Hava Durumu

YUMURTA ÜRETİCİLERİ GÜNAH KEÇİSİ Mİ OLDU?..

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2021 17:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 17:06

Şu sıkıntılı pandemi günlerinde; TV’lere çıkarak sağlıklı beslenme konusunda öğütler veren ve koronavirüse karşı durmak için gıda listeleri sunan tıp ve beslenme uzmanları, bu listelerde kesinlikle bir protein kaynağı olan yumurtayı da önermeden geçemiyorlar.

Yumurta; gerçekten de herkes için önemli bir gıdadır. Bu salgın döneminde, değeri daha fazla anlaşılmıştır

Ancak son zamanlarda; yüksek oranlarda artan yumurta fiyatları, tüketiciyi mağdur ederken, yumurta üreticileri de bu fiyat artışlarının kendi suçları olmadığını beyan ediyor.

Bu konuda bir açıklama yapan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer; yumurta üreticilerinin adeta bir günah keçisi ilan edildiğini belirttiği bu açıklamasında, artan fiyatların nedeni için başka adresler gösterdi.   

        

Aynı zamanda Hastavuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdüren İSHİB Başkanı Sezer’in yaptığı bu açıklama; artan yumurta fiyatları ile bir hedef tahtasına konulan yumurta üreticileri için, önemli bir savunma örneği oldu. Çünkü Başkan Sezer; yumurtanın üreticiden 65 kuruşa çıktığını, ancak süpermarketlerde tüketiciye 1 TL ile 1,30 TL arasında ulaştığını belirterek: ”Artan maliyetlere rağmen, yumurta üreticisi maliyet+yüzde 10 kar ile ürününü 65 kuruştan satıyor. Üreticilerimizin haksız kazanç sağlaması söz konusu değildir. Zaten bu ürünün maliyeti konusunda sıkıntılar yaşayan ve ithal girdi ile üretim yapan meslekdaşlarımız zor durumdadır. Maliyetlere direnemeyen küçük üreticiler işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır. Şimdi yumurta fiyatları bahane edilerek, üreticilerimiz bir yanlış algıya kurban edilmek isteniyor. Bu adil değildir” şeklinde bir açıklama yaptı.

                        TÜKETİCİNİN MAĞDURİYETİ DE ÖNLENMELİ

Şimdi olaya bir de tüketici gözü ile bakalım ve zamlı yumurta fiyatlarını öyle yorumlayalım.

Yumurta insan sağlığı için olmazsa-olmaz bir gıda…Pasta, tatlı, börek ve bazı yemekler için vazgeçilmez bir malzeme olan yumurtanın fiyatı son 5-6 aylık süreçte 50-60 kuruşlardan 1 TL’ye kadar çıktı. Hatta boyutuna göre; tanesi 1,20 ve 1,50 TL’ye satılan yumurtalar da var. Organik yumurtanın market fiyatları ise; 1,80-2 TL arasında seyir ediyor.

Yılda 20 milyar adetlik yumurta üretim kapasitesine sahip Türkiye Yumurta Sektörü; şimdi yüksek ve haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle ciddi bir zan altında…

Üreticiler; “bu zamların sorumlusu biz değiliz” diyor. Ama tabii ki olan yumurta tüketicilerine oluyor. Dar gelirli insanlarımız için çok önemli ve ucuz bir gıda olan yumurta, ne yazık ki artık ucuz gıda olma özelliğini yitiriyor.

Pandemi dönemi başında; 25-30 kuruşa satılan yumurtanın yaklaşık 9 aylık süreç sonunda 1 TL’lere ulaşması, özellikle çoğunluğu memur-işçi emeklisi olan dar gelirli tüketiciler için aile bütçelerinde çok fazla sorun yaratıyor.

Fakat bu noktada objektif bir tespitte de bulunmak gerekiyor. Tüm tarımsal ve hayvansal ürünlerde her zaman olduğu gibi; yumurta işinin kazananları da aracılar oluyor galiba…

Beyaz et ve yumurta sektörünün duayen ismi ve de İSHİB Başkanı Müjdat Sezer’in açıklaması bu merkezde çünkü…

                  “YUMURTA MALİYETLERİ DOLAR NEDENİYLE ARTIYOR”

Bu aşamada sözü yeniden İSHİB Başkanı Müjdat Sezer’e vermek gerek…Çünkü 65 kuruşa üreticiden çıkan yumurta, aslında kaça mal oluyor..?

Müjdat Sezer’in maliyetler konusunda yaptığı açıklama maalesef yumurta sektörünün de ithal girdi konusunda bir çıkmaza girdiğini gösteriyor. Başkan Sezer: ”Yumurta üreticisinin üretim girdilerinin çoğu ithal malzemedir. Yem, ilaç ve aşı dolar ile hesaplanıyor. Son 2 yılda kur artışlarının da etkisi ile maliyetler iki katına çıktı. Bununla başa çıkamayan işletmeler kapısına kilit vurdu. Örneğin ana girdi olan soya küspesi 400 dolardan 600 dolara yükseldi. Ayçiçeği küspesi ise 200 dolardan 300 dolara çıktı. Aşı fiyatları da arttı, ilaç fiyatları da…Görüldüğü gibi yumurta maliyetleri dolara endeksli…Bu durumda ister-istemiz fiyatlarımız arttı ama asla fahiş bir fiyat olmadı. Üretilen yumurtanın çok önemli bölümü yurt içinde tüketiliyor. İhracatımız çok fazla değil bu dönemde…Son sözümü; sektörümüzü zan altında bırakmak isteyenlere söylüyorum. Yumurta fiyatlarındaki anormal artışın adresini arayanlar, başka yerlere baksınlar” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu savunmadan sonra; şimdi daha dikkatli bir şekilde süpermarketlerdeki yumurta fiyatlarını takip etmek gerekli…Şimdi belki tüketici dernekleri ve süpermarket yetkilileri bu soruna bir parantez açarak, farklı bir görüş/öneri sunabilirler.

Günah keçisinin gerçek adresi o zaman öğrenilir belki de…

Konunun tüm muhataplarının görüşlerine de açıktır bu köşe…

ÖZLÜ SÖZLER: İyi ile muhteşem arasındaki fark; sadece biraz daha fazla gayrettir.(Clarence MUNN)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.