

Genç yaşlı milyonlarca kişinin heyecanla beklediği bu borç yapılandırması ile ilgili olarak herkes, "Hangi borçlar yapılandırma kapsamında?", "Öğrenim kredisi affı olacak mı", "Vergi borcu yapılandırması nasıl olacak", "GSS borçları ne olacak" sorularına yanıt arayarak son dakika gelişmelerini araştırdığı bu günlerde bizler de ON TV ekranlarında Yeni Bakış programında ele aldık.

Geçtiğimiz cuma akşamı canlı olarak yayınlanan Yeni Bakış programında konuklarım Sosyal Güvenlik Danışmanı Ali Tümtürk ile KOSGEB Danışmanı Özcan Uysal idi.

Her iki konuğumla yeni yapılandırma düzenlemesinin kişi ve işletmelere getirdiği kolaylıkları konuştuk.

* * *

Konuklarıma en çok merak edilen konuları sordum.

Hangi borçlar yapılandırılacak?

Vergi, köprü, trafik cezaları ve KYK borç yapılandırma yasası ne zaman meclisten geçer gibi pek çok konuyu ela aldık?

Sosyal Güvenlik Danışmanı Ali Tümtürk, yasanın bu günlerden meclisten geçmesinin beklendiğini, tasarıya göre başvuruların yılsonuna kadar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Peşin ödemede faizin yüzde 90'ı silineceğini, borcu isteyenin 18 taksite ödeyebileceğini ve ödemelerin 36 ayda yapılacağını belirtti.

Ödemeler prim için ocak, vergi için şubat ayında başlayacak.

Gelir Vergisi, kurumlar Vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, emlak vergisi, gümrük vergisi, tüm idari para cezaları, su, atık su, yol katılım payları ve KYK borçları. SGK prim borçları, idari para cezaları, birlik aidat borçları, vakıf taşınmazları borçları, nüfus para cezaları, Karayolları Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, karayolların usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu ile Taşınmaz kültür hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen diğer alacakları kapsadığının altını çizdi Tüm türk.

Ayrıca yapılandırma, TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, İhracatçılar Birliği aidat ödemeleri, KOSGEB kapsamındaki aidatlar ve alacaklar, Organize Sanayi Bölgelerinin kredi borçları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesi yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin irtifak hakkı, kiralama hakkından alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve vakıf mallarını kiralanması ve kirala alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idare, belediye, sanayi odalarından alacakları, TSE hizmet bedeli alacaklarını kapsıyor.

Tasarıda tek eksiğin Ticaret ve Sanayi odaları üye aidatlarını kapsamadığını sözlerine ekledi.

* * *

Yeni Yapılandırma düzenlemesine göre, başvurular yasanın çıkmasıyla başlayacak ve yıl sonuna kadar sürecek.

Posta yoluyla ya da internet aracılığı ile başvuru yapılabilecek.

Borcun bulunduğu kuruma başvuru yapılacak…

Biriken borcun yüzde 90 faizi silinecek.

Anaparaya aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak gecikme farkı eklenecek.

Taksit ödemeleri başvuruların bitmesiyle başlayacak.

Vergi ile ilgili borçlarda ilk taksit Ocak 2021, prim borçlarında ise Şubat 2021 tarihinde başlayacak.

Daha önce yapılandırmaya katılanlar ya da yapılandırması bozulanlar da bu düzenlemenin kapsamında olacak.

Yapılandırmaya başvurup ilk taksitin ödenmesiyle tüm adli takipler de durmuş olacak.

Görüleceği üzere bu yapılandırmanın geçmiş yapılandırmalara göre kişi ve işletmelere büyük kolaylıklar getirdiği açık.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.